FC Groningen geen problemen met RKC

Door Redactie 7 reacties

Zondagmiddag werd RKC Waalwijk met 2-1 verslagen door FC Groningen in een koude Euroborg. De thuisploeg had de gehele wedstrijd de controle over het spel. In de eerste helft werd dat niet echt goed uitgebuit, maar in de tweede helft wist de FC wel vele kansen te creëren. Tot veel goals leidde dit niet, maar Groningen won zonder problemen met 2-1 door goals van Stenman en Granqvist.

Voorafgaand aan de wedstrijd moest trainer Ron Jans maarliefst elf mensen missen, maar er was ook een meevaller. Morten Nordstrand leek de wedstrijd door ziekte niet te kunnen halen, maar kon toch vanaf het begin aantreden in het duel tegen RKC Waalwijk. Hij startte dus net als vorige week in de basis, waardoor Serhat Koç toch weer op de bank plaats moest nemen. De volledige opstelling was als volgt: Luciano; Blind, Lucius, Granqvist, Stenman; Holla, Zonneveld, Lovre, Enevoldsen; Matavz en Nordstrand. Lucius keerde terug van een kuitblessure en verving de geschorste Gibril Sankoh. Mike Zonneveld nam de plek van Leandro Bacuna in, die één wedstrijd geschorst is.

Na de warming-up was het veld al direct weer omgedoopt tot weiland. De terreinmeesters hadden het veld voorafgaand aan de wedstrijd nog goed vlak gerold, maar na vooral het positiespel in de warming-up was daar al niks meer van te zien. Een ouderwets knollenveld. Voorafgaand aan het eerste fluitsignaal mochten alle spelers een bloemetje geven aan de supporters, waarschijnlijk om de band met de fans te versterken. Daar zou het namelijk aan schorten, bleek uit de vergadering van de klankbordgroep.

Daarna kon de wedstrijd beginnen. FC Groningen liet vanaf het begin af aan zien dat het de wedstrijd wilde domineren en controleren. Veel balbezit voor de Groningers dus, maar daar werd niet heel veel mee gedaan. De bal werd veel rondgetikt achterin, waardoor RKC-er Benschop het nakijken had, maar erg vermakelijk was dat spel natuurlijk niet in de kou. Groningen probeerde het af en toe via de linker flank, het duo Stenman – Enevoldsen, maar dit leidde niet tot veel gevaar in de eerste helft, hooguit een paar corners. Dat was het voornaamste gevaar voor het doel van Levita, corners. Maar ook die leidden in verhouding tot maar weinig grote kansen. Tussendoor kreeg Tim Matavz ook nog een tweetal kansen, maar wist via zijn schoten niet te scoren. In de 38e minuut kreeg hij zijn grootste kans, toen hij ongeveer vrij op doelman Levita af kon lopen. Door een goede onderschepping van hemzelf kon Lovre de bal diep aan hem mee geven. Matavz besloot om op de zestien te gaan schieten en deed dat niet slecht, maar de keeper kon het schot nog wel keren.

Even later kreeg de FC weer een corner, door stress in de Waalwijkse defensie na een voorzet van Blind. Enevoldsen was de man die de zoveelste corner ging nemen, en de luchtmacht kwam weer mee naar voren. De bal kwam goed voor, en ter hoogte van de eerste paal hing Stenman op de goede plek om de bal te toucheren. Hij raakte de bal perfect waardoor die laag in de verre hoek terecht kwam, buiten bereik van de keeper. Een heel goed moment voor een goal, één minuut voor rust! Voor Stenman zijn eerste treffer in de Euroborg en ook zijn eerste in de Eredivisie. Eerder dit seizoen scoorde hij zijn allereerste officiële doelpunt voor FC Groningen in de bekerwedstrijd tegen Vitesse in Arnhem.

