Terug

Deel deze pagina:

Juichen moet, boze managers, trainers in kabouterjasjes en dromen mag

Door Johan Staal 3 reacties

Deze week is er een extra column. Onze dank gaat uit naar gastcolumnist Johan Staal van Puurvoetbalonline.nl die een passie heeft voor het amateurvoetbal en daarnaast ook de ontwikkelingen volgt in het betaalde voetbal en via dit artikel zijn kijk geeft op dit nieuwe seizoen.

Het seizoen is wat het betaald voetbal betreft weer begonnen. De eerste speelronde zit erop en ter vergelijking met een jaar geleden is er bijna niets veranderd. Alle 18 clubs kwamen dit weekend in actie en direct waren er verrassende uitslagen. Promovendus Dordrecht won in Heerenveen, Cambuur snoepte FC Twente een punt af en ook de uitzege van FC Groningen bij Go Ahead Eagles zal niet iedereen goed hebben gehad op zijn totoformulier. Jarchinio Antonia was de grote held bij FC Groningen door de 2-3 binnen te koppen. Direct kregen we weer het gelul van, mag hij wel juichen? Een vraag die gesteld werd omdat hij vorig seizoen voor de ploeg uit Deventer uitkwam. Ik ben het met Johan Derksen eens, wat is dat voor hypocriet geneuzel. Natuurlijk mag hij juichen, sterker nog hij moét juichen als speler van Groningen. In het betaald voetbal gaat het namelijk om geld en niet om de pepernoten die nu reeds bij de Jumbo in de winkel liggen. Een Jumbo die trouwens bang is voor de media maar dat even terzijde.

Er kwamen ook andere geluiden uit de Euroborg. Directeur Hans Nijland was niet blij met de zaakwaarnemer van Filip Kostic, Zoran Pavlovic. Ik ken Zoran niet persoonlijk maar heb ondertussen genoeg boeken gelezen over misstanden in het betaald voetbal om te denken dat Pavlovic redelijk ‘direct’ is. Nu is direct zijn niet erg maar hoe ze dat in het voormalig Oostblok bedoelen is iets anders dan in ons land. Er volgt echter nog een gesprek tussen Nijland en Pavlovic begreep ik en misschien belt de directeur van Stuttgart, Fredi Bobic ook nog even naar de Euroborg. Fredi is een beetje boos omdat FC Groningen de transfersom bekend had gemaakt dat Stuttgart naar Groningen had overgemaakt voor Kostic. Zo gaat dat in het betaald voetbal waar veel voor de trouwe supporter geheim moet blijven omdat het ‘spul’ wat om een speler hangt ook graag wil meeprofiteren van een eventuele transfer.

Wat niet geheim blijft zijn de zeurende trainers. Trainers die na bijna zes weken van voorbereiding roepen dat de selectie nog niet in balans is. Dwight Lodeweges was daar één van. Lodeweges, door Heerenveen bij rivaal Cambuur weggeplukt, kreeg de schrik van zijn leven toen zijn ploeg in eigen huis met 1-2 van FC Dordrecht verloor. Het Dordrecht waar velen nu al sympathie voor hebben omdat het met bescheiden middelen promoveerde naar de Eredivisie. Een club ook met een technisch directeur die wars is van spelers die idiote bedragen vragen. Marco Boogers gaat van het standpunt uit, dit is het wat je kunt verdienen en wil je dat niet dan zout je maar lekker op.

Trouwens bij Heerenveen gaat het sowieso niets worden. Ik zag Lodeweges namelijk langs de lijn staan in een rood jasje. Rode jasjes worden gedragen door een kabouter in de Efteling maar niet door een trainer in het betaald voetbal.

Een trainer die tot nu toe niet zeurt, is Fred Rutten. Feyenoord smacht naar een scorende spits maar Martin van Geel laat het legioen nog even wachten want Martin houdt van ‘SM’. Die ‘geniet’ van het feit dat hij zijn supporters een beetje kan plagen. Een legioen dat voor gemor had gezorgd wanneer Feyenoord van ADO Den Haag had verloren. Een legioen dat het toch al lastig heeft doordat clubicoon Willem van Hanegem niet bij Feyenoord in een functie terugkeert. Van Persie zei enkele weken geleden dat Pierre van Hooydonk moest gaan golfen. Een prima opmerking van Robin en als Pierre verstandig is neemt hij Willem mee. Wint onze Pierre misschien ook eens wat.

ADO komt binnenkort in handen van een Chinese eigenaar als we de media mogen geloven. Nu zijn er nog veel sceptici in Den Haag richting deze overname maar reken maar dat ook zij staan te juichen als ADO over twee jaar landskampioen wordt. Dat is namelijk wat de Chinees met poen wil, kampioen van Nederland worden.

Dat was ook wat Merab Jordania met Vitesse wilde bereiken, kampioen van Nederland worden. Het enige wat Jordania heeft weten te bereiken is dat hij een taakstraf heeft gekregen omdat hij algemeen directeur Joost de Wit langdurig heeft bedreigd. ‘Ik breek je vingers’ was een opmerking waardoor De Wit in de war raakte en vervolgens aangifte bij de politie deed. Vitesse, een zielig cluppie aan de Rijn, staat voor zijn volgende overname waardoor Peter Bosz weleens de eerste trainer kan worden die op zoek mag naar een andere club.

Of wordt het Nebojša Gudelj die als trainer van NAC door critici zoals, en daar komt hij weer, onze Pierre bekritiseerd wordt. Een club ook waar Jelle, ik heb een grote bek maar ben een matige doelman, Ten Rouwelaar constant om versterkingen loopt te zeuren. Dat een man als Graeme Rutjes pikt dat Ten Rouwelaar van alles roept in de media blijft mij verbazen.

Ook de scheidsrechters stonden in de belangstelling. Danny Makkelie was in de openingsronde de ‘klos’. Makkelie gaf dertien kaarten wat een record in de eredivisie schijnt te zijn. Dat is mooi maar ik denk dan, wat moet dat moet en hij is de man die beslist. Op de sociale media werd echter anders gereageerd. Daar waren er die Makkelie liever een paar weken kwijt waren als scheidsrechter. Een opmerking waarvan ik denk, als alle fouten makende voetballers ook zouden verdwijnen waren we snel klaar met het seizoen 2014-2015.

Maar ondanks alles gaat het volgens velen weer een mooi seizoen worden. Een seizoen waarin we ‘onze’ topspelers alleen in actie zien wanneer ze door Guus gevraagd worden om het Oranje of Blauw aan te trekken en ‘we’ weer allemaal eensgezind zijn. Een seizoen ook waarin men ook in de Euroborg weer op jacht gaat naar Europees voetbal. Iets wat prima mogelijk is want volgens directeur Hans Nijland komt er na het vertrek van Kostic nog een kwaliteitsinjectie.

Dromen mag zegt men en daarom heel voorzichtig ....FC Groningen met Samuel Eto’o op weg naar zijn eerste landstitel.

Reacties:
Thijs_Faber14-08-2014 om 18:04

Prima column, ben het volledig met je eens:thumbsup:

Marja170114-08-2014 om 22:44

Mooie column :)

15-08-2014 om 06:59

Lekker pittige tekst maar te weinig humor en weinig nieuws als je het voetbal volgt. Maar wel lekker pittig.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!