Terug

Deel deze pagina:

Gebroeders Koeman samen verder bij Premier league club Southampton - updated maandagavond 16 juni

Door Redactie 4 reacties

Ronald Koeman is de nieuwe hoofdtrainer van het Engelse Southampton. Zijn broer Erwin wordt volgens diverse (inter)nationale media - assistent trainer. Erwin's zaakwaarnemer Kees Ploegsma (Sr) bevestigt aan VI dat er gesprekken zijn en dat naar verwachting de zaak eerdaags is beklonken. Voor de oudste Koeman telg komt een persoonlijke wens uit. In 2013 liet hij optekenen in VI dat hij graag met zijn broer Ronald een grote club of een landenteam wil trainen. Dit betekent dat we de broers, (als alles goed gaat) voorlopig niet meer terugzien in functies bij Nederlandse clubs. Wij hopen als de gebroeders Koeman ooit definitief zullen terugkeren naar Nederland, FC Groningen niet vergeten zijn. De club die aan de basis stond van hun profcarriéres. De club waarin hun (onlangs overleden) vader Martin - zich ruim vijftig jaar op bevlogen wijze heeft ingezet. Als eerbetoon aan de gebroeders Koeman zet de redactie van Boerenmacht het onderstaand artikel in het zonnetje. Onze toenmalige columnist Arjen Sloot, vroeg de beide broers naar hun mening of FC Groningen in de toekomst om het kampioenschap gaat strijden.

 

Update maandagavond 16 juni - De gebroeders Koeman gaan samen verder bij Southampton. Ronald is de hoofdtrainer en tekende vandaag een contract voor 3 jaar. Erwin is benoemd tot assistent trainer en tekende eveneens een contract voor 3 jaar.

Column Boerenmacht 12 april 2011: Gaat FC Groningen in de toekomst om het kampioenschap strijden?

12 april 2011 : geschreven door Arjan Sloot.

Stel je eens voor: het is mei 2016. Zondagavond. Ondergaande zon. De Grote Markt, kolkend. FC Groningen kampioen van Nederland! Stad op zien kop. Stad en Ommeland zakt een paar centimeters door het hossen. Hoe mooi zou het zijn, toch? Mijn persoonlijke favoriet Dusan Tadic weet het zeker, zo valt in een bekend voetbalblad te lezen: we gaan een keer echt om het kampioenschap meedoen. Tot de laatste speeldag. Zal het altijd een droom blijven, of gaat het echt een keer gebeuren? Als clubs uit Alkmaar en Enschede het lukt, waarom dan niet uit Groningen? En wat is er eigenlijk voor nodig?

Belangrijkste eis: een selectie die zoveel kwaliteit bezit dat je mindere wedstrijden ook wint. Die breed genoeg is om blessures en schorsingen op te vangen. Met minimaal een topper in elke linie. Welke spelers dat over vijf jaar zijn? Geen idee. Kijk maar eens naar de selectie van vijf jaar geleden en je weet het antwoord. De huidige selectie deed dit seizoen lang om het kampioenschap mee. Wil je echt tot het einde meedoen, dan moeten de dragende spelers alle wedstrijden spelen. Nu zien we het spelniveau flink terugzakken als twee of drie bepalende spelers er niet bij zijn. De selectie moet dus een paar niveaus beter, breder en stabieler en dat vraagt om een meerjarige aanpak.

We blijven wel nuchtere Groningers, dus zomaar een zak met een paar honderd miljoen verse eurootjes tevoorschijn toveren gaat niet. Natuurlijk kunnen we stapjes maken met het stadion, met merchandising, met nieuwe vormen van sponsoring. Die stapjes zijn er ook, maar het zullen stapjes blijven en de andere clubs in de eredivisie zitten ook niet stil. De jeugdopleiding is goed, maar levert niet jaarlijks twee topspelers aan de eerste selectie. We zullen dus uit een extra ander vaatje moeten tappen, willen we echt om het kampioensschap strijden. Uit welk vaatje dan? Uit het vaatje van de grote clubs en de clubiconen.

