FC Groningen geeft dure punten weg en vergeet koppositie te pakken

Door Redactie 7 reacties

Zaterdagavond was voor FC Groningen veel te halen in Rotterdam. Bij winst kon de ploeg van Pieter Huistra voor minimaal een dag genieten van de koppositie maar uitwedstrijden winnen blijkt nog steeds een probleem. Al snel kwam de FC op voorsprong via Dusan Tadic, die hiermee zijn eerste Eredivisiegoal scoorde. Na een half uur kwam Groningen door een eigen goal van keeper Paauwe gelukkig op 0-2. Na rust kreeg Excelsior een discutabele penalty en maakten de Kralingers het weer spannend. FC Groningen speelde niet goed en niet slim. In de slotfase kreeg Excelsior nog de nodige kansen en uiteindelijk viel de gelijkmaker ook nog, toen de FC even met tien man stond omdat Jeroen Veldmate zijn veters buiten de lijnen moest strikken. Weer duur puntverlies in een uitwedstrijd dus. Daar moet echt wat aan gebeuren.

Het kon een geweldige dag worden voor de FC, want hoe vaak kun je nou op plaats één komen te staan als je al over de helft van het seizoen bent? Dat overkomt onze club niet vaak en daar moet dan ook van genoten worden natuurlijk. Dat waren vele supporters ook van plan, het uitvak was bijna uitverkocht. Helaas vond de politie van Rotterdam het echter nodig om de supporters die per trein naar het duel afreisde, op te pakken. Zij mochten de wedstrijd niet bijwonen en werden na lang oponthoud met proces-verbaal en al huiswaarts gestuurd per stadsbus. Hier is een uitgebreid verslag te vinden van die gebeurtenissen.

Trainer Pieter Huistra zag één speler terugkomen en twee spelers gaan. Maikel Kieftenbeld had zijn wedstrijd schorsing uitgezeten en startte weer in de basis, maar daartegenover stond de afwezigheid van Tim Sparv en Jonas Ivens. Ivens moest zich wegens ziekte op het laatste moment afmelden en Tim Sparv is ondanks het bezwaar geschorst voor drie duels plus één voorwaardelijk. Naast Andreas Granqvist startte zodoende Jeroen Veldmate en een linie verder nam Ajilore de plek van Sparv over. De formatie zag er zaterdagavond als volgt uit:

Matavz
Tadic – Garcia – Andersson
Ajilore – Holla
Stenman – Veldmate – Granqvist – Kieftenbeld
Luciano

Wegens de sneeuwval in Rotterdam en omstreken werd vooraf getwijfeld of het duel wel gespeeld zou kunnen worden, maar het veld bleek prima bespeelbaar. Het was volledig sneeuwvrij gemaakt en dankzij de nodige vrijwilligers is ook de rest van het stadion en omgeving begaanbaar gemaakt. Op het kleine kunstgrasveld van Woudestein kwam de FC al snel op voorsprong. Na zeven minuten kwam Dusan Tadic vanaf links goed naar binnen en schoot de bal van randje zestien met rechts achter doelman Paauwe. Een zichtbare bevrijding voor de Serviër die hiermee voor zijn eerste officiële treffer voor FC Groningen tekende. Zijn benutte penalty in de strafschoppenserie in de beker tegen ADO dan niet meegerekend.

Het eerste kwartier was, zonder geweldig voetbal, voor de Groningers. Maar daarna kreeg de thuisploeg een aantal grote kansen op de gelijkmaker. De Kralingers faalde echter in de afronding en liet deze kansen liggen. Na zo’n twintig minuten spelen had scheidsrechter Bas Nijhuis een rode kaart moeten trekken voor Roland Bergkamp, zo bekende de tukker ook achteraf. Bergkamp deelde een forse elleboogstoot uit aan Andreas Granqvist, die vol op zijn kaak geraakt werd. Het was Bas Nijhuis alleen volledig ontgaan en de aanvaller van Excelsior mocht van geluk spreken dat hij de wedstrijd uit mocht spelen.

Even later kreeg de thuisploeg wederom een grote kans, dit keer via Tim Vincken, maar ook hij weigerde te scoren. Na nog geen half uur spelen kon FC Groningen de voorsprong met de nodige mazzel verdubbelen. Tim Matavz veroverde de bal en via Dusan Tadic kon Fredrik Stenman de diepte in. De Zweed kreeg de mogelijkheid om voor te geven en daarbij ging keeper Paauwe fors de fout in. Hij anticipeerde totaal verkeerd en via zijn handen viel de bal in het net. Een mooi kerstcadeau alvast.

