Nabeschouwing FC Groningen - AZ

Door Bas ten Hoor 0 reacties

Gistermiddag om 16:30 begon in een uitverkochte Euroborg de finale van de play-offs met als beloning een ticket voor Europees voetbal. Na ruim 30 minuten voetbal leek niets Europees voetbal meer in de weg te kunnen staan voor FC Groningen. De thuisploeg stond verdiend met 2-0 voor, waarna de Euroborg uit z'n voegen barstte. Na 63 minuten stond de eindstand reeds op het scorebord, namelijk 3-0. Vanaf dat moment werd het een gekkenhuis in de Euroborg en werd er non-stop: 'Wij gaan Europa in' gezongen!

AZ

De club uit Alkmaar wist dat als het zou scoren, de thuisclub er minimaal 2 zouden moeten maken om Europees voetbal te behalen. Immers, bij een gelijke stand in de play-offs wordt gekeken naar het totaal aantal uitgoals die een ploeg gemaakt heeft. FC Groningen heeft in Alkmaar afgelopen donderdag 0 goals gemaakt, wat betekende dat AZ op uitgoals sowieso zou winnen, mits het zou scoren. Met die wetenschap stuurde de coach van AZ (Dick Advocaat, coachte tevens zijn laatste wedstrijd bij AZ) zijn team het veld in. In de eerste 20 minuten leek er voor beide teams niet veel aan de hand. Er werd gecontroleerd gevoetbald en getracht de aanvallers te vinden. Gudmundsson begon als linkermiddenvelder, maar schoof vaak door als linkerflankspeler, zodat AZ in plaats van het 4-4-2 systeem ineens als 4-3-3 systeem speelde om verwarring te zaaien bij FC Groningen. In de 24e minuut brak Tjaronn Chery de ban. Met een individuele actie verschalkte hij een speler van AZ, waarna hij verwoestend uithaalde, 1-0! Bij AZ werden verschillende mensen naar de dug-out geroepen om ze te motiveren om tenminste 1 goal te maken, zodat AZ de wedstrijd wederom kon controleren. Botteghin duwde in de eigen 16 nog iemand van AZ naar de grond en de spelers van AZ eisten een penalty. Scheidsrechter Kuipers twijfelde en gaf deze penalty niet. Kort daarop brak Hans Hateboer de ban; na een kluts belande de bal voor zijn voeten, bedacht zich geen moment een haalde uit. Esteban liet zich de bal kinderlijk ontglippen waarna de bal in het net rolde; 2-0! Keeper Esteban speelde geen gelukkige wedstrijd, maar was niet de enige. De Alkmaarders hadden maar liefst 58 officiele duels gespeeld dit seizoen, veruit het meeste van alle Nederlandse clubs. Na de 2-0 was het gedaan, de moed zakte bij AZ in de schoenen en wist dat de resterende minuten loodzwaar zouden worden met een bijna onmogelijke opgave, namelijk er minstens 2 scoren. Een donderpreek van Dick Advocaat bleef ogenschijnlijk uit, want AZ begon aan de tweede helft zoals het de eerste geëindigd was. Na een kwartier spelen kreeg Tjaronn Chery opnieuw een schietkans, en met zijn linker verschalkte hij doelman Esteban. Opnieuw zag de keeper van AZ er niet betrouwbaar uit. Na het laatste fluitsignaal kon Dick Advocaat zijn ploeg niets verwijten, liet hij optekenen aan Jan Joost van Gangelen. "De bereidheid was groot" volgens Advocaat, en de doorslag zal toch de vermoeidheid zijn geweest. Desalniettemin was FC Groningen beter.

FC Groningen

Vooraf aan de wedstrijd werd afscheid genomen van Krisztián Adorján. De Hongaar werd bewezen voor zijn diensten dit seizoen. In de uitverkochte Euroborg hing een sfeer dat er iets moois stond te gebeuren die dag. Vanaf het moment dat de spelers het veld opkwamen, stond FC Groningen wezenlijk al met 1-0 voor. Er werd wederom met dezelfde, vaste opstelling begonnen als dat in de laatste weken het geval is. Vanaf de eerste minuut stond FC Groningen in de inmiddels bekende tactiek te voetballen, namelijk: veel man achter de bal en via de counter snel eruit komen. In de eerste 20 minuten ging het spel op en neer zonder echte noemenswaardige kansen. Tot Tjaronn Chery met een bekeken schot na een individuele actie de doelman van AZ verschalkte. De Euroborg werd gek. Europees voetbal kwam ineens wel heel dichtbij. FC Groningen ging daarna op jacht naar de 2-0, met steun van de supporters, die 90 minuten lang zongen en bewogen! 8 minuten later was daar ineens Hans Hateboer, die op de rand van de 16 de bal in de touwen werkte (Esteban liet de bal knullig door, foutje bedankt). De Euroborg ontplofte massaal. Vanaf de 2-0 voorsprong was de overwinning geen moment meer in het geding en lieten zowel spelers als supporters zien dat ze er alle vertrouwen in hadden om deze wedstrijd tot een goed einde te brengen. Op slag voor rust kreeg Richairo Zivkovic (die zijn laatste wedstrijd in het shirt van FC Groningen speelde) dé kans op de beslissing. Tot ontzetting van iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt, miste hij de bal voor een open doel. Het duurde tot de 63e minuut voordat de beslissing viel. Na zwak ingrijpen van Gudelj op het middenveld, stoomde Hans Hateboer door en vond Tjaronn Chery die helemaal vrijstond. Chery aarzelde geen moment en pegelde de bal achter Esteban, 3-0! Het was klaar, de wedstrijd was gespeeld. FC Groningen had definitief de trekker overgehaald. De supporters zongen, sprongen en zetten zelfs de wave in. Wat een ongelooflijke sfeer hing daar in de Euroborg. Nick van der Velden omoest nog plaatsmaken voor Michael De Leeuw, Tjaronn Chery kreeg 5 minuten voor tijd een publiekswissel (Van Nieff kwam erin) en zelfs Zeefuik mocht nog een paar minuten meedoen ten faveure van Richairo Zivkovic.

