Terug

Deel deze pagina:

Fries opportunisme

Door Doeman 16 reacties

Meer dan de Amsterdamse arrogantie vrees ik het Fries opportunisme waarmee we de volgende wedstrijd geconfronteerd gaan worden. Met relatief zware tegenstanders heeft Cambuur een uitstekende start gemaakt en zelfs een uitwedstrijd in winst omgezet. Hoewel het Friese volkslied in Leeuwarden niet vóór de wedstrijd klinkt, is de geluidsoase tijdens de wedstrijd in de Friese sportstad nummer 2 zeer indrukwekkend. Het zal de overige noordelijke clubs moeite kosten om de SCC dit seizoen achter zich te laten; de punten meenemen uit Ljouwert lijkt schier onmogelijk. In de grootste stad van ‘de elf steden’ lijkt blauw-geel met de 12e man onoverwinnelijk! Voor die opgave staat toch dit weekend de ploeg van Erwin van de Looi. Ondanks het opzwepende enthousiasme richting de thuisclub, past zo’n zeperd als in Den Haag de club in de huidige vorm niet meer. Het initiatief dient niet gelaten, maar genomen te worden. Nu de transfermarkt gesloten is, weet iedereen waar ie volgende week voetbalt en moet z’n basisplaats vasthouden om in de picture te blijven van scouts die nu vanuit hun vakantieadres de wedstrijden gaan volgen. Om met de hoofdprijs aan de haal te gaan, dien je ook kampioen te worden van Noord Nederland.

Ons deel van het land kijkt op dit moment al verlekkerd naar de tussenstand in de eredivisie. Plaats 2 tot en met 5 worden bezet door de noordelijke clubs. Natuurlijk kun je dan verwijzen naar het Mickey Mouse-niveau van deze competitie óf de tombola gedachte dat iedereen hier van iedereen kan winnen. Feit is dat met noordelijke nuchterheid (en Zwolse lef) zegevieren dan toch wordt afgedwongen en menig Westers team bij het naderen van de IJssel een unheimisch gevoel krijgt. Zo ver van huis, voelt men zich toch wel erg alleen. Om de stand nog wat draaglijker te maken, dient PEC thuis in deze ronde PSV pijn te doen.

Onze FC is als een relatieve winnaar uit de transferperiode gekomen. Naast het vertrek van Kostic zijn geen dragende spelers naar elders gegaan en kunnen Nijland c.s. de strategie gaan bepalen van het komende winterwindow. Ook dan is het doel om een bepalende spelers vast te houden, toe te voegen of voor de hoofdprijs van de hand te doen. Dus ook al zijn ze nu tijdelijk gesloten, goed de webwinkels van de voetbalmakelaars in de gaten houden!

Overigens is het volslagen belachelijk over welke bedragen we praten als het om het verhandelen van mensen tussen clubs gaat. In een tijd dat het waanzinnige streven naar algehele correctheid zich zelfs op Zwarte Piet geworpen heeft, lopen schijncorrecten elkaar grof geld toe te schuiven met een voetballer als handelswaar. Aangezien zo’n man door mogelijke blessures of naderen van de 35 jaar ook nog eens beperkt houdbaar is op zo’n groen laken, kun je alleen concluderen dat de economielessen van óf heel hoog óf heel laag niveau geweest moeten zijn voor een voetbalbestuurder. M.a.w. zijn zij zo slim óf heb ik beter opgelet?

Relatieve economische inkopper vind ik overigens dan wel de transfer van Vermeer naar Feyenoord. Ajax bindt er uit piëteit een prijskaartje van één miljoen aan en in Rotjeknor pikken ze het koopje op. Overigens niet om per se Mulder onder de lat vandaan te halen, maar met opzichtig doel om er later een paar miljoentjes meer voor te vangen. Eigenlijk dat wat de gemiddelde club ook met De Leeuw voor had, maar dat had de leiding in de Euroborg al snel door. Een belletje naar Amsterdam had de kassa in Groningen in de nabije toekomst kunnen laten rinkelen en het elftal sportief op een hoger niveau gezet. De naam en faam van Grunn had Vermeer ook wel geïnteresseerd!

