Beroerde eerste helft nekt FC Groningen

Door Redactie 0 reacties

FC Groningen heeft vanmiddag in de uitverkochte Euroborg teleurstellend verloren van NAC Breda: 1-2. Bij rust leidde NAC al met 0-2 doordat de FC enorm slap speelde en twee doelpunten door dekkingsfouten weggaf. Na rust begon de FC veel feller, kwam snel op 1-2 (Lovre) maar daarbij bleef het. Door de nederlaag zijn we uitgeschakeld voor een plaats bij de eerste vijf.

Over de eerste helft hoeven we weinig woorden vuil te maken. FC Groningen liet het qua strijd volledig afweten. Ron Jans had vóór de wedstrijd nog aangekondigd dat zijn spelers erop zouden vliegen, maar waarom deden ze dat pas in de tweede helft? Toen prijkte er al een 0-2 achterstand op het scorebord en juist tegen NAC is dat bijna dodelijk. Eerst ging Stenman in de 17e minuut in de fout door Ammi niet goed te dekken (0-1), en in de 42e minuut zag Kruiswijk er niet goed uit waardoor Amoah 0-2 kon maken.

NAC ging daardoor met een 0-2 voorsprong de rust in en dat zal de lieden uit Breda zelf hebben verbaasd want een wonderploeg is het bepaald niet. Maar 't was net alsof het de spelers van de FC volledig aan vertrouwen ontbrak en dat ze zich de gehele eerste helft verstopten. Lovre haalde ballen voor- en achterin op maar kon weinig uitrichten.

FC Groningen kwam geheel anders uit de kleedkamer en bleek opeens wel voor elke meter te kunnen strijden. Binnen een minuut stond de 1-2 al op de borden doordat Lovre via een van richting veranderd schot kon scoren. De meeste bezoekers van het ereterras zaten op dat moment nog aan de borrel en hebben dit doelpunt dus gemist.

FC Groningen bleef doorgaan, bewees dat het puur op inzet NAC de baas kon zijn en kreeg nog een paar kansen op de gelijkmaker die op grond van de tweede helft verdiend zou zijn geweest. Kolder mikte echter op de paal en een mooie actie van Powel (één van de weinigen die er ook de eerste helft voor ging, net als Fledderus, Hiariej en Lovre) bij de achterlijn had ook een beter lot verdiend.

Na een minuut of 20 ebde het offensief van de FC echter wat weg. Levchenko mocht in de 61e minuut na lang blessureleed zijn opwachting maken en meteen bleek dat zijn controlerende kwaliteiten en het dichtlopen van gaten de laatste weken node gemist werden op het middenveld. 't Was echter of de duvel ermee speelde - net als vorige week bij de rentree van Van de Laak raakte wederom een speler die terugkeerde van een blessure meteen weer geblesseerd. Lev kon de wedstrijd wel uitspelen maar hij liep lange tijd erg moeizaam en 't is maar de vraag of hij er niet een terugslag aan overhoudt.

NAC verviel in zijn lievelingsspelletije - tijdrekken en hopen op een counter, maar counterkansen kreeg het amper meer, ook niet toen de FC achterin één tegen één ging spelen, Levchenko had Hiariej namelijk vervangen. Cahais mocht het nog als spits proberen (hij verving de ongelukkige Nijland, maar ook Kolder kwam tekort) maar het bleef 1-2. De derde achtereenvolgende thuisnederlaag was een feit. Trainer Ron Jans zei naderhand dat hij zich in de eerste helft voor schut gezet voelde door zijn spelers.

FC Groningen is nu definitief uitgeschakeld voor een plaats bij de eerste vijf en kan zich gaan opmaken voor de play-offs om een UEFA Cup-ticket. Het is nl. nu al zeker dat FC Groningen de competitie als zevende zal afsluiten. Bij de huidige stand moet het daar zien af te rekenen met de verliezende bekerfinalist (Feyenoord of Roda JC), NEC en Vitesse. De FC zal de eerste dubbele ontmoeting in de play-offs starten met een uitwedstrijd en kan zich dan thuis voor de volgende dubbele ontmoeting plaatsen. Dan zal er wel uit een ander vaatje getapt moeten worden dan vandaag!

Maar eerst wacht komende zondag Ajax, de ideale tegenstander om weer aan een ongeslagen thuisreeks te gaan werken. Daar verwachten we vanaf het eerste fluitsignaal een messcherpe instelling en bloed, zweet en tranen!