Terug

Deel deze pagina:

Professioneel veldcoachen

Door Doeman 10 reacties

Tijdens mijn bezoeken aan de Verenigde Staten ben ik geconfronteerd met de populariteit van American football en baseball. In tegenstelling tot bijvoorbeeld basketbal en ijshockey zijn beide sporten erg saai om naar te kijken, omdat er binnen een half uur eigenlijk niet of nauwelijks activiteit is. Er zijn slechts kortdurende acties en vervolgens worden de lange tussenpozen gevuld met reclames of bezoekjes aan de hamburgerstand. Een football wedstrijd op middelhoog niveau heb ik deze zomer in het derde kwart uit verveling verlaten, terwijl het op de tribune door een lekker zomerzonnetje eigenlijk nog wel te doen was. Het ‘spektakel’ rondom de wedstrijd begon al aardig in herhalingen te vallen en de aanvalsvormen op het veld hadden een gemiddelde duur van nog geen 20 seconden, waarna de beide teams vervolgens minuten nodig hadden om weer in stelling te komen. Voor de buis een baseball wedstrijd bekijken, is zelfs met een volle koelkast niet te doen.

Degene die bij deze sporten tijdens wedstrijden heel prominent aanwezig is daarentegen, is de coach. Of beter: de groep aan coaches. Als publiek krijg je een veel beter beeld hoe professionele trainers hun ploeg technisch en tactisch van aanwijzingen voorzien en in de loop van de wedstrijd zeer actief trachten het tij te keren dan wel de goede flow vast te houden. “In de wedstrijd” zijn dergelijke leiders heel actief bezig om individuele spelers te motiveren, tactische manoeuvres te introduceren rondom specifieke spelmomenten en de spirit van het team te vergroten. Daarbij vergeleken staat de voetbalcoach toch wat verder weg van het wedstrijdverloop en het anticiperen op de spelsituaties die zich (on)verwacht voordoen. Het beperkt zich tot wat geloop rond de dug-out met slecht verstaanbare (en interpreteerbare!) aanwijzingen voor vaak individuele spelers én het motivatiepraatje, vaak verpakt in een theatrale donderspeech, in de rust.

Een goede voetbalcoach zal het resultaat van de ploeg veel meer juist in de evaluatie van de wedstrijd en in aanloop naar de volgende moeten bepalen. Het gespring langs de lijn zal veel minder impact hebben dan wat Amerikaanse coaches tijdens de wedstrijd kunnen bereiken. Veel coaches in het voetbal zijn in hun persconferenties na de wedstrijd eigenlijk al bezig zijn met het voorbereiden van de ploeg op de volgende confrontatie. Zij maken met (gemaakte) boosheid of vreugde een analyse maken en zijn vaak reeds al bezig met de volgende tegenstander.

Met plezier kijk ik regelmatig naar de analyse van coach Ron Jans als hij met het patent op een grote glimlach de wedstrijd van de Zwollenaren analyseert.

Met openlijke arbeidsvreugde weet de in de provincie succesvolle coach het resultaat vaak te nemen voor wat het op dat moment is en wordt ter inspiratie van het elftal voor de volgende krachtmeting, de toon al gezet. Een lachende Ron Jans maakt dat PEC de week erop al weer met groter vertrouwen het veld betreedt en geeft de ploeg het gevoel dat er eigenlijk al niet zoveel meer fout kan gaan. De komende tegenstander wordt vanaf het persconferentiemoment al geïmponeerd.

Dat is nog eens wat anders dan een verantwoordelijke trainer die duidelijk vermoeid en met angst in de ogen de confrontatie met de pers aangaat en nauwelijks vertrouwen uitstraalt om de ploeg in de voorbereidingsperiode op de rit te krijgen (Hiddink). Of degene die openlijk probeert het gebrek aan visie, daadkracht en zelfvertrouwen met nietszeggende commentaren te verhullen (vul de naam zelf maar in...). In het voetbal moet het tijdens de wedstrijd gelukkig niet van de grote invloed van de coach komen. Aanvoerder en dragende spelers dienen in deze sport de ploeg aan de hand te nemen. Daarom is het kiezen van een aanvoerder in het voetbal van zeer wezenlijk belang. En heeft onze FC dan wel de goede keuze gemaakt?

Aan Maikel Kieftenbelt om de gemaakte keuze nu eindelijk eens te rechtvaardigen. Geef Ron Jans een goede reden om snel met de persconferentie en dus de volgende wedstrijd te willen beginnen.

