Terug

Deel deze pagina:

Column: Maakbaar op links

Door Doeman 28 reacties

De KNVB heeft in haar oneindige wijsheid besloten om FC Twente 3 punten te ontnemen wegens financieel wanbeheer. Op deze manier wordt er vanuit de Zeister bossen, waar de gemiddelde bobo nog niet eens een boom kan omspelen, met harde hand ingegrepen. Vanuit de burelen van de voetbalbond wordt zo een gevaarlijk stempel gedrukt op de eindstand van de eredivisie en dus ook wie volgend jaar wel of geen Europees voetbal speelt. Ook zijn we nog altijd in afwachting van de straffen die NAC boven het hoofd hangen en dus het speelschema voor volgend seizoen in de Jupiler league mede gaan bepalen.

Niet dat ik tegen technische vernieuwing ben, maar de harde hand van de doellijntechnologie was afgelopen weekend in de Kuip duidelijk voelbaar. Het was mij wel duidelijk dat in beide gevallen dat deze rechtspreker uitspraak deed, het traditionele arbitrale trio geen doelpunten had toegekend. Volgens de doellijnbewakingsrobot zou dat dus één maal terecht en de tweede keer onterecht geweest zijn. Het was dit keer NAC dat de zure druiven moest vreten. Met grote waarschijnlijkheid echter heeft de KNVB in haar oneindige wijsheid banaandetectiepoortjes bij de Kuip geplaatst en zal op korte termijn een sanctie volgen voor de Rotterdamse stadionclub.

 

NAC mag dus nog hoop hebben op een gunstige wending. Veel eerder heeft de voetbalbond al de trend ingezet om op basis van videobeelden gele en rode kaarten te seponeren óf juist spelers alsnog te straffen voor zover ze een sanctie tijdens de wedstrijd ontlopen zijn. Mijn gevoel zegt dan steeds dat het wel degelijk uitmaakt om welke speler en/of club het dan gaat.

 

Bij bovenstaande overdenkingen bekruipt me het gevoel dat we langzaam naar een maakbare competitie gaan waarin technologie en Zeister administratieve procedures en sancties de ranglijst uiteindelijk gaan opmaken. Ongetwijfeld zal voetbal uiteindelijk een jurysport worden, waarbij na de ‘wedstrijd’ een benoemde commissie eens naar de in en outs zal gaan kijken en geheel zonder vooroordelen (en waarschijnlijk zonder kennis van zaken) het definitieve oordeel zal gaan vellen. Zo ontstaat de mogelijkheid om warrig leidende scheidsrechters alsnog te corrigeren en de uitslagen wat KNVB-politiekcorrecter te maken. De verkiezing voor de voetballer van het jaar door de Telegraaf is op dit moment al zo’n lijstje.

 

De 3 strafpunten voor Twente heeft Grunn inmiddels tot vertegenwoordiger van het linker rijtje gemaakt in deze maakbare voetbalwereld.

Reacties:
Hoekie09-03-2015 om 19:15

Het is maar wat je onder maakbaar verstaat. Ik proef een beetje dat het onrechtvaardig of niet gewenst zou zijn. Ik juich het toe dat missers in de arbitrage daar waar mogelijk worden gecorrigeerd. Met tennis en hockey gebeurt dat al jaren en bijna iedereen is daar tevreden over.

Marco09-03-2015 om 21:20

Is geen maakbaarheid. KNVB hanteert de regels, daar zijn ze voor. Scheidsrechter doet precies hetzelfde in het veld. Dit is een vorm financieel fair play. Hoort ook een beetje bij de tijdgeest van nu. Voor de bankencrisis en bij de invoering van de euro werd alles maar weg gelachen en draait Jan met de per er voor op. Verder zal er bij de KNVB ook wel de noodzaak worden gezien om dit te doen. Als de eigenaar van Vitesse er mee stopt, dan dondert daar het handeltje in elkaar, Ado met een ongrijpbare chinees. Wil je in de toekomst nog een competitie waarbij de vertrekpunten wat gelijk zijn, dan zal de KNVB er strak op moeten zitten, anders draaien de gezonde clubs en de gemeenschap op voor de dagsuccessen van een paar opportunisten.

