FC Groningen geeft drie punten cadeau aan Roda JC

Door 7 reacties

FC Groningen is zaterdagavond de eerste wedstrijd van het nieuwe voetbalseizoen begonnen met een nederlaag tegen Roda JC. Het werd 2-1 in het voordeel van de ploeg van trainer Harm van Veldhoven. FC Groningen kwam vroeg in de wedstrijd op 1-0 door een benutte penalty van Bacuna waarbij Vormer met rood van het veld moest. Nadat FC Groningen kans na kans verprutste was het voor Roda JC wel twee keer raak en zo verloor FC Groningen de wedstrijd alsnog.

In een wedstrijd waarin'de Trots van het Noorden' met gemak de punten mee leek te nemen naar huis, lieten we de punten achter in een nat Kerkrade.Totaal onnodigis de openingswedstrijd vanhet seizoen verloren gegaan met 2-1 tegen Roda JC. In een wedstrijd die eigenlijk door Groningen gedicteerd werd kwamde FCin de 13e minuut op voorsprong door een goed ingeschoten penalty van Leandro Bacuna. Ruud Vormer is dan inmiddels met rood van hetveld gestuurd wegens het in scoringspositie onderuit halen vanNicklas Pederen.

De eerste helft bestond eigenlijk uit een aaneensluiting van kansen van deFC. Onder andere Bacuna, Hiariej en Tadicschoten meerdere keren op de goal. In totaal hadGroningen in de eerste 45 minuten een kans of 15, waarvan er zeker drie of vier in de goal mochten verdwijnen,niets was helaas minder waar. Twee maal werd de paalgeraakt, een goal werd afgekeurd wegens buitenspel, maar al met al, genoeg mogelijkheden om de voorsprong uit te bouwen. FC Groningen deed in deze eerste helft alles goed, behalve de voorsprong uitbouwen dus.

Zoals Huistra in de VI al zei, wildehij datFC Groningen ook in uitwedstrijden de tegenstander onder druk zou kunnenzetten, dit kwam er goed uit. Met vertrouwen kwamen de groen-wittemannendan ook uit de kleedkamers. Binnen drie minuten hadden we ook de eerste drie corners al weer te pakken. Maar wat het manco de eerste helft bleek te zijn, het niet scoren, ging gewoon door. In de 47e minuut kopteIvens de bal nog eensop de lat. Ook Matavz oogde niet heel scherp helaas. In de54e minuut gaat ie alleen af op keeper Tyton van Roda JC. Hij kon hem helaas niet langs de keeper schuiven.

Langzamerhand zie je nu dat Roda ietsterug begint te doen. Brian van Loo dieLuciano gepasseerdis als eerstekeeper,kreeg zowaarballen in zijn strafschopgebied. In de 76eminuut gebeurt dan dat waarvoor je bang bent als er kansen gemist worden. Mark-Jan Fledderusschiet doormiddel van een afketste vrije trap, de bal achter Brian vanLoo. De wedstrijd opzijn kop. Huistrawil toch gewoon met 3 punten naar huisen brengt totaa nog drie wisselsbinnen de lijnen. Als dan in de 87eminuut 'de Tank' de 2-1 met geluk binnenschiet, zijn we voor niets naar Kerkrade gereist. Een totaal onnodig verlies ishet gevolg.

Het vertoonde spel van FC Groningen stemt ons hoopvol voor de rest van het seizoen. Nu het afmaken van de kansen nog! Volgende week komt ADO Den Haag op bezoek in de eigen Euroborg, kijken of de FC dan beter met haar kansen omgaat.

De opstelling en feiten op een rij:

Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej, Ivens, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Holla; Bacuna (77’ Andersson), Pedersen (84’ Enevoldsen), Tadic; Matavz (87’ Suk).
Rest bank: Luciano, Van Dijk, Johansson, Kappelhof.

Opstelling Roda JC
Tyton, Monteyne, Wielaert, Broekhof (46’ Biemans), Hempte, Delorge (71’ Malki), Vormer (12’ rood), Ramzi, Fledderus, Junker, Pluim (54’ De Beule).
Rest bank: Prus, Sutchuin, Hupperts, Staelens.

Scores: 13’ Bacuna (strafschop) 0-1; 76’ Fledderus (vrije trap) 1-1, 88’ Malki 2-1.
Rode kaart: 12’ Vormer (doorgebroken speler)
Gele kaarten: 52’ Pedersen (overtreding op Fledderus), 79’ Kieftenbeld (overtreding op Ramzi), 89’ Burnet (overtreding op Junker)