Champions League
De grote Europese clubs die vrijwel altijd in de Champions League spelen kunnen wel toveren. Tegenwoordig stropen ze jeugdopleidingen af en halen talenten al tussen 16 en 18 jaar weg bij de subtoppers. Uiteindelijk haalt maar een paar de top, maar dat is goedkoper dan voo57 miljoen een speler kopen en hopen dat ie gelijk productief is. Die topclubs beschikken over vele talenten die op een goed niveau ervaring op moeten doen. FC Groningen is een ideale club in een prachtige competitie voor dergelijke spelers. Als je die spelers naar Groningen wil trekken, zul je samenwerkingsverbanden met die clubs op moeten bouwen.

En het is niet eens een origineel idee van uw columnist. Nee, de kampioen van vorig jaar heeft al dergelijke verbanden. Nu staan ze weer bovenaan met acht(!) andere basisspelers in vergelijking met vorig seizoen. Naast Twente heeft AZ ook gekozen voor het integreren van ex-topsporters en specialisten in hun organisatie. FC Groningen kan die banden ook aanleggen en benutten. Hoe pak je dat aan? Met internationaal gelouterde clubiconen op te nemen in de organisatie. En daar heeft FC Groningen er wel een paar van. Zoals:

Arjen Robben
Een van de beste spelers van de wereld, als ie helemaal fit is. Heeft al bij topclubs als Chelsea, Real Madrid gespeeld en nu Bayern Munchen. Door zijn Europese rondreis heeft hij al veel contacten opgebouwd. En hij heeft het goed voor met FC: hij is ambassadeur van de supportersvereniging. Hij kan zijn naam en contacten gebruiken om FC Groningen met zijn oud-clubs in verband te brengen. Voorlopig voetbalt hij nog en hopelijk zo lang als mogelijk, maar in de nabije toekomst?

Erwin en Ronald Koeman
Succesvol als voetballer, ook als trainer de nodige prijzen gepakt. Internationaal gelouterd, een groot netwerk. Hoe zou het zijn als ze zich zouden inzetten voor FC Groningen? Niet als trainer want daar hebben we Pieter Huistra voor, maar bijvoorbeeld als ambassadeur of op technisch vlak. Zo kan Ronald wel een potje breken bij Barcelona. Daar wemelt het van de talenten die bij ons voetbalmeters kunnen maken. De opvolgers van Messi, Xavi, Iniesta actief in de Euroborg. Het idee is dat de Koemannen een aantrekkende werking op potentiele top voetballers hebben. Dat ze met hun bekendheid en internationale reputatie net dat streepje voor kunnen krijgen bij talenten. Dat ze in een vroeg stadium FC Groningen als mooie club onder de aandacht brengen.

We kunnen hier wel over mijmeren, nog beter is ze het te vragen. Ik legde afgelopen week zowel Erwin als Ronald enkele stellingen voor:

Het is mogelijk dat FC Groningen een keer kampioen wordt

Ronald: Niets is onmogelijk, de basis is een goede organisatie en die is aanwezig bij FC Groningen. Als je ziet dat het een club als FC Twente ook lukt. De grote traditionele clubs raken hun topspelers steeds sneller kwijt en vullen dat niet zomaar aan. Je hebt niet elk jaar een talentvolle lichting zoals Ajax had met Sneijder en Van der Vaart.”

Erwin: Een moeilijke vraag. Je ziet wel dat Groningen steeds langer in de race blijft. Er is nivellering in de Eredivisie. Dat biedt kansen voor andere clubs zoals FC Groningen. Ook is het belangrijk dat de organisatie stabiel is, met goede mensen die voor elkaar door het vuur gaan. En dat zit bij Groningen heel goed.”

Het is een goed idee om internationaal gelouterde oud-spelers aan de club te binden

Ronald: Dat is zeker een goed idee, omdat je daarmee know-how op technisch gebied binnen haalt. Dat kan op meerdere manieren ingevuld worden, niet alleen als hoofdtrainer. Ook is het interessant voor het zakenleven en de uitstraling van de club. Dus kan het ook stimulerend zijn op andere gebieden zoals commercie of financien.”

