Terug

Deel deze pagina:

Nabeschouwing AZ - FC Groningen

Door Bas ten Hoor 1 reactie

Gisteren stond in Alkmaar de eerste wedstrijd van de play-offs finale op het programma. De tweeluikstrijd tussen AZ en FC Groningen eindigde uiteindelijk in een doelpuntloos gelijkspel: 0-0. Beide teams stonden organisatorisch goed en daardoor werden er weinig kansen weggegeven. Al met al geen verkeerde uitgangspositie voor FC Groningen, dat aanstaande zondag thuis met een overwinning Europees voetbal veilig kan stellen!

 

AZ

De intentie van de thuisploeg was vanaf het eerste fluitsignaal zichtbaar. De Alkmaarders wilden een snelle goal forceren en waren dan ook het eerste kwartier de bovenliggende partij. FC Groningen hield, gesteund door het uitbundige uitvak, stand tegen de druk van AZ. Ondanks dat de kansen er voor de thuisploeg waren, die vooral ontstonden door slordige passing van de Groningers, stond het vizier niet op scherp. Het gemis van de topscorer van AZ bleek groot (Aron Johansson begon op de bank na terug te zijn van een blessure). Naarmate de wedstrijd vorderde kwam FC Groningen steeds beter in het spel en stelde in de eerste helft AZ-keeper Esteban nog enkele keren op de proef. Na de rust werd het wedstrijdbeeld niet anders, beide ploegen wilden koste wat kost de nul houden en probeerden gedoseerd kansen te creeëren. In de 63e minuut maakte Dick Advocaat met twee aanvallende wissels duidelijk dat hij niet graag met een doelpuntloos gelijkspel naar Groningen afreist voor de return. De teruggekeerde topscorer kreeg nog een vrije kopkans, maar Bizot redde knap. Nemanja Gudelj probeerde het nog met een hard afstandsschot, maar ook hij kon Bizot niet verrassen.

FC Groningen

FC Groningen oogde nerveus in het eerste kwartier, er werd slordig balverlies geleden en zelfs simpele passes kwamen niet aan. De druk van AZ nam toe, maar centraal achterin stonden Botteghin en Kappelhof zeer solide te verdedigen. Beide backs begonnen matig aan het duel, maar herstelden zich naarmate de wedstrijd vorderde. FC Groningen stond, net als in de thuiswedstrijd tegen Vitesse, goed te voetballen. Er werd ingezakt bij balbezit van de tegenstander en bij balbezit werd er snel omgeschakeld en geprobeerd het gaatje te vinden in de verdediging van AZ. De trainer van AZ heeft FC Groningen blijkbaar goed geanalyseerd, want waar Vitesse uiteindelijk de fout in ging, bleef AZ geduldig en gaf het vrij weinig ruimtes weg. FC Groningen spits Richairo Zivkovic kwam mede daardoor ook bijna niet voor in het spel van FC Groningen. De verdedigers van AZ zaten er kort op en 'Richie' leed voor zijn doen veel balverlies. Filip Kostic wilde er echt iets van maken tegen AZ. Hij rushte keer op keer langs de linkerflank, helaas werd het voorspelbaar voor de rechtsback van AZ. De enige keer dat Kostic los kwam en voor de AZ-keeper opdook, behield hij het overzicht niet en schoot volop tegen Esteban aan. Zivkovic stond tijdens de actie van Kostic voor de goal en achteraf gezien was afspelen een betere optie geweest. Op de aanvallende wissels van tegenstander AZ had FC Groningen geen antwoord. AZ werd met de minuut sterker, en het wachten was dan ook op een wissel van trainer Erwin van de Looi. Deze wissel bleef uit tot in de 77e minuut, toen Michael de Leeuw Richairo Zivkovic afloste. Maikel Kieftenbeld zakte steeds verder in naarmate de wedstrijd vorderde, en haalde veel ballen weg. De prioriteit van FC Groningen werd steeds duidelijker: de nul houden. Filip Kostic raakte geirririteerd aan alles en iedereen, met name omdat zijn eigen acties niet lukten zoals hij wilde. Hij kreeg dan ook een gele kaart 87e minuut van arbiter Blom. Daarna deed Erwin van de Looi er verstandig aan om Kostic in bescherming te nemen en naar de kant te halen voor Van Nieff.

Na het laatste fluitsignaal leken de spelers van AZ voornamelijk teleurgesteld, terwijl FC Groningen spelers tevreden oogden met het doelpuntloze resultaat. Met dank aan het geweldige publiek in het uitvak, is er aanstaande zondag om 16:30 in de Euroborg een echte finalestrijd. Één duel, één winnaar en één ticket voor Europees voetbal.

De beoordeling van de Boerenmacht crew:

Marco Bizot 7,5
Goede reddingen, hield FC Groningen op de been!

Hans Hateboer 6,5
Degelijk gespeeld.

Johan Kappelhof 7
Maakt een geweldige ontwikkeling door dit seizoen, laatste tijd zeer stabiele factor achterin.