Het was een vrij saaie eerste helft, maar het gaat om de score en met een terechte 1-0 voorsprong ging FC Groningen lekker de kleedkamer in. Vlak na rust kreeg RKC haar eerste grote kans in de wedstrijd. Een voorzet kwam terecht bij Di Gregorio, die schandalig vrij stond, maar hij wist niet met die luxe om te gaan en timede helemaal verkeerd. Hierdoor kon FC Groningen makkelijk wegwerken, maar werden ze wel even gewaarschuwd.

Direct daarna was het weer de beurt aan de FC. Lucius kon de bal op rechts mee geven aan Lovre, die op zijn beurt de bal door tikte naar Tim Matavz. Hij haalde de achterlijn en gaf de bal voor naar Nordstrand, die ook helemaal vrij stond voor het doel. Maar ook hij was niet scherp en schampte de bal slechts. Dat had de 2-0 moeten zijn, hij had het beter met links kunnen proberen, gewoon uithalen. In de 51e minuut kon Nordstrand er weer vandoor met de bal en gaf die goed af aan Holla. Een lange bal naar Enevoldsen volgde waarna hij in één keer voor gaf aan wederom Nordstrand, die wederom voor open goal stond. Maar hij raakte de bal weer niet goed en de bal stuiterde heel langzaam tegen de tweede paal aan het veld weer in. De 2-0 hing in de lucht maar het lukte even niet.

Even later kreeg Groningen weer een corner, door een goede actie van Daley Blind die een goede wedstrijd speelde maar veel last van het veld had. De corner werd slecht weggewerkt door RKC waardoor Holla vanaf zo’n 20 meter vol uit kon halen. Zijn keiharde schot werd onderweg gekraakt maar nu kwam de bal voor de voeten van Enevoldsen, die er ook een flinke poeier eraan gaf, maar zijn schot verdween net naast in het zijnet. In de 60e minuut probeerde Lovre na een ingooi door de defensie te snijden, werd daarbij gevloerd door de verhuurde Shkodran Metaj, dus penalty! Het onderhand onderkoelde publiek wist wie hem zou nemen en zongen hem toe: Andreas Granqvist. Hij stond even koel als altijd achter de bal, stuurde de keeper de verkeerde hoek in, en schoot de beslissende 2-0 binnen! Zijn zesde goal alweer dit seizoen. Onderhand had Benschop nog geel gekregen wegens protesteren tegen de scheids, niet zo slim bleek later. Want vier minuten daarna kwam hij gevaarlijk in bij Lovre. Dat kon niet anders, zijn tweede geel en hij kon dus vertrekken.

RKC gaf de moed op en Groningen kreeg kansen om de voorsprong te vergroten, maar verzuimde dit. In de laatste minuut van de officiële speeltijd kreeg RKC nog een vrije trap op zo’n 30 meter van de goal van Luciano, die zo weinig te doen had gehad dat hij zijn vingers inmiddels niet meer voelde, zo zei hij na afloop. Het leek een kansloze positie, maar Derk Boerrigter dacht daar anders over en knalde de bal heel fraai in de kruising. Luciano kansloos. Opeens stond het dus 2-1 met nog zo’n drie minuten te gaan. Normaal denk je het wordt nog even spannend, maar gezien de wedstrijd was dat nu niet het geval. Het was allang gespeeld en de drie punten waren binnen. Een zakelijke 2-1 overwinning op de hekkensluiter, er had meer gescoord moeten worden, maar in de afronding was FC Groningen vandaag niet zo gelukkig. De drie punten veilig opbergen, en door het verlies van VVV staat de FC nu weer in het linkerrijtje!

Volgende week zaterdag speelt FC Groningen in De Goffert tegen het plaatselijke N.E.C. dat net als Groningen de weg omhoog heeft gevonden. Misschien een extra voordeel voor ons is dat zij woensdag een inhaalwedstrijd spelen tegen Willem II, en dus vermoeider zullen zijn. Alleen dat gaat natuurlijk wel weer ten koste van het veld in Nijmegen, maar dat zijn we onderhand wel gewend.