Terug

Deel deze pagina:

Rekenwonder

Door Doeman 3 reacties

In Denemarken gaat een kleine club, FC Midtjylland, de landstitel grijpen. De basis van dit plotselinge succes is de statistische analyse van de mogelijkheden van spelers, zodat de opstelling volledig tegemoet komt aan de beoogde tactiek. Statistiek is voor de whizzkids in Scandinavië blijkbaar niet om met een boog omheen te lopen, maar de basis voor sportief succes. 

Met deze nieuwe kennis heb ik eens de selectie proberen te beoordelen tijdens de laatste wedstrijd in de Euroborg. Het valt zo waar niet mee om met de verschillende mogelijke waarden al die spelers tegen de meetlat te houden. De scherpe dribbelende acties van Tibbling, de gewonnen kopduels door Botteghin, de aanvallende rushes van Burnet en Hateboer, de passeerbewegingen van Mahi en de offensieve passes van Kieftenbelt waren lastig up to date bij te turven. Ondertussen probeerde ik bij te houden hoe vaak de vrije ruimte werd gezocht door de Leeuw en Hoesen, waarbij ik bij de eerste het vakje “pas ziek geweest” aantikte. Natuurlijk berekende ik de boogcurves in de schoten van Chery en corrigeerde ik met de balsnelheid als invloedsfactor de impact op het vijandige doel. 

Gelukkig deed een rekenfoutje van mijn kant weinig afbreuk aan het uiteindelijke resultaat van zijn schot in de eerste minuut. Wiskundig oefenmeester is toch een lastig vak en dan was ik nog niet toegekomen aan het machtsverheffen van de data en het analyseren van de Gauss-kromme. In Nederland gaat de enige echte club uit het noorden de beker winnen en de 8e plaats veilig stellen. De basis van dit succes is Erwin van de Looi; die moet wel een rekenwonder zijn. We zijn als supporters allemaal blij dat ie op school goed heeft opgelet.

Reacties:
15-04-2015 om 19:13

Doeman...Doe maar gewoon... al eens aan de mislukte ballen gedacht, de net niet passes en verdorie het ontbreken van een spits?? Je kan nog zoveel mogelijkheden van spelers benutten, ze experimenteekl een zoekslag in positiewisselingen laten maken, maar je ontkomt niet aan die vervelende blessures op beton/kunstgras, waar spelers zich forceren...enz, enz. Zou VandeLooi en de zgn "tactische vondsten van neutraliseren van tegenstander-spelers" hier ook maar iets mee van doen hebben, of GEBEURT het gewoon?! (en als het meezit, komt er soms ook iets goeds uit voort) ....ps: prijs je niet rijk met de bekerwinst voordat die wedstrijd gespeeld is...

15-04-2015 om 20:16

Precies Kees, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Zoals Midtylland z'n spelers analyseert wordt het voetbal steeds meer naar de hoek van de wetenschap geduwd, terwijl het toch zo'n eenvoudig spelletje is. Het schaakvoetbal wat hier in Nederland wordt gespeeld wordt al tot vervelends toe geanalyseerd en uitgekauwd. Slaapverwekkend dus.En alle machtsverheffingen en Gauss-kromme's ten spijt, wat v.d Looi hierin zou kunnen betekenen is mij een raadsel, want hij lijkt mij nu juist GEEN rekenwonder. Voetballers en ex-voetballers zijn nu eenmaal niet zulke grote rekenwonders, behalve als het op geld aan komt.:p:p

TomOkker16-04-2015 om 04:21

Ik ben voor, want voetbal is net als bijvoorbeeld basketbal een sport waar het spel zonder bal even belangrijk zo niet belangrijker is als met bal. Daarbij is het een fantastisch hulpmiddel bij het scouten van nieuwe (jonge) spelers. En niet onbelangrijk wellicht worden de keuzes van te technische staf beter begrepen :lol:

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!