Terug

Deel deze pagina:

Zin in het Dolle van Zwolle

Door Doeman 2 reacties

Na enkele teleurstellende resultaten in de competitie, begint vanaf deze week voor de FC het bekeravontuur van dit seizoen onder de rook van Rotterdam, in Barendrecht. Een ouderwetse David en Goliath ontmoeting met het thuisvoordeel voor de underdog. Dit keer hopelijk wint ‘de reus’ uit Groningen en worden er alleen wat handtekeningen achtergelaten. Kunnen we ook eens dat sluimerende uit-syndroom van ons afschudden. Misschien ook maar eens ons scorend vermogen testen, want dat is ook hoog nodig. De Nederlandse beker - ook wel bekend als-Amsterdams-slootwater-cup heeft een aantrekkelijke opzet met een inmiddels traditionele jaarlijkse afsluiter in de Rotterdamse Kuip. Een mooie gelegenheid om je als supportersgroep in positieve zin te manifesteren. Alleen in A’dam hebben ze dat niet begrepen en is de algehele opvatting dat ze alleen met ordeverstorend vuurwerk een feestje kunnen bouwen. Gelukkig wisten ze in Zwolle hoe ze zo’n brandje moesten doven.

Het is inmiddels bekend dat ik de ambities van FC Groningen wat mager vindt, maar het gaat me te ver om met een kampioenschap-uit-zicht-rakend, de bekerwinst maar meteen af te moeten schrijven. Zelfs ondergetekende begrijpt dat de ervaring met prestatiedruk van de favoriete provincieclub ontbreekt, maar de nederlaagloze reeks aan het eind van het vorig seizoen maakt dat stand-technisch gezien zelfs in Groningen verplicht. De focus op de beker is dan wel risicovol: een slecht veld, discutabele scheidsrechter óf ander incidentele tegenslag kan je route richting het winnen van de Dennenappel al verstoren. In een eredivisieseizoen zijn er (hopelijk nog wel!) meer kansen om één en ander recht te zetten. Zeker als je af en toe ook nog eens een uitwedstrijd weet te winnen. Zo’n wedstrijd buiten de Euroborg staat in de komende bekercompetitie op het programma: d’r op en d’r over, geen excuses!

Vorig seizoen in het bekertoernooi nog hebben we nota bene thuis, het kaas door NEC van ons brood laten eten. Dezelfde club die vervolgens PEC Zwolle in de gelegenheid stelde om direct daarna het werkelijke vuurwerk in het Feyenoord stadion af te steken. Een Grunn met ambities, focus, lef en overtuiging had zoals in de competitiewedstrijden, de Nijmegenaren van het veld moeten vegen. Om de beker te winnen, zal je het gras tijdens de bekerwedstrijden op moeten vreten. De akkerbouwcultuur van de provincie achter ons laten en meer veeteeltmaniertjes aanleren inclusief de kille methoden van een moderne slachterij.

Met jaloezie heb ik eind vorig seizoen (en inmiddels ook bij de start van dit seizoen!) naar het Dolle van Zwolle gekeken. De imposante stoet van blauw-wit naar de finale en de 1988-look-alike tour van de selectie door de Zwolse binnenwateren was een werkelijk kippenvel schouwspel. De provincieclub die dit bereikt, stijgt nationaal in achting. Ik zal nooit meer op dezelfde manier naar PEC Zwolle kijken. Ron Jans die Zwolle deed rollen, heeft voor altijd mijn respect verworven.

Daarbij vergeleken is een wij-gaan-Europa-in-feestje onder de Martinitoren een kinderpartijtje. Het wordt dus tijd voor een knalfuif die we in deze provincie wel weer eens gewoon op Facebook kunnen aankondigen. Het gras in Barendrecht als pruimtabak gebruiken en geen misverstanden over laten bestaan dat in een strijd met boerenreuzen er weinig te winnen valt. Het gras bij de Zwolle-buurman was dan vorig seizoen letterlijk en figuurlijk wat groener, maar we kunnen de beker dit seizoen van een groen-witte lint voorzien.

Ik wens de trouwe toeschouwers van BVV Barendrecht een aardige wedstrijd toe. Er is niets te winnen en jullie verwachtingen zijn onder het nulpunt. Hopelijk in mei zal de bezoekende club een paar kilometer verderop opnieuw te bewonderen zijn. Combi-kaarten in april te bestellen op de website van de FC. Als de KNVB net zo onverbiddelijk is voor de Ajax supporter als voor onze supporters tijdens de laatste wedstrijd in Leeuwarden en dus de klasse-justitie achterwege kan laten, kan het nog een volle dolle boel worden.

Reacties:
Hoekie23-09-2014 om 07:14

Dat zeggen ze bij Ajax over onze FC. "Typisch zo'n provincieclub die met een overdosis energie ons het altijd erg lastig maakt. Dan is onze FC het Barendrecht met het betere slikwerk........

Milko23-09-2014 om 10:11

En dat zeggen ze in barcelona over ajax. Typisch zo'n neuzenclub die met een overdosis energie ons het wel eens lastig maakt. Een club van het betere slikwerk........

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!