Terug

Deel deze pagina:

Scoren voor dummies

Door Doeman 3 reacties

Nu we op Dordt na, de twijfelachtige eer hebben van minst scorende ploeg in de eredivisie lijkt me dat we terug moeten naar de basislessen van het voetbalspel. Nog altijd een spelletje waarbij je wint als je er meer in prikt dan de tegenstander en het eigenlijk verder niet veel uitmaakt hoe dat gebeurt. Aanvallend voetbal spelen, de bal rond laten gaan, cirkelpressie en ander geleuter hebben slechts dat ene doel: meer scoren dan de tegenstander. Ik hoop dat het simpel genoeg is, want ik wil eigenlijk niet naar het niveau terugkeren dat ik uit moet leggen hoe een doel eruit ziet en dat de bal helemaal over die lijn moet zijn. Laat staan dat we niet op dat veld staan om bloemetjes te plukken of om naar je moeder (of je vriendin) te zwaaien.

Hoewel, het lijkt me dat het slaan van een brug naar de verrichtingen van de FC daarvandaan niet eens meer zo groot is. Dat heeft een oefenpotje met Be Quick waarin een gelijkspel werd binnengesleept, wel aangetoond. De technische staf binnen de club heeft opzichtig de intenties om doelpunten te willen maken overboord gegooid. Was (eind) vorig seizoen het spel qua beleving en resultaten nog prima; inmiddels regeert de angst. Op hun eigen bodem weten de tegenstanders daar direct raad mee en het is een kwestie van dagen dat ook in de Euroborg ze de punten gaan pakken. Voor de ontmoeting met Phillip’s Suikerbrood Voetballers heb ik er weinig hoop op en zal die van de Looi typerende angst een slechte raadgever blijken te zijn.

Supporters worden zo uit het stadion én de vereniging uit de eredivisie gejaagd. Gelukkig is er met Dordt, NAC en Heracles op dit moment nog weinig beters, maar de huidige stand op de ranglijst geeft een vertekend beeld van het echte niveau.

Specifiek wil ik in deze eerste les nog eens noemen dat bij standaard situaties waarbij de tegenstander de bal heeft (vrije trappen, hoekschoppen), het me volstrekt onzinnig lijkt om de hele aanval terug te trekken. Iedere E-pupil weet dat veel van dergelijke ballen afgeslagen worden en dat door je mensen vóór te houden, de tegenstander met minder spelers kan oprukken. Niet voor niets nam Duitsland tijdens de afgelopen W.K. de hoekschoppen kort, zodat ze niet in de counter van de tegenstander zouden lopen! Omdat er dan minder tegenstanders voor eigen doel staan, is dat nu juist een uitgelezen mogelijkheid om ‘m erin te peren. Overigens zag ik Nederland in de laatste wedstrijd tegen Letland ook met Huntelaar in eigen strafschopgebied om de nul te houden.

Niettemin paste diezelfde Huntelaar in de laatste minuut van de wedstrijd wel het grote geheim toe om tot scoren te komen: op het doel schieten! Gewoon zodra je de bal hebt, gelijk die bal op het doel rammen. Ik had het eigenlijk voor les 2 willen bewaren, maar de nood is hoog in de Euroborg. Met samengeknepen billen zal ik zondag op m’n groene stoeltje mogen aanschouwen met welke aanvallende intenties de Eindhovenaren naar het noorden zijn gekomen.

Het doet er eigenlijk weinig toe: we hoeven er maar één meer te maken.

Reacties:
19-11-2014 om 21:08

Mooie tekst. Mis wel diepgang inzake: - Teixera - Zeefuik - Islamovic, onder voorbehoud - Hoesen Alledrie spitsen bij wie je na een vijftal potten al kunt zien dat ze geen goalgetetters zijn. Soms is er twijfel maar zeker bij Zeefuik en Hoesen zie je het gewoon erg snel dat ze er niet staan om de goals. Waarom heeft de Fc dan toch gekozen om jaar na jaar toch weer dit soort spitsen binnen te halen. Daarover lees ik niks hieboven terwijl het nmi toch duidelijk de visie is bij de Fc de laatste tijd.

Marco19-11-2014 om 21:32

Visie in het aankoopbeleid? Welke visie. Beleidsplan voor de komende jaren 4-3-3 en eigen jeugd. Na de eerste transfer window spelen we 4-4-2. Je hoeft maar naar de laatste dagen van de transferwindow te kijken om te zien dat het beleid gevoerde beleid veel overeenstemming vertoond met krankzinnigheid. Een bod van 2,2 miljoen op Van Duinen van Ado, een bod van 1,5 miljoen op Ondaan. De ene jeugdspeler is buiten de transfer window verkocht aan Ajax en de ander wilde Veldmate niet eens een hand geven vanwege zijn dubieuze spelletjes. Ik zet niet dat het allemaal even makkelijk is, wel dat ze tevaak kiezen voor spelers met een te hoog risico profiel. Kies gewoon voor spelers die zich over langere tijd bewezen hebben in de Eredivisie en die je voor normale bedragen kunt kopen of huren met koop-optie. Zondag komt de Psv-cambuur huurling langs, leg zo'n jongen maar in de winterstop vast, beter als al die Scandinaviërs waarvan het maar afwachten is.

19-11-2014 om 23:17

De technische staf zou eens naar zichzelf moeten kijken en geen flauwekul naar de supporters verkopen. Hoe kan je in godsnaam de supporters vertellen dat het allemaal crescendo gaat terwijl de trainer zelf zegt dat er spelers zijn die s'morgens op de club komen, hun schoenen aan doen en maar wat gaan doen terwijl ze niet weten wat ze moeten doen. Ligt dit niet aan de leiding?? Moet de knoet er niet eens een keer over???? Als je een nieuw spelsysteem wilt invoeren is het dan niet verstandig om dit zoveel mogelijk te oefenen??? Nee, vd Looi geeft die overbetaalde snotneuzen na de oefenpartijen tegen Erfurt en Be Qiuick vier dagen vrijaf, in plaats van de gelegenheid gebruik te maken om dit nieuwe systeem er in te slijpen. En nu gaan janken dat het allemaal minder moet. Nijland zou die hele technische staf eens bij zich moeten roepen en zeggen dat dit anders moet of anders dat er maatregelen worden genomen. Flauwekul verkopen hebben we niets aan!!!!!!!! Rob Roy is woedend op dit stelletje lamzakken!!!!!:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!