Terug

Deel deze pagina:

Terugblik winterstop seizoen 2007-2008 - de hoogste tijd dat het clubbestuur juist nu de groen/witte poot stijf houdt!

Door Redactie 12 reacties

Menig FC supporter denkt nog wel eens met weemoed terug aan het seizoen 2007-2008. Tijdens die winterstop bivakkeerde de trots van het noorden op een prachtige vierde plaats met 3 punten achterstand op nummer drie. De Euroborg vormde een vrijwel onneembare vesting. Alle seinen stonden op groen voor een fenomenale tweede seizoenshelft. De verwachtingen waren hoog gespannen. Het uitzicht op een (uiteindelijke) topnotering en maar duimen, dat Grunn de transferperiode schadevrij zou doorkomen.

 

Het liep zo onvoorstelbaar anders dan we hadden gehoopt. Bijna traumatisch in ons groen/witte collectieve (onder)bewustzijn. Rasmus Lindgren, destijds de motor op het middenveld stapte samen met vuurvreter rechtsback Bruno Silva over naar... Aja...$%#@$%% Nog een aanjager, Erik Nevland maakte een financiële klapper naar Fulham. De clubkas kreeg een boast, echter de turbo bleek met het vertrek van dit drietal - definitief uit de groen/witte motor te zijn gerukt...

Met de nieuwkomers Mathias Cahais (gehuurd van het Argentijnse Boca Juniors), Danny Holla (teruggehaald van huur bij PEC Zwolle), Berry Powel (De Graafschap) en Sepp de Roover (Sparta) eindigde FC Groningen dat seizoen als zevende en haalde - minder sprankelend - de nacompetitie. Runner up van dat seizoen - NEC - toonde zich over twee play off wedstrijden te sterk, en ging uiteindelijk Europa in. FC was niet in staat gebleken, de winterse "kaalslag" op te vangen.

Hans Nijland zal vanaf die tijd ongetwijfeld zijn leergeld - aangaande uitgaande winterse transfers - hebben betaald. "Er gaat niemand weg" bleek (niet alleen) een loze belofte. Eveneens bleek diens uitspraak simpelweg niet haalbaar omdat Silva in staking ging om een transfer af te dwingen. Rasmus Lindgren een clausule bleek te hebben in zijn contract die Ajax kon lichten voor een gelimiteerde afkoopsom en Erik Nevland een droom had om nog een keer te voetballen in de Premier League. De motivatie om FC Groningen in te ruilen voor het Engelse Fulham was zelfs zo sterk, dat de onverwoestbare Viking uiteindelijk besloot het verschil tussen vraag en aanbod uit eigen middelen bij te leggen.

2015
Door de jaren heen is er veel gebeurd. Nieuwe spelers werden aangetrokken en gingen - hetgeen ons brengt naar de huidige winterstop. De selectie is na het behalen van het rondje Europees (nog steeds) grotendeels in tact. De clubleiding heeft niet stilgezeten en heeft voor aanvang van de huidige transferwindow prima zaken gedaan.

Met het aantrekken van alleskunner Albert Rusnak en allround middenvelder Simon Tibbling lijkt de groen/witte motor opnieuw te zijn voorzien van turbo. Rusnak kan "op tien", links op het middenveld en hangend op de linkerbuitenkant. Tibbling, die het moet hebben van zijn loopwerk en passing, heeft net als Rusnak een natuurlijke drang, om naar voren te spelen.

Dit brengt ons naar de huidige situatie:

Doel
Sergio Padt is een prima opvolger van Marco Bizot.

Achterhoede
Wij gaan er vanuit dat Lorenzo Burnet na een langdurige blessure weer volledig inzetbaar is. Ook Martijn van der Laan die kort voor de winterstop bij de selectie aanklampte en competitie minuten maakte, kan net als Burnet heel belangrijk worden voor de tweede seizoenshelft. De linkerkant van de achterhoede komt hierdoor (eindelijk) op volle sterkte en we zijn benieuwd of Yoëll van Nief een linie naar voren wordt ingepast.

Middenveld
Hoe de poppetjes komen te staan op het middenveld zal ongetwijfeld een leuke uitdaging zijn voor de TS. FC Groningen is nu voorzien van extra dynamiek, creativiteit en diepgang waardoor het definitief afscheid kan nemen van een systeem met twee controleurs. De weg naar voren kan nu sneller worden gevonden.