Maar goed gedane zaken nemen geen keer. Zoals gezegd is de selectie van Groningen op orde om de komende wedstrijden prima partij te bieden conform de ambities van de club. Als je Botteghin ziet heersen in de verdediging heb ik eerder het gevoel dat ze er niet meer doorheen komen en bij een goed functionerende aanval juist menig tegenstander van de mat geveegd kan worden. Overigens gaf ook Hiariej uitstekend zijn visitekaartje af in de laatste wedstrijd om overtuigd te zijn van de sterke verdedigende kwaliteiten van het team. In de aanval is het wachten op een meer constante Antonia, een scorende Hoesen of Van der Velden uit vormcrises. Tijdelijk kunnen we de voorhoede nog stutten met De Leeuw, maar in de basis dient creativiteit ingebracht te worden om ook in de eerste helft reeds het verschil te maken. Een stadion vol Fries opportunisme krijg je het meest eenvoudig stil door er in de eerste helft gelijk korte metten mee te maken.

Reacties:
SCC-LWD08-09-2014 om 18:19

Wij zijn geen Friezen maar Leeuwarders en al helemaal geen "sportstad nummer 2". FORZA SCC!!!

08-09-2014 om 18:25

Zal moeilijk worden, maar hoop toch op een kleine overwinning.(L)(L)(L)

08-09-2014 om 18:29

Jij bent in elk geval helemaal geen Fries. Het zijn namelijk geen "Leeuwarders" maar "Luwadders".:D

08-09-2014 om 19:44

:agreed:(L)(L)(L)

08-09-2014 om 20:43

Mooi verhaal van Doeman!... Vorige seizoen zou ik gezegd hebben: een gelijkspel is mooi meegenomen...maar dan ging ik er vanuit dat er in de eerste helft over het veld zou worden gesjokt en bijkans niks gebeuren zou... Nu schat ik de FC G in dat zij een héle wedstrijd kunnen spelen op inzet en tactioek- samen dus... En dat er niet in een stief laatste kwartier alsnog een achterstand moet worden ingelopen... Nee: gewoon een voorsprong bij rust en dat nog eens ( met de Leeuw uitbouwen het de 2e deel... Wel uitkijken met voorzetten vanaf de flanken van die Frieschen...op de een of andere manier vertrouw ik de kopkracht achterin niet helemaal...komt vaak ongelukkig balverlies uit voort vlak voor de goal... Nogmaals : pracht collumn!:thumbsup:

08-09-2014 om 22:20

nog even erbij: Teletekst 818 Zaterdag,18.30 uur: Ajax - Heracles Almelo - FC Twente - Go Ahead Eagles - 19.45 uur: AZ - sc Heerenveen - 20.45 uur: Feyenoord - Willem II - PEC Zwolle - PSV - Zondag,12.30 uur: FC Utrecht - ADO Den Haag - dwz: Bij winst van Groningen(over Cambuur) , PEC (over PSV), en AZ (over Heerenveen) staat er na komende weekend een opvallende klassering :)

09-09-2014 om 10:24

Bokko: vwergeef me mijn bemoeïenis...maar als je naar Grunn kijkt en je haalt er Veendam ( Veenkoloniaal voetbal ) bij...dan heb jij meer met "de mouwen opstropen" dan met "ons soort mensen" ...en daar kan ik goed inkomen hoor! Maareh...ik vind ook dat juist FC Groningen heel veel van Ajax afkijkt ( de jeugdopleiding, de stadscultuur en toch ook een vanzelfsprekendheid. Ik wil dat ze dat ook laten zien straks in Leeuwarden, op het veld dan! En hoewel de polls SCCambuur als favoriet zien...denk ik dat juist Chery en Hoesen/de Leeuw samen met de werklust achterin, het verschil kunnen maken...mee eens?

Marco09-09-2014 om 21:30

De resultaten in uit-wedstrijden stemmen tot weinig vreugde. Twee doelpunten tegen het bescheiden GEA en 3 tegen ADO. Het fries opportunisme kan ons pijn doen zondag. Net als vorig jaar. Weinig groei in het elftal gezien afgelopen jaar. Buiten de eigen 16 blijven, dan is Hemmen een te beperkte voetballer, loop je met elkaar op je eigen 5 meterlijn, dan krijg je de problemen. Succes sleutel voor Groningen is Kieftenbeld en lindgren aan het voetballen te krijgen. Veel oefenen, de een loopt van de bal, de ander haalt de bal in de ruimte op, al open staan bij de aanname etc. Ze kunnen het nog steeds niet. Misschien komt het nog. Hopen op een bevlieging van Antonia of Chery. Lukt het voetballend niet, dan hard voor de 0-0 gaan. Meer resultaat gericht spelen. Benieuwd naar Mahi, waarom speelt Hateboer niet, dat is het talent van de toekomst/.Hopelijk krijgt de Leeuw een half uur of meer.

