Terug

Deel deze pagina:

De resultaatsupporter

Door Johan Staal 32 reacties

In aanloop naar de wedstrijd tegen Ajax en terugkijkend op de verliespartij tegen ADO Den Haag hebben wij wederom een leuke column van onze gastcolumnist Johan Staal van Puurvoetbalonline. Wij bedanken Johan voor zijn bijdrage.

Supporter ben je voor het leven zei iemand een keer tegen mij. Ik keek hem aan en zei, inderdaad supporter ben je voor het leven in voor en tegenspoed. De supporters van FC Groningen konden hun geluk niet op. Hun favorieten hadden de eerste twee duels in het seizoen 2014-2015 in winst omgezet. Het uitduel tegen Go Ahead Eagles en de thuiswedstrijd in de "Groene Kathedraal" tegen Heracles leverde zes punten op zodat "de Trots van het de Noorden" als medekoploper naar Den Haag vertrok. Daar wachtte het keurkorps van Henk Fräser als tegenstander. De Hagenezen hadden één punt uit twee duels bij elkaar gesprokkeld. Dus dat moest, althans zo dachten velen, een "appeltje-eitje" worden....

Nu loop ik al een aantal jaartjes in het voetbalwereldje rond maar zondagavond viel ik van verbazing bijna uit mijn luie stoel. FC Groningen had verloren en de "pleuris" was uitgebroken. Vernietigende commentaren kwamen via de sociale media naar buiten zodat ik dacht, daar heb je ze weer.... onze "resultaatsupporters"....

Met resultaatsupporters bedoel ik de "supporter" die na een nederlaag alles afbrandt wat er maar af te branden valt. Sergio Padt was een dikke pad, Erwin van de Looi begreep er geen "klote" van en Danny Hoesen kon er ook geen pepernoot van. Zo kan ik nog wel even doorgaan want ook Nick van der Velden kreeg er van langs. Van der Velden, de vorige wedstrijden nog luid bejubeld, was opeens te oud en moest maar op de reservebank plaatsnemen. Er kwam nog veel meer ongein voorbij waar ik van dacht, ben jij nu supporter of een mafkees die met alle winden mee lult?

Iedereen die wat met voetbal heeft is in zijn of hart supporter van een bepaalde club. Tranen met tuiten huilden bijvoorbeeld de supporters van Roda JC toen hun club naar de Jupiler League degradeerde en ook daar zullen de spelers "vervloekt" zijn. Als je dat gedrag verplaatst naar het dagelijks leven dan gaan we in Nederland nog zware tijden tegemoet. Dan zullen de echtscheidingen of verbroken relaties de pan uitrijzen. Want je wederhelft zal na twee keer fantastisch te hebben gekookt maar eens een "mislukte" maaltijd op tafel zetten. Zou de "resultaatsupporter" zijn lieftallige echtgenote/partner er ook uit trappen omdat het na twee keer goed één keer fout is gegaan. Zou hij begrijpen dat hij na twee keer een prima prestatie in de echtelijke sponde te hebben geleverd bij een mislukte derde keer ook ingeruild worden voor de snelle jongen van de overkant?

Zou de "resultaatsupporter" dat begrijpen vroeg ik mij af terwijl ik de opmerkingen nog eens las. Ik moet zeggen, ik heb Den Haag-FC Groningen niet gezien. Niet gezien omdat mijn aandacht bij het duel Eenrum-GVB lag. Een duel uit het amateurvoetbal waar verenigingen ook supporters hebben. Supporters die soms tachtig jaar of ouder zijn. Hoog bejaard en dan bij je "cluppie" langs de lijn staan. Dan ben je geen resultaatsupporter. Dat zijn mannen en vrouwen die hun club volgen omdat het een deel van hun leven is. Dat zijn echte supporters en geen "brulapen" die na één nederlaag roepen dat er van alles moet gebeuren omdat het één grote baggerzooi is. Een baggerzooi bij een club die na drie speelronden gewoon op de vierde plaats staat. Dan denk ik, jongens waar gaat dit over? Waar ben je mee bezig? Zo sta je op de Grote Markt trainer Erwin van de Looi toe te juichen en moet hij volgens jou minimaal voor eeuwig trainer van Groningen blijven en een paar maanden later is hij volgens jou niet goed genoeg voor de reserves van VFB Rottumerplaat.