Aanval
Michael de Leeuw blijft belangrijk en heeft tot nu toe (dit seizoen) de meeste doelpunten gemaakt. Met de behendige creatieve Minouh Mahi en sprinter Jarchinio Antonia is er veel snelheid op de flanken. Ook Nick van der Velden kan nog steeds van grote waarde zijn mits zijn vorm van het afgelopen seizoen terugkomt. Danny Hoesen blijft (voor ons) op dit moment het grootste vraagteken. Wordt Hoesen beter in stelling gebracht en kan hij de tweede seizoenshelft zijn criticasters de mond snoeren waarom FC hem als eindstation heeft aangetrokken?

Uitgewinkeld?
FC Groningen is in principe uitgewinkeld. Er komt alleen nog een nieuwe speler bij als er een (dragende) speler wordt verkocht. Onlangs zei Peter Jeltema tegen VI dat er bijvoorbeeld voor Tjaronn Chery belangstelling is van meerdere clubs. Maar dat het uitgangspunt is, dat FC hem zeker het komende half jaar nog bij de club wil houden. Houdt deze intentie stand?

Sterkhouders
Met Eric Botteghin en Tjaronn Chery herbergt de trots van het noorden twee - bewezen - sterkhouders, die zich sportief gezien onmisbaar hebben gemaakt. FC Groningen zit niet in (acute) geldnood. Een verkoop is nu niet noodzakelijk! FC Groningen staat aan de vooravond van een zeer interessante tweede seizoenshelft. Laat zo'n winterstop van 2007/2008 ons nooit weer gebeuren!

Weet Nijland de ploeg bij elkaar te houden? Zo ja, dan is de kans groot dat het dit voetbalseizoen een heel bijzonder jaar gaat worden! Een seizoen waarin FC zich thuis kan ontdoen van Vitesse en door bekert naar de halve finale en wie weet nog verder. Ook voor de competitie om te gaan strijden voor een top 5 positie, ligt in het verschiet! Daar heeft Grunn mits het team in tact blijft, nu zeker de kwaliteit voor!

Wat ons betreft de hoogste tijd om tijdens deze transfermaand groen/witte spijkers met koppen te slaan! Met het aantrekken van Rusnak en Tibbling is stap 1 gezet. Stap 2, Chery maar zeker ook Botteghin (mocht daar eventueel ook belangstelling voor zijn -red) moeten blijven! Handen af van onze sterkhouders! Wie er van de vaste spelerskern ook weg wil...of wordt gek gemaakt met geld, de hoogste tijd voor het clubbestuur om juist nu - de groen/witte poot voor het komende half jaar - stijf te houden!!

Gevolg: aansprekend voetbal leidt tot wederom een wekelijkse uitverkochte Euroborg dat gaat kolken.

Wij gaan Europa in!

Come on FC bestuur!

 

 

Reacties:
markboer1004-01-2015 om 12:10

ik hoop op een mooie tweede helft en een team die zich kan meten met misschien wel de top 3 van Nederland. alleen zal fc groningen en zeker erwin van de looi de spelers goed op elkaar in laten spelen. en graag zal ik deze opstelling zien: padt burnet bottefhin kappelhof hiarje/hateboer rusnak tibling/mahi chery en antonia de leeuw en hoesen/mahi de opstelling heb ik op basis van de 4-4-2 systeem opgebouwd come one fc:thumbsup::fc:

MFEgrunn04-01-2015 om 13:22

Zeer goed geschreven stuk, volkomen mee eens. Kan me dat seizoen nog als de dag van gister herinneren, wat hadden we toen een elftal zeg. Nu inderdaad Chery en Botteghin zijn onmisbaar. Als Botteghin wegvalt, valt onze hele achterhoede als een pudding in elkaar en kunnen we alles vergeten voor rest van het seizoen. Dus compleet eens: poot stijfhouden!

