FC bereikt finale play-offs en strijd verder tegen ADO

Door 5 reacties

Vanmiddag om half drie moest FC Groningen een 3-2 achterstand goed maken om door te gaan in de play-offs. Eerder op de middag was al bekend wie de tegenstander werd van de winnaar van deze twee-luik, namelijk ADO Den Haag dat Roda JC wist uit te schakelen. Het is FC Groningen eindelijk gelukt om Heracles met lege handen te laten staan. De FC kwam vanmiddag goed voor de dag. Petter Andersson zette de FC na een half uur spelen op voorsprong, waarna Femi er vlak na rust 2-0 van maakte. Vlak voor tijd werd het nog even spannend door de aansluitingstreffer, maar de Groningers hielden stand en plaatsten zich voor de finale van de play-offs!

Na de wedstrijd van afgelopen donderdag vond Huistra dat er een aantal wijzigingen moesten plaats vinden en gaf Femi de kans om in de basis te starten. Matavz had nog teveel last van zijn liesblessure en nam plaats op de bank. De volgende elf moesten er voor zorgen datGroningen de tweeluik tegen Heracles winnend kon afsluiten:

Andersson
Tadic - Femi - Bacuna
Sparv - Holla
Stenman - Granqvist - Ivens - Hiariej
Luciano

Eerste helft
De toss werd gewonnen door Granqvist die ervoor koos om de tweede helft richting de harde kern te
gaan voetballen. Al snel was er een kans voor Groningen waar Tadic goed kon voorzetten, maar
Andersson net niet wist te bereiken. Vanuit de daarop volgende hoekschop kon Sparv richting Granqvist koppen, die helaas zijn hoofd er niet tegen aan kon krijgen. De toon was duidelijk gezet, Groningen wousnel het benodigde doelpunt scoren.

In de 13de minuut kwam Tadic na een lange bal via een handigheidje zijn tegenstander voorbij inhet zestien meter gebied en kon de bal meegeven aan Andersson die twee man kon passeren, maar op het moment dat hij wou uithalen achterhaald was. De eerste gele kaart was voor Groningen,Ivens was te laat en gleedvan achterenin opEverton. Niet veel later was de tweede gele kaartook voor Groningen, Sparv hield oud-speler Fledderus vast terwijl Fledderus hem ook vasthield ging hij zeuren om een kaart en leidsman van Boekel gaf daar gehoor aan. De toon van de wedstrijd was gezet. In de eerste 30 minuten wist Heracles geen enkele uitgespeelde kans te creëren, maar alleen afstandsschoten te produceren. Vanuit een corner konden ze nog even gevaarlijk worden, maar waar in de heenwedstrijd Armenteros nog kon scoren werd hij ditmaal goed gedekt.

Na ongeveer een half uur spelen kwam Groningen verdiend op de nodige 1-0. Andersson zette zelf een een-tweetje op met Tadic, die de bal mee kon geven aan de Zweed die het zestien meter gebied in kon lopen en doeltreffend uit kon halen. Pasveer was kansloos,de bal verdween in de verre hoek. Met deze stand zou Groningen doorgaan in de Play-offs en Heracles uitgeschakeld zijn.

Zelfs met een achterstand hanteerde Heracles nog steeds de lange bal naar voren in de hoop dat die een keer goed zou vallen. Echte kansen waren er in het laatste kwartier zeker nietvoor Heracles, dethuisploeg had nog wel een aantal kansen op een 2-0 voorsprong.Femi die kan terugkijken op een goede wedstrijd zette een aanval op en speeldeStenman in die de ruimte kreeg en een voorzet gaf aan Bacunaaan de
andere kant van het zestien meter gebied. Bacuna had net teveel tijd nodig om de bal goed voor te kunnen geven.

Er was nog een grote kans voor Femi nadat alle Heraclieden dachten dat Groningen wel even de bal
over de zijlijn zoudenschieten voor een huilende Armenteros, echter speelde Groningen gewoon door
en kon Femi bijna alleen voor de keeper zetten die nog net op tijd de bal weg wist te krijgen. Ook na een fout van Maertens, kon Tadic doorlopen in een vier tegen vier situatie. Er werd ruimte gecreëerd, en Tadic besloot zelf te schieten. Net naast. De eerste helft waren de Groningers duidelijk de betere ploeg met meer kansen en verzorgder spel dan Heracles. De 1-0 was niet meer dan terecht en had uitgebouwd kunnen worden.

