Terug

Deel deze pagina:

Kwartjeskerel

Door Doeman 3 reacties

Het werd me vroeger al bijgebracht dat als je als een dubbeltje geboren wordt, je geen kwartje zou kunnen worden. In voetbaltaal betekent dat - dat kleine clubs altijd klein zullen blijven. Incidenteel weet er één z’n kop boven het maaiveld uit te steken, maar de correctieve maatregelen in de transferperiodes drukken de aspiraties snel de kop in. Een goed geleide club spartelt nog wat na, maar uiteindelijk brengen de grote berg euro’s meer gewicht in de schaal en slaat de balans weer door. David mag dan zo nu en dan op de tenen staan van Goliath, maar in tegenstelling tot het verhaal uit de oudheid, krijgt ie de kop niet van de reus afgehakt.

In de winterperiode is er wederom een transferperiode om de grote clubs de nodige correctieve maatregelen te laten nemen om aan het eind van het lopende seizoen weer boven te komen drijven. Uitgebreid winkelen de voetbalreuzen weer bij de voetbaldubbeltjes en smijten met miljoenen om de beste spelers los te weken. Gelegaliseerde competitievervalsing. Aangezien diverse belanghebbenden daar groot geld aan verdienen, niet zomaar iets wat zal veranderen.

Natuurlijk ontstaan er voor diverse clubs en spelers ook mogelijkheden om zich uit moeilijke posities te manoeuvreren. Een speler met een vaste stek op de bank, wordt graag verwelkomd door een club die hem de basisplaats kan bieden. Een club onder de degradatiestreep kan met een extra greep in de buidel de selectie versterken en in de 2e helft van het seizoen nog het tij keren. Bovendien bestaan er diverse voetbalwerelden: in de één ben je een dubbeltje (of een stuiver); in de andere ben je het kwartje. Wat je aan de ene kant je door het internationale of nationale kwartje wordt aangedaan, doe je zelf in de wereld met regionale dubbeltjes.

Spelers hebben een grote invloed op het spel in de transferperiode. Naast de gesprekken met bestuurders en drukmethoden van hun makelaars, kunnen ze via hun contacten met de media hun (on)genoegen uiten en daarmee zelfs hun langere verblijf onhoudbaar maken. Men stuurt dan aan op een voortijdig vertrek door te refereren aan meer speelminuten, kwartjesclubs om in te spelen óf de gedroomde financiële klapper. De FC kent ze ook.

Een andere methode is om de voeten te laten spreken en de marktwaarde zo wat op te vijzelen. Je loopt dan het risico om samen met de rest van het elftal de eigen prestatie te overtreffen. Zo de club, al dan niet tijdelijk, tot kwartjesniveau te verheffen. Een prijs zoals de Nederlandse KNVB-beker, bereikbaar maken voor club en haar supporters en zo een negatief antwoord geven op de vraag of een tussentijds vertrek aanstaande is. De Leeuw blijft, dat antwoord heeft ie woensdag zelf al gegeven.

Reacties:
30-01-2015 om 19:30

mooi romantische beschrijving van wat een profvoetballer kan bereiken als hij de wind mee heeft en doorzet...en hoe de werkelijkheid geweld soms aangedaan kan worden ! Precies in dezelfde context is er vandaag dit nieuws over Mike van Duinen (via Fox) Mike van Duinen zal niet vertrekken bij ADO Den Haag. De aanvaller werd met de nodige clubs in verband gebracht, maar hij zal in ieder geval tot de zomer in Den Haag blijven. De vele interesse heeft hem gestreeld, maar goede gesprekken met de leiding van de club hebben er toe geleid dat hij in de komende dagen niet meer hoeft te horen wat voor clubs er geïnteresseerd zijn. Dat meldt de club via de officiële kanalen. ''Ik blijf hier, mijn (L) ligt hier en ik wil met ADO Den Haag dit seizoen goed afmaken. Dus voor mij geen onrustig weekend, mijn focus ligt volledig op ADO Den Haag en de wedstrijd tegen Feyenoord.''

FCGmijnclub30-01-2015 om 21:18

Nog romantischer is het vooruitzicht dat De Leeuw hier nog ff blijft om met FC die beker te veroveren :thumbsup: En laat die van Duinen daar in Den Haag maar lekker blijven grasduinen :)

30-01-2015 om 23:06

Ja FCGmienclub...De Leeuw kunnen we niet missen zeker in bekerwedstrijden waar het vooral op karakter en scoren aankomt. Nog iets over de Leeuw/China: Toevallig hoorde ik vrijavond op de radio een interview met ADO en die nieuwe Chinese baas... werd met een tolk een beetje beschouwd en bespiegeld over de toekomst...maar er werd door de ADO directeur ( die China goed kent ) nog eens gezegd dat vergeleken met 20 jaar geleden er tegenwoordig zo moeilijk geld los komt van Chinese (voetbal) bedrijven, en dat hij na 5 maanden afgelopen dinsdag nog naar China is gereisd om de laatste overboeking/bankgarantie ter plekke te regelen... Dat Nijland daar geen geduld voor had om op die 1,3 miljoen in onzekerheid te wachten begrijp ik ook wel weer. Trouwens De leeuw krijgt in de zomer weer een kans, ...vast en zeker!

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!