Een paar minuten daarna kwam Excelsior –topscorer en naar verluid FC Groningen -doelwit Guyon Fernandez in het veld. Hij verving Lagouireh die zich even daarvoor had geblesseerd. De volgende kans in de wedstrijd was voor Tim Matavz, maar hij kon het balverlies van de thuisploeg helaas niet afstraffen. Excelsior was het eind eerste helft even helemaal kwijt door de toch vrij riante voorsprong voor onze FC. De Kralingers kregen nog een kans via een vrije trap, maar meer niet.

Zo kon de FC rusten met een lekkere 0-2 voorsprong, eentje die je tegen een degradatiekandidaat natuurlijk nooit meer in gevaar mag laten brengen. Dit gebeurde echter al snel in het tweede bedrijf. Na twee corners mocht Excelsior op onze linker kant ingooien nadat Stenman eerder verkeerd in had gegooid. De inworp kwam terecht in het strafschopgebied bij Bergkamp en wederom ging Bas Nijhuis fors de fout in. Bergkamp maakte bij de balaanname duidelijk gebruik van zijn arm en kon de bal zo in bezit houden, wat Nijhuis helemaal was ontgaan. Vervolgens liep Femi achter de aanvaller aan en plots dook Roland Bergkamp naar de grond: penalty. Een schandalige beslissing van de scheidsrechter die er wederom helemaal naast zat. De penalty in de 49e minuut werd benut door Koolwijk.

Plotseling waren de rollen van de eerste helft omgedraaid, Excelsior vond nieuwe energie en ging op jacht naar de gelijkmaker. In tegenstelling tot vorige week tegen AZ ging de FC niet goed met die druk om en liet het de thuisploeg veel te makkelijk komen. FC Groningen liet het na om te blijven voetballen en kreeg in de tweede helft nauwelijks kansen meer. Na 65 minuten werd Danny Holla wegens een enkelblessure gewisseld en bracht Huistra Thomas Enevoldsen in. De Deen liep zich al even warm en het leek Huistra niet verstandig om Tom Hiariej direct van de bank het veld in te sturen. Hiariej mocht direct gaan warmlopen en hij werd enkele minuten later ingebracht voor Petter Andersson.

Deze wissels brachten geen verschil in het spelbeeld, Excelsior bleef grote kansen krijgen en de gelijkmaker hing steeds meer in de lucht. Luciano moest een paar keer redden en er waren gele kaarten voor Stenman en Femi. Het was vrouw en kinderen eerst aan Groningse kans, aanvallend kon het niets meer inbrengen en de defensie beperkte zich vaak tot blind wegknallen.

In de slotfase ging het dan alsnog mis voor de Trots van het Noorden. Directe aanleiding was wederom een beslissing van Bas Nijhuis. Hij wilde dat Jeroen Veldmate, wiens schoen uit was getrapt, zijn veters buiten het veld ging strikken. Zo kwam de FC met een man minder te staan en dat bleek fatale gevolgen te hebben. Uit de vrije trap wist verdediger namelijk de 2-2 te scoren namens de thuisploeg. Een aderlating voor iedereen aan de kant van FC Groningen natuurlijk.

De stand bleef bij 2-2 en zo werden twee dure punten verspeeld in Rotterdam tegen de nummer zestien van de Eredivisie. Uitwedstrijden blijven dus een probleem, want als je ergens de winst moet kunnen pakken is het onder andere op Woudestein. Een grote domper en dus geen tijdelijke eerste plaats voor onze trots. De dag kon niet slechter aflopen, zeker als je de behandeling van vele uitsupporters erbij optelt. Het had zo’n mooie dag kunnen worden maar het mocht niet zo zijn.

Komende donderdag komt de FC voor de KNVB-beker in actie in Genemuiden. Weer een uitwedstrijd dus en ook deze op kunstgras. We mogen toch hopen dat het jaar 2010 toch nog enigszins vrolijk afgesloten kan worden door de overwinteren in de beker. Aan de steun zal het in ieder geval niet liggen: het ‘uitvak’ is met zo’n 500 man volledig bezet op het sportpark van Genemuiden. Ook hier mogen de supporters op eigen gelegenheid naar de wedstrijd, we mogen er vanuit gaan dat de politie het dit keer niet gaat verpesten voor de supporters.