Dat is iets wat ik niet begrijp. Ik ben sinds mijn zevende, eerder was er nog geen TV, supporter van een club die met name in de jaren '70 drie Europese titels op rij won. De beginjaren van mijn fan zijn vielen samen met de steeds groter wordende successen. Wie wou als kind in die tijd niet Cruyffie, Pietje, of later ook Gerry zijn want dat waren je favorieten. Maar er was één uitzondering en dat was Tonny. Als doelman wilde je het liefst Tonny van Leeuwen zijn. De "Koning van het Oosterpark" die in sommige duels onpasseerbaar leek te zijn. Toen kon dat, fan zijn van een club en de keeper van de "tegenpartij" adoreren. Iets wat tegenwoordig bijna niet meer mogelijk is. Ik ben altijd, ook nu ik samenleef met een AZ-fan, supporter van deze club gebleven, al is door de jaren heen het fanatisme wat afgenomen. Maar nog steeds hoop ik dat mijn favoriet met een puntentotaal van 102 punten uit 34 duels ieder jaar kampioen van Nederland wordt. Ik weet echter ook dat het zo niet werkt. Ik weet dat ook mijn favorieten met enige regelmaat op hun "bek" gaan.

Opeens moest ik weer aan de hoogbejaarde supporter van Eenrum denken. Ik schat hem ongeveer 84 jaar omdat het iemand uit de generatie van mijn vader is. Ik bedacht mij hoeveel duels hij van Eenrum heeft gezien die het aanzien niet of nauwelijks waard waren. Dat moeten er vele zijn geweest en dan toch steeds terugkomen en niet als een wilde gaan brullen. Want ook dat is het "mooie" van de sociale media, heerlijk anoniem van alles roepen op diverse forums over personen die zich niet kunnen verdedigen. Toen bedacht ik mij, geef mij maar de echte supporter die "zijn" club door dik en dun steunt i.p.v. resultaatsupporters die na een nederlaag ons doen geloven dat de wereld op het punt van verdwijnen staat. Dat alleen maar omdat "zijn" cluppie heeft verloren.

Dat zorgt er voor dat ik bij veel van deze "resultaatsupporters" de liefde voor hun club ernstig in twijfel trek....

Forza FC!

Reacties:
Submerged25-08-2014 om 18:27

:agreed: In het stadion hoor ik vooral achter mij soms wel heel negatieve geluiden over ons voetbal. Soms ook zeer positieve cynische geluiden. Ik was dan ook zeer verbaasd, dat na de overwinning op AZ thuis, dezelfde persoon zichzelf op het veld vereeuwigde door middel van een selfie met meerdere van de spelers. Voor iedereen die dit leest en zichzelf hierin een beetje herkent, weet dan ook dat er mensen in het stadion zitten die de club wel positief willen steunen en zich mateloos ergeren aan dit soort negatief gedrag.

RobertFrank8725-08-2014 om 18:35

Romantisch gedacht van Johan Staal. Maar ben het niet met hem eens. Padt straalt niet uit dat hij fit is, Erwin vd Looi toont na 8 overwinningen in de Eredivisie dat hij nog steeds geen vertrouwen heeft in een aanvallend ingesteld Groningen. Jans durfde een tegenstander bij de strot te grijpen waar vd Looi liever laf counter voetbal speelt (wat ons mooie overtuigende zege's heeft opgeleverd tegen AZ, Vitesse en PSV). Tegen mindere tegenstanders werd nooit met overtuiging gewonnen (denk aan GAE, Zwolle en Roda uit, NAC en Heracles 2x thuis) Waarom niet uitspreken dat je beter bent en met de punt naar achter op het middenveld en op balbezit gaan spelen en niet na 70 minuten stuivertjes gaan wisselen...

25-08-2014 om 18:43

Mooie en uitgebreide collumn.... over de beleving van het voetbal. Ik zou er gemakkelijk nog een kantje erbij kunnen schrijven, zó herkenbaar is de tekst! Maar het zijn niet alleen de "gloryhunters" die ook kunnen "meehuilen met de wolven" tot het aggressieve toe...het is ook een trend in het betaalde voetbal zelf: om sponsoren en supporters tevreden te stellen en stoom van de ketel te halen bij sportieve tegenslag, gaat men tegenwoordig in de commentaren over de pas gespeelde wedstrijd "nuanceren"...Dat levert teksten op als: <>. ADO is gewoon een verliespartij geweest...op zich geen drama, maar Ajax-thuis winnen, dat zal de landelijke pers halen, dus ook Nijland cs. hebben vanwege de p.r. belang bij een goede prestatie. ( Vorige seizoen, in de ArenA verloor FC Groningen, maar was wel de "bovenliggende partij" :))

25-08-2014 om 18:47

hierboven invoegen bij <>... Dat levert teksten op als: "We waren grote delen van de wedstrijd bovenliggende partij en hebben meer kansen gekregen om te scoren- als je die ene persoonlijke fout achterin niet meetelt hadden we hier gewonnen"

Hertog25-08-2014 om 18:58

Een stuk wat mij uit het hart gegrepen is (maar waarvan de strekking niet voor iedereen die hier een reactie geplaatst heeft duidelijk is).

