FC Groningen herstelt zich en zwaait ADO uit

Door Redactie 4 reacties

Groningen heeft goede zaken gedaan in de strijd in de subtop. Het verrassend goed begonnen ADO Den Haag kwam in deze midweekse speelronde op bezoek wat leidde tot een leuke wedstrijd. De eerste helft begon de thuisploeg sterk maar ook ADO kreeg goede kansen, na elf minuten spelen maakten de gasten daar optimaal gebruik van en stond het 0-1. Na rust was de FC sterk en al snel leidde dat tot de gelijkmaker van Jonas Ivens. Tien minuten later was het Andreas Granqvist die eveneens uit een corner van Tadic wist te scoren: 2-1. Een kwartier voor tijd maakte Petter Andersson zijn rentree in de Euroborg, zijn invalbeurt werd ontvangen als een goal, een geweldig moment. De FC speelde de wedstrijd goed uit en in de slotminuut besliste Koen van de Laak het duel door de 3-1 de maken. Hierdoor is de slechte wedstrijd tegen N.E.C. snel vergeten.

Na de zwaar tegenvallende vertoning van FC Groningen in Nijmegen moest vandaag de eer gered worden tegen ADO Den Haag. Van tevoren was al duidelijk dat het zeker geen makkelijk avondje zou worden, de Hagenezen zijn het seizoen namelijk boven alle verwachtingen prima gestart en stonden slechts drie punten achter de FC. Wel moest ADO hun topschutter Boelykin missen, die met zijn goal tegen Twente karakter toonde. Ook bij FC Groningen was er één mutatie na afgelopen weekend. Gonzalo Garcia werd beloond voor zijn goede invalbeurten met een basisplaats, dat ging ten koste van Nicklas Pedersen die tegen N.E.C., overigens net als vele anderen, zwaar onder de maat presteerde. Zodoende was de opstelling als volgt:

Matavz
Tadic – Garcia – Enevoldsen
Sparv – Holla
Stenman – Granqvist – Ivens – Kieftenbeld
Luciano

Al binnen drie minuten liet de FC de bezoekers zien wat de plannen waren voor vanavond: kansen creëren. Na een goede combinatie kon Enevoldsen de bal afleveren bij Tadic die vervolgens met een perfecte voorzet aankwam. Thomas Enevoldsen kwam het dichtste bij maar kon de bal net niet genoeg toucheren om te zorgen voor een vroege voorsprong, de bal ging over de achterlijn. FC Groningen startte fris en wilde duidelijk de misstap tegen N.E.C. snel doen vergeten, maar ook ADO kon er een aantal keer gevaarlijk uitkomen. Zo kreeg Kubik al een grote kans in de openingsfase en even daarna kreeg hij weer veel ruimte van Kieftenbeld. Toen kon hij de slecht gedekte Lex Immers aanspelen die geen moeite had met zo’n kans en de stand dus op 0-1 zette.

Na de goal was het even gedaan met de reeks aanvallen van FC Groningen en moest alles weer even goed gezet worden om een kopie van de wedstrijd van zaterdag te voorkomen. Het werd wat voorzichtiger aan Groningse kant en dat resulteerde in een overwicht voor ADO. Af en toe werden de Groningers nog wel gevaarlijk, vooral met corners, onder andere Ivens was in de eerste helft erg dichtbij de gelijkmaker. Na bijna een half uur spelen kreeg Den Haag weer een grote mogelijkheid via de counter, dit keer was de doelpoging van Ricky van den Bergh maar Luciano duwde de bal knap over.

In de 39e minuut leek de gelijkmaker eindelijk te vallen maar wederom ging de vlag omhoog voor buitenspel van Tim Matavz. Ten onrechte zo wijzen de beelden uit, Matavz timede zijn actie perfect en dus werd de 1-1 door onze neus geboord. Even later kreeg de FC weer een uitgelezen kans op de gelijkmaker maar de vrije trap van Garcia stelde er teleur en strandde simpel in de muur. ADO had vlak voor rust nog een gevaarlijke counter in huis waarbij Kubik alleen door kon op Luciano, maar de aanvaller had niet bepaald zijn dag en stiftte de bal recht in de handen van Luciano.