Na het fluitsignaal brak het hele stadion los, letterlijk. Binnen enkele minuten bestormden honderden fans het veld. De spelers werden besprongen, geknuffeld, bejubeld en zelfs op schouders gedragen. Waar het normaal nog wel eens niet goed af wil lopen als er massaal fans op het veld komen, werd in Groningen samen een feestje gebouwd. Zo zag er uit op de TV:

Zo zag het er vanaf de tribune uit:

De trainer van FC Groningen, Erwin van de Looi kon zijn interview met Jan-Joost van Gangelen van FOX niet eens afmaken, halverwege kwamen er een stuk of 10 supporters naar de camera toe en trokken van de Looi bijna omver, om vervolgens te schreeuwen voor de camera: "Wij gaan Europa in!" De laatste keer dat FC Groningen Europees voetbal behaalde, was in het seizoen 2007/2008. Na 7 jaar afwezigheid keert FC Groningen dus terug op Europees podium, een geweldige prestatie! De loting van de Europa League vindt plaats op 23 juni, de wedstrijddata van FC Groningen zijn al wel bekend, namelijk 17 en 24 juli. Benieuwd welke teams FC Groningen kan treffen? Wij hebben hier een overzicht.

De beoordeling van de Boerenmacht crew:

Marco Bizot 8,5
Heeft aantal goede reddingen verricht, is uitgegroeid tot een zeer stabiele factor in de verdediging van FC Groningen.

Hans Hateboer 8
'de Beer uit Beerta' heeft een onwaarschijnlijke ontwikkeling doorgemaakt. vanaf de winsterstop tot en met deze wedstrijd (goal en assist).

Johan Kappelhof 8
Valt haast niet op, maar speelt zo ontzettend goed sinds FC Groningen in de 'flow' zit. Een van de onderbelichte sterkhouders van dit elftal.

Eric Botteghin 8,5
Botteghin had topscorer Johannsson in zijn zak. Makkelijke wedstrijd voor de Braziliaan.

Lorenzo Burnet 7
Speelde prima wedstrijd!

Rasmus Lindgren 8
Het lijkt erop alsof de oude Rasmus Lindgren weer terug is. Heerser op het middenveld.

Maikel Kieftenbeld 8
Vormt een heel goed duo met Lindgren op het middenveld.

Tjaronn Chery 9
Man of the Match. Met 2 goals en subliem veldspel leidde hij FC Groningen naar de winst in deze kraker!

Filip Kostic 8
Draaide Mattias Johansson dol, voornamelijk door veelvuldig van kant te wisselen met Nick van der Velden.

Richairo Zivkovic 7
Jammer van de kans op slag van rust, was een mooi afscheid geweest bij FC Groningen.

Nick van der Velden 8
Verrichte veel arbeid op het veld, verdedigen, aanvallen, het maakt hem niet uit. Alleen winst telde en dat was te zien!

Michael de Leeuw Te kort voor beoordeling

Yoëll van Nieff Te kort voor beoordeling

Genero Zeefuik Te kort voor beoordeling

Erwin van de Looi 8
Heeft een geweldige prestatie neergezet met zijn elftal in het eerste seizoen als hoofdcoach. Op dit moment is FC Groningen al 10 wedstrijden ongeslagen, waarvan er 9 werden omgezet in winst. Super!

Bjorn Kuipers 7,5
Had misschien een penalty voor AZ moeten geven, hoe dan ook, het geluk van een penalty die niet gegeven wordt, mag ook wel eens meezitten. Al met al een goede wedstrijd gefloten!

Bekijk hieronder de foto's, samenvattingen en interviews van de wedstrijd:

Fotoreportage van Jan Koopman

Uitgebreide sfeersamenvatting FC Groningen- AZ (Frits Kor, Youtube)