Thijs_Faber25-08-2014 om 19:06

Wat een geweldige column. Ontzettend herkenbaar!

25-08-2014 om 19:06

Johan snapt niet dat voetbal een oppurtunisch gebeuren is. Dat maakt het juist zo mooi. Veel paniekerig gekrakeel in je column...en dat is jammer. Resultaatsupporters of successupporters of gloryhunters bestaan niet bij de Fc. We hebben namelijk nog nooit een prijs gewonnen... Tuurlijk heb je dagjesmensen maar die neemt niemand serieus,

sigrid25-08-2014 om 19:08

Een column uit m'n hart...natuurlijk baalde ik ook na afloop....5 minuten. En dan weer op naar de volgende wedstrijd. Het is nu eenmaal niet altijd feest en gelukkig hebben wij een technische staf die niet zo gauw van de kook is. Laat ze maar schuiven, een seizoen kent nu eenmaal ups en downs. :agreed:

25-08-2014 om 19:09

Oppurtunistisch...kutwoord.

25-08-2014 om 19:42

Wat Johan naar mijn inzicht niet helemaal goed begrijpt is het feit dat de meeste reacties geschreven worden vlak na de betreffende wedstrijd. Dan is de nederlaag nog erg vers en reageert de "echte" supporter erg geëmotioneerd. dat zijn dus geen successupporters/gloryhunters of hoe ze allemaal ook maar mogen heten.Geloof van mij maar dat diezelfde mensen heel erg begaan zijn met het reilen en zeilen van de club en daarom zo reageren. Uit emotie dus. Zou diezelfde resultaatsupporter een dag later een reactie schrijven, geheid dat de toon van dat bericht heel wat milder zou zijn. Eigenlijk is er dus niets aan de hand en een vrij normale reactie.(L)(L)(L)

hertopwil25-08-2014 om 20:27

RobertFrank87 ik kan me niet herindelen dat Ron Jans (super coach trouwens) in zijn eerste jaar ook al direct Europees voetbal haalde! Ik geloof nm. wel dat van Looi vertrouwen in de groep heeft,alleen zijn uitstraling is gewoon vele malen anders dan Ron Jans. Verder ben ik ook een supporter die na de wedstrijd even zijn gal moet spugen,maar ik blijf mijn clubje trouw en brand ze niet af. Er is een nieuwe sjaal in de omloop daar staat een geweldige tekst op."een fc Groningen fan ben je niet voor even ,maar je hele leven" en dat moet ook zo zijn in goed en in slechte tijden..I love fcG (L) en we staan wel op de 4e plaats vrienden:thumbsup:

maral25-08-2014 om 20:59

Er wordt wat afgeluld op sociale media en fora, dat klopt. Maar hoe wil en kan je reacties nav een wedstrijd nu beoordelen, reacties die voortkomen uit die wedstrijd en dus de basis zijn voor de vorm en inhoud van de reacties nu langs een meetlat leggen als je de wedstrijd niet gezien hebt? En het zeiken ansich zegt natuurlijk niets over al dan niet een supportershart hebben, het zegt alleen iets over het idee/beeld dat de schrijver bij een goede supporter heeft. En dat is in dit geval ook dus niet meer dan een mening in een column en geen vaststaand feit. Beetje belerend cq moralistische column daarom in mijn ogen. En ondanks 6 punten valt er genoeg aan te merken nog. En oh ja, laif cluppie dan dat Eenrum, bij mij in dorp was het vroeger ook gewoon keihard. Niet presteren op dat niveau en je kreeg het ook te vreten in kantine e.d.. Waren ook geen echte supporters dan zeker.

maral25-08-2014 om 21:30

Omdat aantal tekens beperkt is nog maar een post met een overweging. In feite wordt hier gezeken op supporters die niet presteren zoals het in de ogen van de schrijver mag worden verwacht. Wat is dan nog het verschil met supporters die zeiken over spelers die in hun ogen niet presteren zoals verwacht ?