Lumphie09-03-2015 om 23:00

@Chiel Wil je alsjeblieft Tukkerland niet Achterhoek noemen? Tukkerland is Overijssel (FC Twente), Achterhoek Gelderland (de Graafschap). Kom er vandaan En je bent nu de Friezen Groningers aan het noemen ;-) Voor de rest is dit weer lekker complot denken Wat heeft de KNVB er aan als ze zelf bepalen wie er bovenaankomt en wie er degradeert? Worden ze zelf alleen maar slechter van (Zo komem we nooit verder in Europa)

10-03-2015 om 09:39

De KNVB hanteert regels, ja ja maar wel met oogkleppen op. Bij de arbitrage precies hetzelfde. In veel gevallen worden de "rijkere" clubs bevoordeeld t.o.v de minder bedeelde clubs. Een goed voorbeeld was dit week- end Feyenoord- NAC met zgn. doellijntechnologie. Als je nieuwe technieken wilt toepassen doe het dan bij de hele competitie en niet zo af en toe bij een grote club. Pure competitievervalsing, dus maakbaar.

FCGmijnclub10-03-2015 om 12:47

Dat ben ik met Rob Roy eens. Gebruik bij alle wedstrijden technologie of anders niet. Wellicht dat de maakbare Fifa, restricties heeft opgelegd aan de KNVB. En bij Twente had de KNVB veel eerder kunnen en moeten ingrijpen. Zijn door gesjoemel hetgeen al een aantal jaren bekend is maakbaar kampioen geworden en hun supporters, mogen de komende jaren op de blaren zitten...

10-03-2015 om 15:02

@ FCGmijnclub, :agreed::agreed::agreed:

10-03-2015 om 15:09

Ja, en KNVB baas Van Praag wil zo graag FIFA baas worden en predikt openheid en is anti corruptie maar zou eerst eens naar z'n eigen toko moeten kijken. Daar is ook nog zo één en ander te verbeteren, om te beginnen om de scheidsrechters beter op te leiden en te begeleiden nog afgezien van hun zig-zag beleid aangaande het kwijtschelden van gele en rode kaarten en het toepassen van strafschoppen. Willekeur voert hier ook de boven toon. van mij mag Van Praag FIFA baas worden maar KNVB "let op uwen saeck" (L)(L)(L)

Hoekie10-03-2015 om 15:47

Het nivo van de scheidsrechters in Nederland is erg verschillend. Dat is al jaren zo. Kuipers wordt tot de wereldtop gerekend en er lopen er een paar bij die er echt niet thuis horen in het betaalde voetbal. Tja en bij de Nederlandse trainers wordt van Gaal bij de wereldtop gerekend. Ruim 300 miljoen euro's gekregen voor aankopen en nog vierkant draaien. Ligt het nu aan de spelers of aan de trainer?

10-03-2015 om 16:09

Je kunt niet een team kopen en dan er "cout te cout" kampioen mee worden. Dat is zelfs Abramovitch niet gelukt. Wat wel mogelijk is om een team te smeden van spelers die bij elkaar passen. Daar is de trainer verantwoordelijk voor. Dus Hoekie, zeg het maar.....de trainer of de spelers???(L)(L)

10-03-2015 om 18:31

Rob Roy :agreed: Ik zoek tevergeefs naar een constante in het aankoopbeleid: wanneer de beste spelers verkocht worden, kan je natuurlijk zeggen: DAARNA zoeken we een vervanger...maar die heeft weer een jongere leeftijd, en komt vaak uit een andere voetbalcultuur...dat duurt minimaal een half jaar tot een jaar voordat ie in een team goed samenspeelt ( Tibbling is een uitzondering ), en in feite betekent dit een verzwakking voor die posities, achterin en voorin. Met Islamovic en Van Nieff en Hoesen weten ze niet of ze een basisplaats halen op den duur...als je selectie al smal is, dan zit hier een serieus probleem. Want het is structureel en de andere clubs staan niet stil (Cambuur, Willem II, Utrecht...allemaal dringen ze naar voren om die plaats 8. En ja...Rob Roy...de Groninger trainer maakt niet de indruk dat hij veel grip heeft op het geheel...dat kan niemand ontkennen gezien het geleverde op het veld. De begroting moet dus écht omhoog EN de ambities (dwz de trainer)moeten steviger worden..mijn idee:fc:

FCGmijnclub10-03-2015 om 19:16

Een team smeden dat bij elkaar past is een proces. Vaak heeft dat proces meer tijd nodig dan ons ongeduld.... Lees verder mijn post nog maar eens terug over de analyse van Wim Masker....van vorige week. Kijk verder naar diverse jonge talenten van 20 waarvan iedereen klakkeloos verwacht dat ze constant blijven presteren.... Kijk naar bv) het rendement van Mahi...of Antonia.... Om verder maar niet te spreken over Hoesen....

