Dramatisch begin 2e helft nekt FC Groningen

FC Groningen heeft zaterdagavond een 3-0 nederlaag geleden in de uitwedstrijd tegen PSV. Het doek viel eigenlijk al in de 47e minuut toen Brian van Loo, die in de 1e helft heel goed keepte, een bal van Bakkal slecht verwerkte. Door de goede bedoelingen van de FC voor de 2e helft kon meteen een lelijke streep, het vertrouwen was geknakt. Voorlopig staan we op een 6e plaats maar Twente kan ons nog passeren.

De meegereisde supporters (bijna 500 in getal, klasse!) hadden er zin in zaterdagavond. Bij de warming up viel weliswaar meteen op dat Stef Nijland niet bij de basisspelers stond en ook niet bij de wissels, maar Marnix Kolder lijkt als herboren uit zijn lange blessureperiode gekomen te zijn, dus zijn debuut in de basis was logisch.

Wat zwaar tegenviel was het onthutsend tamme thuispubliek. Er wordt amper gezongen, pas als de thuisploeg ruim voorstaat komen ze een klein beetje los en de ereronde (alleen van Gomes, de rest zwaait ongemotiveerd en lui vanuit de middenstip) maakt slechts de helft van het stadion mee, de andere helft is nl. al lang naar huis! Bah wat een Thialf-publiek! Maar goed laat ze maar kampioen worden, het alternatief is dat een andere ploeg het wordt en dat is onverteerbaar en onacceptabel Yell

De FC begon niet best aan de wedstrijd. Kruiswijk leverde de bal vrij snel rechtstreeks in bij een tegenstander, Van Loo behoedde zijn ploeg toen voor een snelle achterstand. In het verloop van de 1e helft verrichtte hij nog een aantal prima reddingen. Na een minuut of 20 ging de Eindhovense storm luwen en kon FC Groningen zich meer en meer aan de druk ontworstelen. Het kreeg zelf goede mogelijkheden, Powel poeierde een vrije schop rakelings naast, hij kopte ook een keer over en Goran Lovre kreeg ook een paar kansen.

De 1-0 voor PSV viel min of meer uit de lucht. Simons passte op Koevermans, Sankoh maaide over de bal heen en Koevermans kon afronden: 1-0. De rest van de tweede helft kwam de FC zonder verdere problemen door.

Het begin van de tweede helft was rampzalig. Al na twee minuten schoot Bakkal op het doel van de FC, Brian van Loo verwerkte het schot niet goed en de bal rolde tergend langzaam in het doel: 2-0.

Alle goede bedoelingen van FC Groningen voor de 2e helft vielen daarmee in duigen. Het vertrouwen was geknakt. PSV hoefde niet meer en de FC kon het niet, de wedstrijd had toen eigenlijk al afgefloten kunnen worden. Maar dat deed scheidsrechter Vink niet. De man leidde trouwens irritant, floot met name in de 1e helft onnodig vaak en ook vaak in het voordeel van de thuisploeg, felle overtredingen op Groningers liet hij zonder gele kaart passeren. Overigens kwam ook de ingevallen Matías Cahais goed weg toen een tegenstander (Afellay?) een heupzwaai van onze Argentijnse vriend te verwerken kreeg die de Eindhovenaar door de lucht deed vliegen. Cahais leek zich hierbij zelf te blesseren maar hij kon de wedstrijd uitspelen. Zo niet Affellay, die werd kort daarna vervangen door Aissati.

Dat kort voor tijd ook nog de 3-0 viel (weer Koevermans, volledig vrij gelaten - buitenspelval mislukt?) was nog slechts voor de statistiek.

Tussen de 1e en de 2e helft zaten werelden van verschil. De kansenverhouding na 45 minuten was 7-6 in het voordeel van PSV, en na 90 minuten 13-6, dit zegt alles.

Wat verder opviel was dat Tom Hiariej (terecht deel uitmakend van de definitieve selectie van Jong Oranje voor de wedstrijd van a.s. woensdag in Emmen tegen Jong Estland) het prima deed als controlerende middenvelder, wat mij betreft blijft hij daar staan de rest van het seizoen. Sepp de Roover doet het nl. ook uitstekend op de voor hem vertrouwde rechtsback-positie. Metaj maakt echter een vormcrisis door en komt als rechter middenvelder tekort (al had hij aan Afellay gisteravond een zeer sterke tegenstander). Wellicht is het het overwegen waard om Danny Holla na diens herstel als rechter middenvelder op te stellen. Op die positie speelde hij ook bij Zwolle en daar scoorde hij aan de lopende band. Aan de linker kant doet Fledderus het zo slecht nog niet de laatste paar wedstrijden, aanvallend gaat er niet veel dreiging van hem uit maar hij werkt verdedigend als een paard (al is hard werken alleen natuurlijk niet genoeg om een voldoende te scoren). Maar aan een Levchenko in goede doen heeft hij natuurljk een geduchte concurrent.

Bij de wedstrijd van gisteravond moeten we niet te lang stil blijven staan. Het zal nog een zware dobber worden om bij de eerste vijf te eindigen, maar onmogelijk is het niet. Dan moet er wel van De Graafschap en van NAC worden gewonnen. NAC speelt de volgende wedstrijd tegen Feyenoord en op de ploeg uit Breda, waar we nu op vier punten achterstand van staan, kunnen we de komende weken dus inlopen. Twente ligt echter ook nog op de loer, het ontvangt vanmiddag Ajax.

Bovenal lijkt het van eminent belang dat Marcus Berg zo snel mogelijk terugkeert in de basis. Je hebt hiermee veel meer scorend vermogen en balvastheid voorin, dit komt andere spelers, zoals Lovre, ook ten goede. Goran Lovre vormde in het verleden een sterke as met Erik Nevland (die gistermiddag alweer op de tribune zat bij Fulham, wat wordt die jongen daar verneukt zeg, doodzonde) en daarna met Marcus Berg.

't Zal spannend blijven tot het eind van de competitie. Met nog vier wedstrijden voor de boeg hebben we al 50 punten, maar eentje minder dan vorig seizoen na 34 wedstrijden! Vrijdagavond wacht De Graafschap. Bij winst zijn we zeker van de play offs omdat het gat met de nummer 10 nu 10 punten is. Nog een reden om massaal af te reizen naar De Graafschap. Kop d'r veur!

(Het is trouwens een ieder warm aan te raden eens met de Fan Tour naar een uitwedstrijd te reizen. Op de terugreis is voldoende bier voorhanden, wat een absolute voorwaarde is om de dvd van De Mounties die de reizigers in bus 4 werd voorgeschoteld op de juiste waarde te kunnen schatten! Kortom, koop allemaal een kaartje voor de wedstrijd van zaterdag, de teller staat momenteel op 250, dat moet minimaal nog verdubbelen!)