opa25-08-2014 om 21:39

een prachtig verhaal en ook nog een stuk waarheid, alleen heb je mensen die het anders zien en ik lees nu dat zij Jans adoreren, alleen las ik in de tijd van Jans dat hij altijd zo slecht wisselde, maar dat is vergeten en nu is hij fantastisch bezig, maar wel bij de tegen stander, ik zeg hou van je club en hou het positief;)

houkuhs25-08-2014 om 22:21

HELEMAAL EENS MET DEZE PRACHTIGE COLLUMN

Cantona25-08-2014 om 22:56

Net als vele anderen ban ik al jaren een trouwe fan van onze FC, en net als velen zeg ik nog altijd WIJ hebben gewonnen en WIJ hebben verloren. Maar ik ben ook geen hiep hiep hoera supporter die na een verloren wedstrijd even zegt" jammer dan ,volgende keer beter". Je mag als supporter kritisch zijn en mits dit op een beetje fatsoenlijke manier gaat, ook uiten. Als ik dan na een nederlaag ,de rest van de dag de smoor in heb, de wedstrijd nog in m'n hoofd, mijn gedachten ventileer met mijn mede lotgenoten, dan kan een kritisch commentaar door een ander als negatief worden bestempeld. Iedereen beleeft het supporter zijn op zijn eigen manier,de één zet een nederlaag zo ff weg terwijl een ander er bij wijze van spreken wakker van ligt. Deze collum geeft in mijn ogen alleen maar aan dat de schrijver er niet echt wakker van ligt terwijl een ander het anders beleeft en in het stadion zit of de wedstrijd live volgt via de tv.

26-08-2014 om 03:36

RR en Cantona:agreed::agreed::agreed:

brummie26-08-2014 om 07:16

zeer herkenbare column! Kan me er helemaal in vinden!

26-08-2014 om 11:22

Maral: je post van 23:30 en ervoor is voor mij een brug te ver: gooi je alles in een emmer ( over menselijk gedrag ) en ga je als socioloog daarin roeren...dan kom je vast tot bepaalde conclusies: zoals" de mens is en blijft een vreemd dier"...en gelukkig maar hoeven we niet van alles en iedereen te weten. Maar er zijn bepaalde facetten van groepsgedrag (hooliganisme) t/m dodelijk serieuze supporters, die niet slapen van een verliespot van "hun cluppie", die soms gewoon een probleem, hebben...om zich heen gaan slaan of ergens op een spelersbus of op de trainer zich willen uitleven. We hebben vorig jaar Cambuur uit gezien: was geen visitekaartje voor FC Groningen wat daar gebeurde...maar overall is het nu vrij rustig: de verwachtingen zijn wel hoog gespannen over dit seizoen, en dus is het halen van versterkingen nodig....Ik denk dat de business seats ook een belangrijke inbreng hebben: zie je niet openlijk hun onvrede uiten, maar wel moet er steeds sponsorgeld bij...vandaar: een belangrijke groep:$

zaagmuldersweg26-08-2014 om 12:15

zo heb je ook resultaat keepers. keepers die na een achterstand tijdens de wedstrijd kwaad weglopen. ik weet niet wat erger is. resultaat supporters moeten ook hun frustaties kwijt en hebben verder geen invloed op de gespeelde wedstrijd.Een beetje kritiek op de trainer of spelers kan ook geen kwaad want als je ze hoort na de nederlaag hebben ze het heeeeeel goed gedaan. Resultaat keepers hebben direkt invloed op de wedstrijd. Het overkwam ons het vorige seizoen en daar sta je dan met z'n tienen. Het voorval deed me denken aan mn jeugd waar het ons regelmatig overkwam. Onze resultaat keeper liep regelmatig na een achterstand het veld uit. Het zou heel flauw zijn om daar nu met naam en toenaam op terug te komen maar goede verstaander heeft maar een half woord nodig.

brummie26-08-2014 om 12:54

Bokko, spelen we nu derderangs fliggie faggie voetbal dan? Ik zie toch echt wel een strijdbaar team in het veld. 2e helft tegen den haag had meer strijd geleverd mogen worden, maar ik had het idee dat fc juist rustig bleef en ondanks achterstand vertrouwen had om wedstrijd om te keren. Met veenkoloniaal voetbal bedoel je hoge ballen in de zestien? Dat is echt niet meer van deze tijd. Zelfs stoke city, waarschijnlijk een club naar je hart, heeft dit concept afgezworen. Types als bijv. djurovski, berg, fandi, hugo, lovre en chery, daar kom je toch juist voor naar het stadion? Je bent toch voetballiefhebber? Lingren, kieftenbelt en botteghin zijn strijders, maar om nu een elftal vol van deze jongens in het veld te hebben staan...

