FC Groningen boekt belangrijke overwinning tegen AZ

FC Groningen heeft vanmiddag in een zoals altijd volle Euroborg een even belangrijke als verdiende zege geboekt op AZ. Beide goals voor de Groningers werden gescoord door clubtopscorer Marcus Berg, die in de 86e minuut bewees een koele kikker te zijn door een door scheidsrechter Haverkort toegekende strafschop feilloos binnen te schieten.

Voorafgaande aan de wedstrijd kon het publiek afscheid nemen van de vertrokken Rasmus Lindgren en Erik Nevland. FC Groningen begon vervolgens vrij afwachtend aan de wedstrijd waardoor AZ de gelegenheid werd geboden te tonen dat het goed combinerend voetbal op de mat kan leggen, zonder dat dit overigens tot veel uitgespeelde kansen voor de Alkmaarders leidde.

Gaandeweg de 1e helft kwamen de Groningers beter in hun spel te zitten. Zo begon het corners te regenen. Scheidsrechter Haverkort, die tot groot plezier van ariekanarie en vele andere lezers van Boerenmacht.nl goed floot, had AZ-doelman Romero in de 18e minuut zomaar de rode kaart kunnen tonen doordat hij buiten de 16 hands maakte toen Berry Powel alleen op hem afkwam. Mogelijk was dit voor hem moeilijk waarneembaar (voor de grensrechter ook???) Het duurde echter niet lang of de FC kwam verdiend op voorsprong. Uit een verre ingooi van Stenman (die zich verderop in de 2e helft weer eens uitleefde bij een opstootje en mocht met geel niet klagen) kopte Lovre door op Berg die prachtig inschoot: 1-0 na 30 minuten.

Met Lovre en Berg zijn meteen twee goed spelende spelers genoemd. Lovre eiste links en rechts in alle hoeken van het veld de bal op, haalde de bal ook in de verdediging op bij Kruiswijk en speelde uitmuntend. Berg bewees eens temeer goud waard te zijn voor de FC aangezien hij vandaag wederom twee doelpunten toevoegde aan zijn totaal. Hij staat alweer op 13 doelpunten! Overigens, ook Martijn Meerdink was tegen zijn oude ploeg uitstekend op dreef.

In de tweede helft speelde de FC met name in het 1e kwartier fantastisch. Het tweede kwartier was weer meer voor AZ. Dit was ook te wijten aan de krachten die bj een aantal Groningers weg te leken vloeien. Geen wonder, FC Groningen wist maar al te goed dat AZ niet in de gelegenheid gebracht moest worden hun technische vaardigheden uit te buiten, want aardig voetballen kan de ploeg van de uitbundig toegezwaaide Louis van Gaal wel degelijk. Daarom wilden de Groningers vroegtijdig storen, een krachtenverslindende tactiek.

FC Groningen leek in de tweede helft het onheil over zich af te roepen doordat opgelegde kansen niet werden benut. Ook Goran Lovre had moeten scoren toen hij vrij op keeper Romero afstormde, maar de Argentijn redde.

AZ wisselde in kort tijdsbestek drie maal achter elkaar en scoorde in de 84e minuut de gelijkmaker via een doelpunt van Jaliens. Net als in de vorige thuiswedstrijd tegen Roda JC een late gelijkmaker dus, die een teleurgesteld gevoel bij de fanatieke groen-witte aanhang veroorzaakte, maar amper twee minuten later kwam Grunn wederom op voorsprong. In het vijandelijke strafschopgebied ging Powel, ook uitstekend op dreef vandaag, gewillig tegen de grond. Haverkort zag een strafschop in de buiteling en Berg benutte die koelbloedig, waarbij hij zich niet van de wijs liet brengen door irritant storende Alkmaarders. Eigenlijk was het gedrag van Mendes da Silva op dat moment rijp voor een gele kaart, wat zijn tweede prent had betekend waarna het douchen geblazen zou zijn geweest.

Maar buiteling of niet, de voorsprong voor onze ploeg was verdiend, FC Groningen was simpelweg beter.

Zoals gezegd, Berg beschikt over stalen zenuwen en schoot de pingel feilloos binnen en bracht de Euroborg in extase. Het was daarna nog even zweten op de tribune, tot ieders verrassing werden er nl maar liefst vijf minuten blessuretijd bijgeteld (wat heeft Boerenmacht.nl gemist wat zoveel extra speeltijd rechtvaardigt?), maar de FC kwam niet meer in de problemen. De Euroborg ontplofte bij het laatste fluitsignaal en een prachtige ereronde werd ingezet, traditiegetrouw besloten bij de heerlijk luidruchtige Noordcurve.

We staan er goed voor! Powel lijkt zich steeds beter in de ploeg te spelen, zo staat hij niet eenzaam voorin maar staat ook verdedigend zijn mannetje, Sankoh en Kruiswijk heersen achterin, op een slippertje na speelde Van Loo een beste partij en met nog 9 speelrondes te gaan staan we op een prachtige 6e plaats, met maar een klein gaatje naar boven maar een groot gat naar de nummer 10. Het voortijdig behalen van de doelstelling voor dit seizoen (eerste negen) komt steeds dichterbij! En tot groot plezier van Boerenmacht.nl mocht ook onze robuuste Argentijnse parel Matías Cahais zijn eerste speelminuten in de hoofdmacht maken. Hij maakte meteen indruk, gaf een prachtige pass op Metaj waaruit onze Sko zomaar had kunnen scoren en ik zeg het jullie - aan hem gaan we nog veel plezier beleven!

Zondag wacht VVV, natuurlijk zijn we er weer bij, slechts het vertrektijdstip van de fantour (7 uur !?!) schrikt momenteel af...