En dus gingen we rusten met een teleurstellende 0-1 achterstand, want er zat duidelijk meer in voor FC Groningen. Over de vleugels liep het wel aardig, met name aan de kant van Tadic, maar toch was de aanvoer naar Tim Matavz niet perfect. En dus kwam al snel de vraag naar Petter Andersson, die nog geëerd werd met het doek op de lange zijde: ‘Andersson of god’. Maar zijn invalbeurt zat er voorlopig nog niet in. De ploeg begon ook de tweede helft fel en kreeg al snel de eerste corner, die vandaag telkens voor erg veel gevaar zorgden van de voet van Dusan Tadic. Ook deze keer. Het was Jonas Ivens die de kans optimaal benutte en op een heerlijk moment de gelijkmaker achter doelman Coutinho werkte!

Net als tegen Heerenveen viel de eerste Groningse goal vlak na rust en dus was er weer veel zelfvertrouwen, wat te zien was aan het spel. Er kwam veel dreiging, zoals een gevaarlijke vrije trap van Tadic, maar ook een grote kans voor Tim Matavz. Hij werd heel goed bediend door Tadic en moest alleen de keeper nog aftroeven, echter had Coutinho een goed antwoord op de inzet van Matavz en kwam de bal in het zijnet terecht. Wel leverde het een corner op, in ieder geval nog iets. Tadic leverde wederom een perfecte bal af en Andreas Granqvist profiteerde van de ruimte die hij kreeg en kopte de tweede Groningse treffer in de touwen! Zo was de wedstrijd in tien minuten tijd opeens volledig omgedraaid en stond er een 2-1 voorsprong op het scherm, opvallend genoeg dankzij goals van onze twee centrale verdedigers.

Ondanks het betere spel van Groningen ten opzichte van ADO in de tweede helft, moest er natuurlijk gewaakt worden achterin, niet weer een cadeautje weggeven. De Hagenezen gingen zich namelijk niet ingraven, al vanaf het begin lieten ook zij merken ook te gaan voor de punten. In de 72e minuut kreeg wederom Kubik een goede schotkans maar zijn dag zou het niet worden, hij faalde wederom.

Daarna was het weer tijd voor kippenvel. Naarmate de wedstrijd vorderde nam de vraag naar Petter Andersson steeds meer toe, en Pieter Huistra kon er eigenlijk niet meer onderuit, Petter moest er in. De Zweed had zijn trainingspak nog niet uit of het feest barstte al los, iedereen in de Euroborg ging staan. Gonzalo Garcia was de man die werd vervangen en toen was het moment daar, Andersson was terug in de Euroborg! Een heerlijk warm moment voor iedereen. Dit mocht dan misschien pas z’n zeventiende wedstrijd in het eerste elftal zijn, niemand anders dwingt zoveel respect af als Petter.

Een paar minuten later moest Huistra noodgedwongen Dusan Tadic vervangen. De uitstekend spelende Serviër had een lichte blessure opgelopen en dus werd er geen risico genomen: Koen van de Laak was de gelukkige die in mocht vallen. In de 85e minuut had Kubik een geweldige kans via een afvallende bal, zijn kans miste echter alles en iedereen. Het mocht niet lukken bij hem, jammer joh. Vlak voor het einde was het Groningen dat weer uit kon breken, Stenman gaf de bal stijlvol mee aan Enevoldsen die op zijn beurt de vrijstaande Van de Laak aanspeelde, Koen faalde niet en besliste zo de wedstrijd. De vier minuten blessuretijd deden er niet meer om en de punten waren weer in de tas, FC Groningen blijft niet te kloppen in de eigen Euroborg!

Al ging het niet altijd even makkelijk, over het algemeen was het toch genieten vanavond. Na een goed begin in de eerste helft zakte het mede door de tegengoal even weg maar het herstel was uitstekend te noemen. De tweede helft was duidelijk voor ons en de 3-1 overwinning is dan ook zeker verdiend te noemen. De come back van Petter Andersson, die ook na de wedstrijd nog lange tijd werd toegezongen, zorgde voor een nog mooier gevoel na deze overwinning. Zo kunnen we weer met vertrouwen werken naar het volgende duel: VVV –uit. Daar valt zeker wat te halen gezien de prestaties van de ploeg van Jan van Dijk tot nu toe. Wij zullen doorgaan!