10-03-2015 om 20:00

:agreed: maar je mag nog best een stap verder denken: voetbal in de huidige trend is een snel-geld-circus: spelers blijven gemiddeld korter bij de club, en de trend is steeds jonger (want: goedkoper) inkopen...de ervaring is er dan niet (!) en met de tegenvallers van blessures (Bakker, Hagenauw) moeten spelers als Van de Laan, Hateboer, Bacuna, Tibbling en Rusnák er voor zorgen dat het team op sterkte blijft. da's best lastig.

10-03-2015 om 20:10

Een team smeden is ook een proces van goed scouten, tussen spelers onderling, tussen de trainer en z'n assistenten, de juiste spelers zien te vinden. Kan je daar als club de juiste mix in vinden dan staat er binnen de kortste keren een topelftal. Hier in komt de FC-Groningen op bepaalde punten dus nog duidelijk te kort. Misschien niet de juiste "chemie" tussen bepaalde onderdelen? Geld hoeft niet altijd de drijfveer te zijn. Nuchter koopmanschap wél, en dat is Nijland wel aanvertrouwd. En wat betreft de volgende wedstrijd, vorig jaar begon de victorie in Eindhoven........misschien nu ook wel weer!!!!!!(L)(L)(L)

Ronnie 10-03-2015 om 20:12

:agreed:kees. Het wordt inderdaad steeds moeilijker om spelers te houden. Hateboer had vorig jaar twee ballen recht vooruit naar de goede kleur gespeeld en stond in de belangstelling van Feijenoord. Bouw dan maar eens aan een constante ploeg. Over Twente kunnen we kort zijn; als je met geld gooit wat er niet is moet straf volgen. Dat is wel zo eerlijk naar clubs als Heracles die wel voldoen aan de regels. Het is toch vd zotte dat nac allerlei spelers haalt terwijl ze in categorie 1 zitten en dordrecht straks degradeerd omdat ze niet mee doen met die poppenkast.

FCGmijnclub10-03-2015 om 21:08

Van Gaal stelde zelf zijn team samen. Robben zouden we hier ook uitstekend kunnen gebruiken. Ik had onlangs de vraag als FC een Nevland type in de voorhoede had lopen, of er dan ook zo behoudend gevoetbald wordt?

FCGmijnclub10-03-2015 om 21:10

Die kwaliteit heeft het team niet, evenmin de kwaliteit van Robben die misschien wel de beste speler van het wk toernooi was....

10-03-2015 om 21:27

Het item ging over de "oneerlijke en vreemde" beslissingen(in mijn woorden) die invloed hebben op de competitie...maar is een eerlijke competitie wel mogelijk in deze commerciële en wind-handel? Twee eredivisieclubs (Vitesse en ADO) zijn hun eigen stem kwijt in het bestuur, doordat ze zijn "gekocht". Fox gelden en Europa gelden vloeien rijkelijker naar de Topclubs, en de financiële huishouding en salariering van ego- bestuurders en trainers bij de clubs is niet evenredig met de grootte hiervan en positie op de ranglijstvan de club: Zwolle boven Twente, Maaskant bij NAC TD en trainer tegelijk, ku(ns)tgras in Leeuwarden en elders en oneigenlijk gemeenschapsgeld( 60 milj) vorige jaar voor de as. kampioen....Kan een modale en club met weinig sponsors het nog wel redden op den duur?...Daarover en meer zou de KNVB regels moeten stellen vind ik! Net als bij de belastingen: zwaarste lasten door sterkste schouders en zo...toch?

campesino11-03-2015 om 09:21

iets totaal anders. lees net dat utrecht haller voor acht ton kan kopen. dat zou een prima spits zijn voor groningen. lekker lang ook, om bokko tevreden te stellen. dan samen met de leeuw in de spits, nog een kopsterke verdediger erbij halen, dan hebben we ook eindelijk weer een leuke luchtmacht bij corners en vrije trappen.

Hoekie11-03-2015 om 11:16

ben het met campesino en Bokko eens dat 2 fysiek kopsterke spelers erbij halen een hele goede zet zou zijn

11-03-2015 om 11:21

8 ton voor die Fransman, moet te doen zijn, toch? Goeie grote, schorende spits. FC-Utrecht heeft geen geld dus Nijland, wat let je!!!!(L)

11-03-2015 om 11:49

ik weet zo net nog niet: Utrecht heeft optie tot koop van de huurspeler van Auxerre.. Aan de andere kant...stel dat Groningen hem wel zou kunenn halen, wat moet je dan denken van een Fransman met Grunniger sproak? L'amour, toujour....doe he

FCGmijnclub11-03-2015 om 13:09

@ Kees en Rob Roy Ik pleit voor een Nevland achtige spits of wat Guidetti in zijn periode bij Fnoord liet zien. Zo'n soort type brengt FC echt (L) verder...