26-08-2014 om 12:58

Heb dan nog liever een resultaatkeeper dan een keeper die na een goal in z'n doel zit te janken, zoals Jan Nordström een keer deed.(L):((L)

26-08-2014 om 13:28

Keeper maakt geen moer uit zolang hij maar ballen tegenhoudt. De Fc mist iemand die in het veld de boel kan aansporen. Een speler die zegt "godverredomme en nou gaan we knokken voor elke bal". Klinkt simpel maar zo'n speler hebben we niet. Vd Velden heeft het niet en Chery ook niet, Kieftenbeld ook niet. Te vaak te slap spel en zeker in de persoonlijke duels.

26-08-2014 om 14:36

Henk Nienhuis...nou dat is een mooie afsluiter voor mij mbt deze discussie...Henk Nienhuis...75 jaar... Ongelooflijk...krijg je jeuk aan m'n ballen...

Woltjer26-08-2014 om 14:50

Goede geschreven column De personen die vaak kritisch negatief zijn, hoor je zelden als het goed gaat, datzelfde geld vice versa. Wat opvalt is dat na een nederlaag er veel meer reacties worden geplaatst als na een overwinningen, Volgens mij is het ' mens eigen' om eerder kritiek te geven in plaats van een compliment. Uiteindelijk zijn beide type supporters even begaan met de club ieder op hun eigen manier.

26-08-2014 om 15:18

Zo, dat weten we dan ook weer!!!!!!:)

greenhart26-08-2014 om 16:57

ik ben het hier zeker niet mee eens.tuurlijk zullen er veel supporters zijn die met alle winden mee waaien.maar als je een keer negatief na een wedstrijd bent,ben je dan gelijk een s6 supporter.ik vind van niet. Dit soort sites zijn om je mening te geven voor/na een wedstrijd. Na de eerste 2 wedstrijden had ik al mijn twijfels over padt.hoessen brengt nog niet wat hij moet brengen.en v de velden valt gewoon tegen.met veel gelijk hadden we 6 punten maar het verval in de tweede helft tegen heracles was wel erg groot. Als je dan verliest tegen ado en zeker op zo n manier dan mag je daar gewoon je mening over geven. Dan sta je nog wel achter je club alleen,moet je op dat moment je frustraties kwijt. Ik vind alleen dat je je mening dan wel moet onderbouwen. Die padt bv kan laat alle ballen los en komt ook erg onzeker over als er een bal op hem terug gespeeld wordt.was wisselkeeper in belgie. Dus daar mogen we dan zeker onze twijfels bij hebben. Hoessen begint erg slecht,lijkt ook niet fit. Maar we schrijven hem

greenhart26-08-2014 om 16:59

nog niet af. van de velden brengt te weinig dus mag je als je de leeuw op de bank hebt hem zeker ter discussie stellen. conclussie : laat iedereen lekker in hun waarde en hun mening geven over onze mooie club. en liever realistisch na een nederlaag en ook zeker na een overwinning. come on fccccccccccccc

26-08-2014 om 17:57

Ik stond vroeger net mij pa achter de z side, bovenaan in het vak. Ik zag geen ruk maar hoorde veel. Iedereen mopperde de hele wedstrijd door. Veel oude rotten die vol met de wedstrijd bezig waren. De jongeren waren bezig met andere dingen. Hekken klimmen etc. Kortom de supporters die echt aan het opletten waren toen mopperden aan een stuk door. Terug op de fiets was mijn pa nog aan het schelden op alles en iedereen. Vooral op van Dijk. Die kon er helemaal niks van etc. Thuis ging dat door. Uiteraard wel s'avonds de wedstrijd bekijken in samenvatting...het schelden was al minder...het mopperen ook. Er kwam stilte voor in de plaats. Berusting. Nu 7.000 jaar later zeg ik wel eens tegen mijn pa " wat was die van Dijk kut hè!" och zegt mijn pa dan "viel wel mee hoor"... Iedere Fc supporter die ik ken beleeft het bijna op deze manier... Authentiek...alles verrot schelden en toch blijven houden van...nouja houden van...terugkomen en geïnteresseerd blijven.

Thijs_Faber26-08-2014 om 19:06

Dat verhaal had je in moeten sturen Geronimoo, had je zo'n shirtje gewonnen :lol:

26-08-2014 om 19:09

Verdomme! Reep chocola nu?

26-08-2014 om 21:39

ADO was gewoon slechte generale voor Ajax: winnen we gerust. ook al lopen die FCGspelers te trekkebenen met blessures. en commentaar na de wedstrijd van Frank de Boer: "iedereen heeft het hier lastig":thumbsup:

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!