FC Groningen haakt in tweede helft af en verliest van Feyenoord

Door Redactie 6 reacties

Zondagmiddag heeft FC Groningen verloren van Feyenoord. In de eerste helft werd er beter gevoetbald dan de Rotterdammers, wat resulteerde in een 0-1 ruststand, maar in de tweede helft waren de Groningers een stuk minder. Hierdoor keerde Feyenoord te wedstrijd snel om en hadden zij het betere van het spel. Het werd uiteindelijk 3-1. Dit had niet gehoeven.

In de aanloop naar het duel in De Kuip zag Ron Jans een aantal spelers terugkeren. Luciano en Granqvist keerden terug van een schorsing, en Stenman was hersteld van een blessure. Hierdoor zag de defensie er een stuk anders uit dan vorige week. Opvallend genoeg verzorgde Van Loo dit keer niet de warming-up van Luciano, maar deed Zonneveld dat. Dit zorgde voor wat verwarring in het uitvak, want bij de afwerkvorm stond Brian wel gewoon op doel. Niks aan de hand blijkbaar. Ondanks de tegenvallende prestaties van de laatste tijd hadden de +/- 250 meegereisde supporters toch hoop op een punt, misschien zelfs wel meer. De afgelopen seizoenen heeft de FC namelijk goed gepresteerd in Rotterdam Zuid. Het was voor en tijdens de wedstrijd erg slecht weer. Door de vele regen was het veld spekglad en gleed de ene na de andere speler onderuit. Het veld zag er, zoals altijd in De Kuip, uitstekend uit, maar zoals gezegd waren er veel problemen met de regen. Niet alleen de spelers hadden last van de regen, maar ook de Feyenoord-supporters. De afvoer van De Kuip kon de hoeveelheid water niet meer aan, waardoor er op meerdere plekken watervallen naar beneden kwamen, recht boven de tribunes. Dus daar konden ze maar beter niet onder gaan zitten.

Nadat Luciano zijn gebruikelijke voorbereidingen had getroffen (palen om hulp vragen e.d.) kon de wedstrijd beginnen. FC Groningen startte fel en liet zien dat ze kwamen om te aanvallen. Feyenoord werd gelijk onder druk gezet en dat resulteerde in een zeer vroege goal. Al binnen 4 minuten kon Koen van de Laak de bal binnen werken dankzij een goede actie van Leandro Bacuna, die zijn tegenstander te kijk zette. Iedereen was natuurlijk blij verrast, zo’n vroege goal tegen Feyenoord was niet verwacht. Met de wedstrijd tegen N.E.C. in het achterhoofd was de spanning groot, want zouden ze wat geleerd hebben na die wedstrijd, toen ze een vroege voorsprong makkelijk weggaven? Dit keer ging de FC wel door met aanvallen. Groningen bepaalde het spel, en kreeg meerdere kansen om de voorsprong uit te breiden. Maar niet voor de eerste keer dit seizoen werden de kansen niet benut, waardoor de marge nog steeds één was in de rust. Dan weet je al wel dat je in de volgende 45 minuten een heel ander Feyenoord tegenover je krijgt. En waar we allemaal al bang voor waren, gebeurde ook.

Mario Been paste in de rust gelijk een dubbele wissel toe, want het spel van zijn ploeg zag er niet uit. Makaay en Leerdam losten Bruins en Schenkeveld af. Feyenoord begon de tweede helft een stuk scherper dan de eerste, waardoor zij al gelijk makkelijker gingen aanvallen. Maar ook Groningen kreeg al snel na rust een grote kans om te scoren. Sankoh kreeg in de 49e minuut geel nadat hij Tomasson een gooi gaf. Een hele domme kaart. Vlak daarna was het Feyenoord dat het net wist te vinden. Na matig verdedigen zag Feyenoorder Babovic zijn kans schoon om de gelijkmaker binnen te werken, middels een mooie trap werd het 1-1. Luciano kon er niet meer bij. In de 53e minuut werd het dus alweer gelijk, en met een inmiddels kolkende Kuip werd er gevreesd voor erger. Ook in de Groningse defensie blijkbaar. Want de zenuwen gingen duidelijk een rol spelen. Met name Sankoh en Stenman waren vanaf dat moment helemaal de weg kwijt. In de 57e minuut belandde de bal voor de voeten van Roy Makaay, net buiten het vijfmeter gebied. Zo’n kans moet je hem natuurlijk niet geven, en die benutte hij dus ook. Sankoh raakte de bal nog aan, maar dat was niet genoeg om te redden. En plotseling, binnen 4 minuten, stond de FC dus achter in De Kuip. Feyenoord was wel tevreden met de gang van zaken en ging dus vrolijk verder. Ze creëerden meerdere kansen, maar Luciano hield zijn ploeg knap op de been. Ook Groningen kwam er zo af en toe even uit, maar dan mistte de scherpte voorin. Zeker bij de eindpass. Matavz kon nog een keer uithalen binnen het strafschopgebied, maar tekenend voor de tweede helft ging dat schot toch ruim naast.

Na 83 minuten gooide Jon Dahl Tomasson de wedstrijd in het slot. Luciano kon een afstandschot niet klemmen waardoor de bal voor de voeten van de Feyenoorder kwam. Dat kansje (vanuit een lastige hoek) rondde hij koel af. Een echte spits. Hiermee stond het dus 3-1 en was het over en uit voor FC Groningen. Feyenoord kon lekker achterover leunen, kon nog wel de voorsprong uitbreiden, maar Luciano zorgde ervoor dat het geen dikke uitslag werd. Wanneer Groningen er goed uit kon komen werd er steeds weer een slechte bal gegeven waardoor ze weer met z’n allen achter Feyenoord aan konden gaan.

Het bleef bij 3-1, maar deze nederlaag was niet nodig geweest. Feyenoord straalde in de eerste helft niks uit, daar had Groningen beter van moeten profiteren. Die 0-1 in de rust was duidelijk te mager. En als je dan ook nog zo’n tweede helft gaat spelen, dan is het logisch dat Feyenoord over je heen loopt. Het is blijkbaar niet mogelijk om een hele wedstrijd geconcentreerd te blijven, waardoor je 3 dure punten weggeeft. Erg zonde. Hierdoor staat FC Groningen nu 13e, met 14 punten uit 16 duels en een doelsaldo van -10. Er moet toch echt wat gaan gebeuren!

Weer naar Rotterdam
Volgende week mag de FC weer naar Rotterdam heen en weer. Dan mogen ze het proberen tegen Sparta. Deze wedstrijd wordt op zondag 13-12 gespeeld en begint om 16:30 uur. En dan moeten er toch echt punten gepakt gaan worden! Al een tijdje is deze wedstrijd ter discussie bij de Groningen-supporters. Na aanleiding van de arrestaties van 6 Groningers in Waalwijk wordt er namelijk een actie georganiseerd om met z’n allen uit protest met de trein naar Rotterdam te gaan, tegen het combibeleid. Terwijl er eigenlijk een verplichte (halve)buscombi geldt voor deze wedstrijd. Lees voor meer informatie dit artikel op onze website en bekijk dit promotiefilmpje .