FC Groningen wint met 2-0 van AZ en knokt zich naar de tweede seizoensoverwinning

In een levendige wedstrijd heeft FC Groningen zich met 2-0 ontdaan van een bij vlagen sterker AZ, dat met name in de eerste helft een paar beste kansen kreeg. Daarentegen was het Ngonge die met een magistrale hak FC op een 1-0 voorsprong schoot. Twintig minuten voor tijd scoorde de Leeuw met een lob de 2-0. Dankzij deze zege klimt FC iets meer naar boven op de ranglijst en komt de middenmoot in zicht.

eerste helft
FC begon met goede bedoelingen aan de wedstrijd waarbij de Leeuw in de openingsfase van scoren werd afgehouden. Al snel lanceerden de Alkmaarders een aanval waaruit Pavlidis op de paal kopte. In de twaalfde minuut kon Abraham uithalen op doel, doelman Vindalhl keerde de bal die gevaarlijk tussen een AZ speler en Ngonge kwam. De bal werd uitverdedigd. In het doelgebied van Groningen kreeg AZ drie kansen op rij waarbij Leeuwenburgh (vuisten), Dammers (blok) en van Hintum (kopbal weggewerkt voor de lijn) redding boden.

In de twintigste minuut een wereldgoal!!! El Hankouri trok de bal voor en met een volley ingeschoten hak van Ngonge, plofte de bal in het AZ doel, 1-0. Kort daarna leek Abraham op weg naar de 2-0 maar schoot ruim over het doel. Na een klein half uur was AZ dichtbij de 1-1, vanuit een corner. De bal kwam uiteindelijk op doel en werd wederom door van Hintum voor de lijn weggekopt.

Beide teams voetbalden met intentie vooruit waardoor het spelbeeld zich over en weer verplaatste. Kansen bleven uit. Hatzidiakos kreeg geel na een charge op Duarte waarbij eveneens een veelbelovende aanvalsopzet teniet werd gebracht.

tweede helft
Beide teams begonnen ongewijzigd.  De gasten kregen meer de overhand en drongen FC meer terug op de eigen speelhelft. Wijndal beproefde het zijnet.

Suslov die diverse overtredingen had gemaakt, werd na een uur op de bon geslingerd. Niet veel later leek Abraham in scoringspositie te komen (op aangeven van de Leeuw) maar de bal werd door een verdediger over de achterlijn gewerkt. Aan de overzijde van het veld moest Leeuwenburgh aan de bak op een knal van Gudmundsson.

In de 70e minuut werd de Leeuw met een diepe bal in stelling gebracht en rondde met een lob (over de uit zijn doel gekomen Vindahl) heel knap af, 2-0. Met nog een ruim kwartier voor de boeg werden Ngonge en De Leeuw afgelost door Strand Larsen en Postema.

De gasten drongen bleven aandringen. Af en toe was het dreigend voor het doel van Leeuwenburgh maar achterin hield Groningen de rijen goed gesloten. Leeuwenburgh had antwoord op het schot van Karlsson. Uit de tegenstoot werd Postema in scoringspositie gebracht maar miste. Voor het doel van Groningen tikte Leeuwnburgh een indraaiende hoekschop over van Midtsjö.

Er werden vier minuten bijgetrokken waarbij van Kaam de slotminuten mocht volmaken voor Suslov. Dammers kwam ten val en werd daarbij ongelukkig in het gezicht geraakt door een tegenstander.

Opstelling FC Groningen: Leeuwenburgh, Dammers, Kasanwirjo, van Hintum, Dankerlui, Suslov, Duarte, El Hankouri, Ngonge, De Leeuw, Abraham

Opstelling AZ: Vindahl, Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijnd, Midtsjö, De Wit, Clasie, Gudmundsson, Pavlidis, Karlsson