10-09-2014 om 00:58

Marco: wat jij schrijft, heb ik ook al eens gedacht...maar je kunt de beperktheden van specifieke voetballers niet 100% verbeteren. Ik zie met Chery ( versnelling), Lindgren ( positie ) en kieftenbeld ( zône,verdedigend ) , gezamenlijk wel kwaliteit. En Hoesen heeft die specifieke voetbalkwaliteit die jij noemde wel. Ik zie de hand van Veldmate en Van der Looi hierin dat spelers elkaar aanvullen. Maar of het eruit zal komen in L'warden op dat ku(ns)tgras?.. Antonia aan de zijlijn rechts en Chery links, Hoesen de ruimte en...van Nieff invallen? Veel hangt van de eerste helft af: als ze daarin nou eens afstand nemen!

10-09-2014 om 06:01

0-3

braveheart10-09-2014 om 08:09

Ik denk dat Antonia meer op rechts moet spelen, komt hij veel beter uit de verf. Heb hem zien spelen tegen the Eagels en was op die positie erg sterk.

10-09-2014 om 09:54

Iedereen heeft kunnen zien dat, toen Antonia nog bij Kowet speelde, vanaf de rechterkant kwam. Daar speelde hij z'n beste wedstrijden. Bij de FCG ziet men dat dan weer anders en speelt hij meestal vanaf links.Vanaf deze plek rendeert deze speler veel minder. Het zal me nu eens verwonderen wat er aanstaande zaterdag gebeurd op die plaats en of die nieuwe speler (Mimoun Mahi) nu op links wordt gezet.(L)(L)(L)

10-09-2014 om 11:58

correctie: moet natuurlijk aanstaande zondag zijn.:D

10-09-2014 om 12:09

Rob Roy: Ik acht de kans dat Van de Velden speelt niet zo hoog, dus Antonia op rechts, maar of die Mahi al z'n debuut maakt? lijkt me nog wat vroeg... Eerder zie ik zondag Hateboer weer terug op Rachtsachter en Hiariej weer op het middenveld: 5-3-2

Marco10-09-2014 om 22:02

Op de nl transfermarkt is het wel de zomer Blind geworden. Toen die bij Groningen speelde zocht die in balbezit vaak de problemen op. In 4 jaar tijd heeft de Boer hem bijgebracht hoe hij juist vrij moeten lopen en rustig in balbezit de vrije man moet zoeken. Kijken we dan naar een Kieftenbelt die hem heeft opgevolgd binnen groningen, dan heb je wel de indruk dat hij vier jaar de bal achter het doel heeft opgezocht in de training omdat die hem wild overschoot. Met gericht trainen kun je best wel de nodige handigheidjes leren als vrij komen bij de tegenstander, al kijken wie vrijstaat voor je de bal krijgt en leren om de diepste speler aan te spelen. Laat vd Looi hem maar meegeven dat hij zondag iedere bal op Mahi inspeelt in de eerste helft en Antonia in de tweede helft. Dan zal zijn rendement hoger zijn dan de afgelopen vier jaar. Gaat het een keer mis, dan heb je nog 10 man achter de bal, beter dan dat die besluiteloos balverlies lijdt, dan staan ze gelijk voor bij de achterste linie.

10-09-2014 om 23:03

Kieftenbeld...modale speler die (te)langzaam bijleert, en misschien dit jaar een beetje hoger kan presteren door minder foute passes enz. maar eenmaal in aanvallende zin lijdt hij nog te vaak balverlies; jouw suggestie om bij het afspelen naar voren, de rest maar over te slaan...? het is gebleken dat hij daarmee te laat is /blijft...ook met teruglopen. Als hij geen fouten maakt is ie bruikbaar, maar komt volgens mij nooit boven het niveau van Holla uit; Hoge- en stuiterballen zijn gevaarlijk op kunstgras.:o

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!