Reacties:
04-11-2014 om 19:10

Goeie analyse van wat er zoal mis is bij onze FC.:(

04-11-2014 om 21:33

en dat is niet aléén de trainer :fc:

Glazinov04-11-2014 om 23:13

Wees maar blij dat een dorpsidioot als Jorge Jesus van Benfica niet onze coach is, die is twee keer per week compleet de weg kwijt... maar de uitstralingsloze zak met watten die onze coach is is wel het andere uiterste natuurlijk... Waarom niet iets meer geld uitgeven aan iemand met 'body' die ook wat meer ervaring heeft? Goedkoop wordt duurkoop!

Hoekie05-11-2014 om 10:09

Mooi verhaal maar wel gebaseerd op een momentopname. Ron Jans doet het nu erg goed en ik gun hem dat van harte. Iedereen is het misschien vergeten maar bij Heerenveen was hij 2 jaar lang net een dood vogeltje en dat geldt in mindere mate ook voor zijn periode bij Standaard Luik. Het verschil heeft te maken met de enorme druk waaronder trainers moeten werken. Bij PEC verkondigt Jans regelmatig "met een begroting van 25 miljoen moet je meedoen om de play offs en dat ook eisen en PEC zit onder de 10 miljoen dus... Henk de Jonge roept voortdurend dat niet degraderen het hoofddoel is. Dat is lekker ballen hoor!

05-11-2014 om 10:38

Allemaal goed en wel maar ik zie Henk de Jonge een stuk liever z'n analyse geven voor de TV dan die uitdrukkingsloze nono die bij de FCG pretendeerd de trainer te zijn. Heb jij die knakker wel eens zien lachen? Nou ik niet en dát zegt al genoeg,dacht ik zo.:(:(:(

Hoekie05-11-2014 om 14:15

ik hoef geen trainer die lacht of mij aan het lachen maakt. Ook geen blaaskaak als Maaskant. Henk de Jonge is echt grappig maar als hij er 4 of 5op rij verliest dan vinden ze hem een klootzak. Zo werkt dat in het voetballen.

05-11-2014 om 14:48

Ik vind het link van hem dat hij zo op het sentiment speelt en hierin een wel eigen interpretatie geeft...In de interviews ( die hij vast niet allemaal kan waarderen ) wordt hem steevast de vraag gesteld over fluitconcerten en of de serie wedstrijden achter ons...dan heeft onze trainer altijd zijn antwoord klaar: "spel niet OK, punten wel" enz. Sinds een paar wedstrijden "begrijpt" de trainer het publiek- zo stelt hij- en dat is volgens mij bluf. Ook al die andere factoren zoals blessures en pech of momenten worden er soms bijgehaald. Wat Hoekie zegt hangt boven het hoofd van iedere trainer, als het minder gaat. Waar het werkelijk om draait is, of Van der Looi de ploeg beter KAN laten voetballen dan nu, niet door op de training ("kei-) hard te werken", maar als resultaat van goed beleid van TS en goed aankoopbeleid.

FCGmijnclub05-11-2014 om 18:06

Wellicht iets met geen chemie meer... tussen spelers en trainer....

05-11-2014 om 19:14

Bokko: je mist het punt... wat jij WIL, dat wordt niet geleverd...en wat de oorzaak is, daar kan de supporter meest naar gissen, maar het heeft zeker met de calculerende instelling en opstelling van de trainer te maken. Gisteren nog, speelde Real Madrid tegen Liverpool(1-0) dat met een B elftal naar Bernabeu kwam...omdat ze zondag tegen Chelsey moeten... Zoiets voelen de supporters, dat niet het maximale erjuit wordt gehaald, en dat zij ook niet de gebeten hond willen zijn, bij blunders. Jij wil strijd, pressie voetbal en enthousiaste supporters...maar als ze drie maal dik klop krijgen omdat de tegenstander gewoon over het middenveld heenwalst, dan is de Grunn supporter ook ongelukkig...en blijft weg. Ik denk dus dat jij een club in Stad en Ommeland wil, die een dubbele begroting van het huidige heeft en spelers in huis haalt van het niveau Ajax en PSV met een internationaal gelouterde coach... zoiets? Nou, dat kan en wil Nijland met deze selectie niet waarmaken.

06-11-2014 om 11:32

Bokko: Dan begrijpen we elkaar...maar nog een kleinigheid: Van der Looi: zou die echt aanvallend willen spelen of heeft hij daar het materiaal niet voor?

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!