Erwin: Wil je je echt in de kampioenstrijd mengen, dan moet de begroting omhoog. Daar begint het mee. Dat biedt je mogelijkheden om de selectie blijvend te versterken en bijvoorbeeld spelers met veel ervaring aan te trekken. En het is een goed idee om oud-spelers met een goede naam en reputatie aan je te binden. Ook kan het een extra stimulans zijn voor het zakenleven. Ik denk dat het zo werkt, dat je je met clubiconen nog beter kan identificeren met de club. Groningen is al heel goed bezig. Als je ziet hoeveel sympathie de club heeft en hoe de club leeft onder de fans en sponsors.”

Hoe kijk je aan tegen zo’n binding met FC Groningen?

Ronald: Ik richt mij op een trainersfunctie, dus niet op korte termijn. Natuurlijk is er een goede band tussen FC Groningen en de familie Koeman, ook met bijvoorbeeld Henk Veldmate. Ik ben hier opgegroeid en mijn profcarriere begonnen, FC Groningen blijft altijd speciaal voor mij.

Erwin: Het is moeilijk om deze vraag te beantwoorden. Er is nou eenmaal een sterke verbinding tussen mij en FC Groningen en die is heel positief. Zo zijn Ronald en ik beide op 23 mei aanstaande aanwezig bij een benefietgala voor het goede doel.”

De beleidsmakers van FC Groningen zouden dus gebruik kunnen maken van de Koeman-brothers en Robben. Volgens Ronald en Erwin niet direct, wie weet over een paar jaar. Wie weet zijn nog meer internationale clubiconen die bereid zijn hun nek uit te steken voor onze FC. Met deze extra's zouden er jaarlijks vijf tot zes topspelers bij FC moeten komen. De rest komt via de jeugdopleiding en scouting. Zo kunnen we doorgroeien naar een kampioenswaardige selectie. Ook groeit de aantrekkingskracht van FC Groningen als club om bij te spelen, te sponsoren of betrokken te zijn en groeit de begroting mee.

En als de organisatie, de commercie en de rest van de club ook blijft kloppen, komt kampioen worden aan op een beetje geluk. En dat gaan we een keertje meemaken daar op de Grote markt. Ik ben er dan 100% zeker bij, jij ook?

Alleen hopen dat Huistra niet gaat roepen: Wij zijn de beste van….

Reacties:
ArieBombarie15-06-2014 om 11:07

Bijzonder! :thumbsup: Alleen niet bij de FC. Wie weet gaat Arjen Robben z'n loopbaan bij ons afsluiten of iets voor de club betekenen. Groeten, Arjan Sloot (schrijver van dit stukkie)

15-06-2014 om 12:52

Ronald pakt een vermogen dus die komt hier nimmer. Erwin lijkt me erg soft met spelers...kan me vergissen...en die luie honden hebben een tiran nodig om te presteren...dus Erwin lijkt me te aardig. Tja Robben is een topper op het veld echt imo de beste van de wereld op dit moment. Maar het is wel een saaie kerel als directeur lijkt me. Hij gaat niet vreemd...nimmer dronken...roept niet als een halve gek van alles en nog wat. Nee dan liever Nijland tot zij 80tigste.

FCGmijnclub15-06-2014 om 13:32

Denk dat Nijland voor iemand als Robben graag een uitzondering zal willen maken:) En ik houd de hoop, dat we de gebroeders Koeman gaan terugzien bij onze FC:thumbsup: @ Ariebombarie, mocht je af en toe in gelegenheid zijn, weer eens een bijdrage te leveren, je weet ons te vinden:bowdown:

15-06-2014 om 16:47

Ik weet natuurlijk niet hoe de broer-broer verhouding is, maar over het algemeen werkt zoiets niet. De één nogal dominant en de andere erg meegaand. Heb zelf een jaar of vier met mijn oudste broer gewerkt en daarvan moet altijd één het "onderspit" delven. Het is in dit geval beter voor Erwin een ander pad te kiezen, want hij is en wordt bij Southampton volledig overvleugeld door Ronald met als gevolg een gigantische ruzie in de familie, en dan is het eigen schuld,dikke bult.:p:p:$

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!