11-03-2015 om 14:32

Een spits als type Nevland zijn in spitsenland dun gezaaid. Misschien loopt er nog zo'n mannetjesputter in Zuid-Amerika rond. Een putje voor Grads Fuhler, heeft die ook wat te doen.!!!(L)

11-03-2015 om 15:49

Chiel: of voetbal cultuur is, laten we liever in het midden, en profvoetbal gelijk aan volkssport.... betwijfel het... maar de lessen uit het verleden zijn geleerd: ga je als politiek de profclub subsidiëren dan worden die bedragen als eerste ingeboekt...en dan komen ze weldra voor méér Daarom is het zo knap dat Nijland de Gemeente Gr. heeft overgehaald om financieel bij te dragen aan dat miljoenenkostende sportproject/corpus den Hoorn/Alfa college/extra trainingsvelden , waar Groningen dan weer met dat Topsportcentrum aan het werk kan. Voetbal is nooit renderend, moet altijd geld bij. Overigens: ga een keertje naar de schouwburg, met CJP, naar Youp of zo...:)

11-03-2015 om 15:57

Bas Dost was destijds te duur voor Feyenoord...had wel heel veel op met zichzelf in die Heerenveentijd...ik denk dat hij toen, in salaris, te duur was voor Groningen. Nu drie jaar later speelt hij goed! niet te geloven. Betere spelers (en trainers;) vragen topsalarissen: vanaf 2 tot meer dan 3x de Balkenende norm...Ik ben nog steeds erg benieuwd wat het aankoopbeleid wordt mocht Groningen via de bekerfinale Europa ingaat, maar dan is een scorende spits wel een must...om niet voor gek te staan :p

11-03-2015 om 17:48

Chiel ...bij de gemeentelijke politiek hebben ze ook stokpaardjes... als er een of een paar miljoen uitv de gemeentebegroting naar FCGprofvoetbal gaat, dan is de wereld te klein want dan kunnen andere projecten/"stokpaardjes"" zoals Forum en bijv. amateursportverenigingen niet doorgaan. En als je Gemeenteverkiezingen hebt en de WOZ moet omhoog dan denkt men ook niet aan de FC/ Op zichzelf zou het al een wonder zijn als de stadionhuur fors terugkan...maar je weet, zoiets duurt een mooi tijdje.

12-03-2015 om 01:55

Als het (sportief en financieel) goed gaat bij de FC G, dan is de Gemeente en provincie als eerste om de vlag uit te steken, maar als er geld bij moet, dan redeneren ze: Grunn is een private partij die desnoods failliet kan gaan... Als buitenstaander kan je er niet omheen dat FC Groningen ook een functie heeft als "financier van eigen BV's", dwz een bancaire poot. Nieuwe inzichten dat de superrendementen van het spelersobligatiefonds en afname eigen vermogen, de afgelopen jaren misschien de club tekort hebben gedaan (en de halvering in 2014 voor de toekomstige geldschietres) maakt dat eerst maar eens die doelstellingen -een paar jaar terug gesteld-gehaald moeten worden: begroting omhoog naar 25 milj, europees voetbal, minder risico in de afhankelijkheid van transfers, en desnoods saneren/efficiënter in de organisatie...maar gelukkig is fc groningen nu in cat 2 ook een boven-middenmoter net als op de ranglijst (helaas voor eeuwig, denk ik)" .

12-03-2015 om 02:09

na-schrift: een BVO is eigenlijk nooit financieel renderend; maar er is natuurlijk in de opzet sprake van handel en snel geld genereren met zo'n sportbedrijf. Soms wordt wel een heel zware hypotheek genomen: kijk naar Twente! Bij Groningen doen ze het voorzichtiger: die vijfjarige SCH zijn in feite weer twee-in-een: toeschouwers vasthouden én nu geld incasseren. (vergelijk die 25 jarige tribuneplaatsen op de familietribune in Oosterpark... En Nijland is een slim zakenman...weet dat je kan en moet sturen op profijtelijkheid, en dat zoals iedere huisvader wordt geacht te weten....als je het geld makkelijk uitgeeft "is het zó op".

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!