Tweede helft
Beide teams begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. De Almelöers leken netbij te komenuit hun middagdutje want ze begonnen erg slap, wat gelijk resulteerde in een kans voor de thuisploeg, echter had Bacuna niet genoeg controle over de bal. Nog geen minuut later was er de volgende kans voor de FC. Tadic kreeg de balop links, had de gehele linkerzone voor zichzelf en ging op avontuur. De Serviër had de mee opgekomen medespelers voor het uitzoeken. Hij koos voor de inlopende Femi en speelde hem perfect in de loop aan, waardoorde Nigeriaanhard kon uithalen en mooi tegendraads de bal in het doel schoot. 2-0 in de 47ste minuut.

Bosz vond het genoeg en verving Douglas voor Plet in de 51ste minuut, die voor meer aanvallende
intenties moest zorgen. Dit had bijna succes. Een lange bal richting Everton kon worden doorgekopt op de inlopende Plet, maar Luciano kon de bal met zijn katachtige reflexen tegen houden. Uit de hoekschop kwam de bal weer bij Plet terecht, maar schoot over de grond tegen het hoofd van de liggende Granqvist. Na dit kort offensief vande gastenging Groningen weer op zoek naar het doel van de Heraclieden.

Na ongeveer een uur moest de goed spelende Femi worden gewisseld met lichte pijntjes, dit gebeurde onder luid applaus en zijn naam werd gescandeerd, wat zeker een vertrouwensboost gegeven heeft. Enevoldsen verving Femi. In de 69ste minuut moest Hiariej met een lichte blessure het veld verlaten en werd gewisseld oor het jeugd talent Virgil van Dijk.

Oud Groningen speler Fledderus irriteerde alles en iedereen doorzich alleen maar met randzaken van het voetbal bezig te houden. Hij probeerde een penalty te versieren hetgeen een overduidelijk schwalbe was, maar er werd geen kaart voor gegeven. Elke lichte overtreding die op hem gemaakt werd ging hij zeuren bij Van Boekel. Dit leverde Enevoldsen een gele kaart op. Fledderus ging door en helaas ging Sparv daarin mee. Bij een duel hielden ze elkaar vast, maar eenmaal op de grond moest Fledderus weer mekkeren, waarnade scheidsgehoorgafdoor Sparv zijn tweede gele kaart te geven en met rood van het veld stuurde. Ook Fledderuskreeg (eindelijk) zijn eerste gele kaartwegens het voortdurend blijven zeuren omkaarten, waarvoor al veel eerder een gele kaart gegeven hadmoeten worden. Mocht Fledderus niet slagen bij zijn nieuwe werkgever Roda JC, kan hij wellichtnog gaansolliciteren in de TV serieGoede tijden Slechte tijden.

Met nog ongeveer een kwartier op de klok moest Groningen mettien man de 2-0 voorsprong verdedigen.
Huistra kon niet anders dan de enige echte aanvaller Andersson van het veld te halen en te wisselen voor Veldmate in de 77ste minuut. Dit ging goed tot in de 87ste minuut, totdat de invaller Plet zijn hoofd tegen een voorzet van Quansah wist te krijgen, ditmaal kon Luciano geen redding bieden en werd het 2-1. Met nogdrie minuten officiële tijd en vijf minuten extra tijd moest Groningen deze stand vasthouden of het play-offs toneel verlaten. Om tijd te rekken ging Tadic naar de grond en kwam daar niet vanaf, wat weertwee minuten tijd opleverde. Naacht minuten billenknijpen floot Van Boekel af en won Groningen door een uit- doelpunt meer te hebben. Het was een zware strijd, maar dat kwam vooral omdat Groningen een man minder had, tot een kwartier voor tijd speelde Groningen een degelijke wedstrijd en over twee wedstrijden gezien isGrunn dan ook de verdiende winnaar. De tegenstanderis Ado Den Haag, die in de eerste wedstrijd hun topscoorderwegens een schorsing zullen missen.

Groningen zal zonder Sparvtegen Den Haagaantreden en de tijd moet nog uitwijzen of Femi en Hiariej ingezet kunnen worden aankomende donderdag. Ook de inzet van Tadic is donderdagtwijfelachtig omdat de aanklager van de KNVB vandaag (23 mei) een vooronderzoek heeft opgestart n.a.v. de (vermeende) slaande beweging in de maagstreek van Plet.