Eric Botteghin 7,5
Rots in de branding achterin.

Lorenzo Burnet 6,5
Begon slordig aan de wedstrijd, maar herstelde zich later wel.

Rasmus Lindgren 6,5
Gewoon voldoende.

Maikel Kieftenbeld 7
Was overal op het middenveld, ging er hele wedstrijd vol overtuiging in.

Tjaronn Chery 6
Op enkele afstandsschoten en vrije trappen na is hij niet echt opgevallen.

Filip Kostic 6
Het was niet zijn dag, kan gebeuren!

Richairo Zivkovic 5
Vrij onzichtbaar als eindstation van FC Groningen.

Nick van der Velden 7
Hard gewerkt! Was overal op het veld te vinden.

Michael de Leeuw Te kort voor beoordeling

Yoëll van Nieff Te kort voor beoordeling


Erwin van de Looi 7
Heeft zijn team op orde, het stond organisatorisch goed, met name de verdediging. Het team heeft een prima uitgangspositie met een thuiswedstrijd voor de boeg.

Kevin Blom 6
Floot vrij inconsequent, legde het spel vaak stil waar het niet had gehoeven.

Bekijk hieronder de samenvatting en interviews van de wedstrijd:

Samenvatting AZ - FC Groningen (Youtube)

Interview met Richairo Zivkovic (FOX)

Interview met Erwin van de Looi (FOX)

Interview met Steven Berghuis (FOX)

Interview met Dick Advocaat (FOX)

 

 

Vooruitblik op de return

Zondagmiddag is het zover, gaat FC Groningen eindelijk weer Europees voetbal halen? Inmiddels 9 wedstrijden is het team ongeslagen, nog één wedstrijd te gaan en het is zover. Dat AZ volgens de zogenaamde 'kenners' favoriet is om het ticket te bemachtigen, zegt ons niets. Het is heel fijn voor AZ dat het dit seizoen tot de kwartfinale reikte van de Europa League, maar het is nu tijd voor FC Groningen. Alles is namelijk mogelijk in zo'n wedstrijd. Om dit kracht bij te zetten: Wie weet het niet meer, de play-offs van het seizoen 2010/2011 toen FC Groningen een mega-achterstand wegpoetste? ADO den Haag was de tegenstander destijds. De uitwedstrijd werd met 5-1 verloren, en de thuiswedstrijd werd met 5-1 gewonnen, om vervolgens met strafschoppen alsnog te verliezen van ADO. Klik hier voor het filmpje van die laatste wedstrijd.

Aanstaande zondag is Bjorn Kuipers de leidsman bij het allesbeslissende duel in de Euroborg. Kuipers is niet alleen nationaal gezien de beste arbiter, hij mag ook de honneurs waarnemen bij de Champions League finale. Vooralsnog hoeven wij ons dus geen zorgen te maken dat FC Groningen (weer) een onterechte penalty tegenkrijgt in een belangrijk duel.

Rasmus Lindgren blikt op de clubsite vast vooruit naar de wedstrijd van zondag: “Wat in ons voordeel spreekt, is dat we een hele goede reeks hebben neergezet met acht zeges op rij en gisteren (donderdag – red.) het gelijkspel bij AZ. We wonnen in die serie ook wedstrijden waarin we fases minder speelden. En dat tekent op dit moment de ploeg. We geven nooit op en gaan gewoon door. Om Europees voetbal te halen, zullen we ook een beetje geluk nodig hebben. Zo’n gestopte strafschop van Marco Bizot thuis tegen Vitesse was bijvoorbeeld cruciaal.” Volgens Lindgren is er nog geen enkele sprake van vermoeidheid. “Bijna iedereen is fit om te spelen en je merkt juist dat we scherper en scherper worden. Het zal voor beide ploegen een moeilijke wedstrijd worden. Maar ik heb het volste vertrouwen in onze eigen ploeg en dat we AZ over twee wedstrijden gezien kunnen verslaan.

Ook Erwin van de Looi weet dat aanstaande zondag allesbeslissend is en waakt voor onderschatting. “We zullen zondag zeker niet als blinden gaan aanvallen. Buiten dat het lekker weer wordt, zal het ongetwijfeld ook figuurlijk een heet middagje worden. AZ weet uitstekend op resultaat te spelen en het kan zomaar dat ze in een 5-3-2-systeem gaan spelen en meer op de counter. Wie weet. Dick Advocaat loopt hier niet voor weg. Wij houden opnieuw rekening met drie mogelijke formaties. Het was donderdag tactisch en dat zal het zondag ook weer worden. Het is de finale van de play-offs, met Europees voetbal als inzet, niet een wedstrijdje tegen Bal op het Dak 3.”

 

Een feest op de Grote Markt is ineens heel dichtbij! Wat verwachten jullie van de wedstrijd van zondag?

Reacties:
IvarW17-05-2014 om 06:50

Hoop dat we winnen :bowdown::bowdown:

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!