04-01-2015 om 13:26

marktboer: ik neem aan dat je "jouw" opstelling van links naar rechts hebt geschreven...gebeurt meestal andersom; Bokko: je kan niet om de werkelijkheid van alledag heen; Kostic' transfer naar Schalke werd lang onder de pet gehouden, maar dar heeft Grunn veel aan verdiend. Maar je kunt als club niet de leidsels uit je handen laten grissen door spelers: Johansson, Magnasco, Zeefuik en Ivens bijvoorbeeld hebben zich lange tijd in een bijrol geschikt, als het aan spelen toekwam. Ga je spelers teveel hun zin laten doordrijven dan krijg je toestanden als met Pedersen en Enevoldsen...en als bijprodukt: een stemming in de kleedkamer die zich tegen de coach gaat richten ( denk aan die coup tegen Erwin Koeman bij Utrecht en tegen Been bij Feyenoord... En over clubliefde nog dit: Huistra had zeker genoeg clubliefde en een maand na het verlengen van zijn contract had men geen vertrouwen meer in hem... :bowdown:

04-01-2015 om 14:03

Kostic naar Schalke?? Stuttgart meende ik;) Voor de rest een passende samenvatting van hoe het vaak gaat.. Hansie kennende

markboer1004-01-2015 om 14:57

klopt kees had ik er eigenlijks bij moeten zetten:thumbsup:

04-01-2015 om 16:38

Hugo de Gekste: Ja hoor!..Filip Kostic ging idd naar VFB Stuttgart in augustus 2014 voor € 6 miljoen( dat had ik nog wel goed onthouden).. in 843 minuten gespeeld:(slechts) 1x gescoord en 2 assists.... dus net als bij Groningen in het begin...aanpassen! , maar dat scoren doet ie straks nog wel.

Hoekie04-01-2015 om 18:12

Mooi geschreven stuk. Het kan een mooie tweede helft worden. Wat een verschil in beleving bij iedereen in vergelijking met pakweg 2 a 3 maand geleden. Ik denk dat er weinig spelers weggaan deze winter. Wellicht Chery als er flink betaald gaat worden.

Hoekie04-01-2015 om 20:22

Kees In je post heb je het over een speler die in 843 minuten 1 keer scoorde. Ik vraag mij af over wie dat gaat.

Marco04-01-2015 om 22:04

Chery is onmisbaar. Toornstra ging voor 3,5 miljoen naar Feyenoord. Onder de 3 miljoen al niet eens willen praten over een transfer met andere clubs. Verder wordt het voor Groningen nog een heel gevecht om de play-offs te halen. H'veen en Vitesse zullen vol de achtervolging gaan inzetten op een plek in het linkerrijtje. De verkoop van 20 doelpunten: Kostic en Zivkovic en het niet terug kopen van die doelpunten kan ons lelijk gaan opbreken. Zonder groots te spelen, wel aansprekelijke resultaten gehaald. Hopelijk kan de selectie die lijn doorzetten.

Papa Werny05-01-2015 om 08:46

Volgens mij is De Leeuw de belangrijkste speler. Het is de enige garantie op doelpunten. Die mag niet weg, want alle andere goede voetballers, scoren te weinig. Botteghin mag van mij ook niet weg. Die man is wekelijks uitblinker. Hateboer komt er zeker aan, maar is er nog niet. Chery is ook zeker geweldig voor ons team, maar niet onvervangbaar. Met Rusnak hebben we wel een opvolger. Mooie opstelling Marktboer. En te aanvallend. Je hebt 1 controleur nodig. Misschien kan Tibbling dat zijn, maar als ik het goed begrijp, heeft die een drang naar voren. Ik denk dat Chery gaat, maar dan wel minimaal 4 miljoen. Is Hansie wel toevertrouwd. Ben tevreden als we De Leeuw en Botteghin kunnen houden.

Papa Werny05-01-2015 om 08:50

Las vandaag ook dat FC de intentie heeft om De Looi te willen behouden. Hij doet het aardig, maar ik vind hem te defensief denken. Dordt uit is daar ene mooi voorbeeld van. Je kunt wel willen dat je spelers meer lef tonen, maar dan moet je dat als coach ook zelf laten zien. Dat deed hij wel tegen PSV thuis door bij de 1-1 de aanvallende opstelling zo te laten. Maar verder wisselt hij te behouden. Die coach van Cambuur zou een mooie zijn voor Groningen. Als we van Vitesse winnen en de halve finale thuis loten, dan annuleer ik mijn vakantie voor een tripje naar Rotterdam op 3 mei. Van mij mag de competitie wel weer beginnen. Ik heb er zin in!

05-01-2015 om 10:21

Hoekie: lees zelf op transfermarkt.de over Stuttgart en Kostic..daar staan de statistieken. Maar Kostic gaat daar vast nog wel scoren hoor, als ie meer ingespeeld is. Leistungsdaten VFB 14/15 : 16 gespeeld (14 Bundesliga; 1 DFB-beker, 1 voorronde EL) einzatszeit: 804 minuten; positie 10x linkeraanvaller

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!