Terug

Deel deze pagina:

Euro-hijger

Door Doeman 8 reacties

Afgelopen zondag was de heer Nijland op radio 1 te horen met wat toelichting op de beleving van voetbal in de Euroborg. De verslaggever trof hem in de bar van de business corner en samen liepen ze al pratende richting het kantoor van de algemeen directeur. Het was direct duidelijk dat Nijland zelf geen fanatieke sporter is, omdat de trappen richting zijn werkplek al te veel van het goede leken. Tijdens de inspannende wandeling (hijg, hijg) viel het de journalist op dat er foto’s aan de muur hingen van spelers die voor meer dan 2 miljoen euro waren verkocht. Daaronder niet zonder enige trots van pa, natuurlijk ook zoon Stefan. Een begrijpelijk vaderlijk gevoel.

Nadat secretaresse Marjolijn om een kopje koffie heengezonden was, deed ons opperhoofd verslag van de voetbalsfeer in Grunn. Met name als er niet gewonnen werd, was volgens Nijland de sfeer toch erg snel op een laag pitje. Dat had ie bij andere clubs, waaronder NAC, toch ook wel eens anders gezien. Nog steeds carnaval daar als onze jongens daar de punten meenamen. Algemeen bekend is dat ze in het zuiden wel van een feestje houden en daar in Breda minder op de centen letten.

Ongemerkt werd mij duidelijk waarom de beleving in de sky-boxen en bestuurskamer van de Euroborg inderdaad zo afwijkend is van wat er op de tribune wordt gevoeld. De Fanatics hebben gelijk: het moderne voetbal draait allemaal om de centen en is een banale manier van geld verdelen en tellen geworden. Ik snap nu ineens waarom de sfeer na geen winst ineens zo bedompt wordt als menige poenige stropdas moet concluderen dat de inkomsten waarschijnlijk daardoor weer zullen gaan tegenvallen. Blijkbaar de enige ranglijst die echt telt. Het zichtbare resultaat op weg naar de voorzitter om je dat in te prenten: een galerij van geld.

In het fanonderzoek dat recent aan alle vaste supporters is toegestuurd, werd helemaal niet gevraagd of ‘geld verdienen’ door de club voor jou niet heel erg belangrijk is. Blijkbaar weten de onderzoekers het antwoord al dat door de gewone supporter wordt gegeven. Wij willen de Leeuw houden omdat ie de enige is die tegenwoordig de ballen erin schiet en het interesseert ons eigenlijk niet of we er wel minimaal 2 miljoen voor kunnen vangen. De ratrace in het businessgedeelte doet niet onder voor waar de volgende tegenstander uit Arnhem inmiddels mee doorspekt is: eurotekens!

Inmiddels is de rest van het stadion bezig met de werkelijke iconen. In de regen en kou zonder straalkacheltje; iets wat ze in Eindhoven 20 jaar geleden al hadden. Ook Marjolijn met een lekker bakkie koffie zondag niet gezien.

Reacties:
09-12-2014 om 19:32

kennelijk is er voor Doeman een (belevings)wereld opengegaan met dit radioverslag. Ikzelf heb deze realiteit indirect al jaren geleden ervaren...en uiteindelijk geaccepteerd: het hoort bij de moderne tijd: vergelijk het eens met pinnen op straat bij een bank, zaterdagnacht in de regen...beleving: nou nee! Voetbal is aan alle kanten los komen te staan van het stadion en van de gewone man. Succes is voor de laatste in het leven voorbehouden aan mannen, goed in het pak en met een dikke Mercedes of Audi onder de kont. En geloof me: als je daar gevoelig voor bent heb je een zuur leven. Een kwartier na de wedstrijd is de lachende sponsor al weer in gedachten bij zijn zaak of bij zijn vriendin, want het gewone leven gaat door...zoiets. Belachelijk ook dat er zoveel mensen naar die onzin van René van der Gijp en Johan Derksen en gniffelaar Willem Kieft kijken: de uithangborden van die geldwereld van profvoetbal welke allang niet meer gaat over sport, maar of je het "voor me kaar" hebt, financieel gezien dan:(

Hoekie09-12-2014 om 20:03

Erg vermakelijke bijdrage van heer Doeman geschreven voor mensen die de ijzeren wetten van betaald voetbal nog niet kennen. Er wordt namelijk betaald aan voetballers en wel met heel veel centjes. De fanatics hebben heus wel door dat er geld in het laatje moet komen. Fanatics moet je niet gaan vermoeien met geldzaken. Inderdaad daar zijn anderen voor. gewoon lekker laten tellen en hoe meer ze tellen hoe beter het is. Er is een alternatief voor deze poenige wereld en dat heet amateurvoetbal. Maar ja daar lopen natuurlijk niet spelers als de leeuw . Keuzes, keuzes,

Hoekie09-12-2014 om 20:14

Bokko Gezien de 2e foto hebben we nog aardig wat in kas.

appie happie09-12-2014 om 20:45

Kees mee eens.!ik heb los van alles een volvo...maar zeker geen fan van vi..ik kijk wel eens als het zo uitkomt,zo eens in drie maand ofzo...tis idd lachwekkende satire,niet om serieus genomen te worden.en nog losser daavan hebben mijn vrouw en onze dochters mede met mij besloten om dit jaar geen seizoenkaart te nemen..geen spijt tot nu,zondag gaan we wel weer eens,zal mij benieuwen...tenslotte zijn er nog een aantal groene muntjes in mijn jas te vinden,die maken we op.hoe dan ook.

09-12-2014 om 21:19

Veel plezier dan Appie met hopelijk wat meer stapeltjes poen voor de FCG,zoals op de tweede foto.(L)(L)(L). 2-1 voor de club???? Kan zomaar!!!!!

butcher983110-12-2014 om 18:25

Rijken worden rijker,klootjes volk worden steeds armer. Euro maakt alles kapot.

10-12-2014 om 19:44

appie happie: in mijn jaszak alleen wat losse knopen...maar ik kan een ander gerust aankijken hoor.. tis maar hoe je je voelt, onder deze clichés. Baan vasthouden, je vrouw met respect behandelen en je kinderen niet slaan...dan ben je in mijn opinie op de morele ladder al verder gestegen dan die paar gefortuneerden. En over de euro: of er nou linksom of rechtsom wordt weggekaapt, maakt niet uit, zolang er maar :fc: is!

11-12-2014 om 01:51

off topic: Volgens geruchten in de pers vallen voor Groningen af van het lijstje vacante Zweedse middenvelders: Thern (Heerenveen) , Johansson (Haifa) en die Afrikaan May Mahlangu (Spaanse club). Mien jeukt dat ...Omdat ik toch mijn bedenkingen heb bij het zichtbare minder presteren van Van de Velden, Lindgren en Kieftenbeld en soms ook de verdediging. Wedstrijd tegen Vitesse kan wel eens meer duidelijkheid scheppen over Burnet, Van Nieff, Van der Laan

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!