FC Groningen laat Utrecht kansloos: 3-1

FC Groningen heeft zich vanmiddag soeverein geplaatst voor de 2e play-off-ronde waarin het met NEC zal moeten zien af te rekenen. Na een 0-0 ruststand brak wie anders dan Marcus Berg de score open. Utrecht deed nog wat terug maar Svejdik en nogmaals Berg beslisten de wedstrijd. De eerste horde richting Europees voetbal is genomen!

Voorafgaand aan de wedstrijd werd Marcus Berg gehuldigd voor zijn uitverkiezing tot Speler van het Jaar 2007/2008, naar later voor de zoveelste maal bleek een terechte keuze. Bij de warming-up bleek Sankoh te ontbreken, Ron Jans verklaarde later dat Gibril zich vanmorgen helaas ziek had moeten afmelden. Svejdik was zijn logische vervanger. Ook een goede keuze, zo bleek in de 2e helft!

Praktisch de gehele eerste helft kunnen we bijna het predicaat zomeravondvoetbal opplakken. Scheidsrechter Kuipers werd na de vele gestaakte play-off-wedstrijden tot nu toe, met handenvol rode kaarten en gevarieerde spreekkoren, vermoedelijk met een waslijst aan instructies het veld opgestuurd want waar de beste man kon fluiten deed hij dat, overigens bepaald niet in het voordeel van FC Groningen.

De eerste helft kende eigenlijk drie "hoogte"punten: de gele kaart voor Kruiswijk na een duel met Gregoor van Dijk waarin Arnold voornamelijk de bal speelde, de oerdomme gele prent voor Loval (bal hard wegschoppen vlak voor de ogen van de scheidsrechter) en het rustsignaal. Voor de rest speelden beide teams bijzonder behoudend met de linies kort op elkaar, kansen konden we amper noteren. Dat is natuurlijk wel een nieuwe kwaliteit van ons, op de nul kunnen spelen, maar 0-0 was natuurlijk wel een linke stand.

De tweede helft gaf een volledig ander beeld te zien. Nijland kreeg een dot van een kans, maar met name in de Euroborg heeft hij nog altijd moeite het net te vinden. Hij speelde verder trouwens een prima pot! Marcus Berg liet echter kort daarna zien weer helemaal terug te zien en ons goudhaantje scoorde in de 54e minuut de 1-0.

Kort daarna kreeg ook Berry Powel een uitgelezen mogelijkheid te scoren maar zijn schot ging jammerlijk naast, met een zo mogelijk nóg vrijer staande Berg links naast hem. Omdat FC Groningen verzuimde de wedstrijd definitief te beslissen bleef FC Utrecht in de race. Het wist in de 68e minuut zelfs onverwachts te scoren via de vlak daarvoor in de ploeg gekomen Vandenbergh. Hij stond ellendig vrij bij een corner die door de verdediging van de FC niet goed werd verwerkt.

Hierdoor was de wedstrijd weer (onnodig) spannend. Gelukkig duurde deze spanning maar een handvol minuten, want nadat eerst Svejdik raak kopte in de 73e minuut was de wedstrijd twee minuten later helemaal op slot toen Berg de buitenspelval van FC Utrecht vakkundig omzeilde en ijskoud inschoot: 3-1. Hij was overigens op maat bediend door Svejdik die dus net als Berg een zeer beslissend aandeel had in onze overwinning.

In deze stand kwam geen verandering meer. Cahais, Veldmate en Kolder werden nog in de ploeg gebracht voor resp. Stenman, Hiariej en de luid bejubelde Berg. Cahias liet nog een paar fraaie staaltjes keihard verdedigingswerk zien waarbij zijn rood-witte tegenstrevers bij bosjes neervielen, overigens zonder dat de Argentijn hierbij een overtreding maakte.

Het feestje kon beginnen toen scheidsrechter Kuipers affloot. De eerste thuisoverwinning sinds 17 februari (!), toen we AZ versloegen, was een feit. De Noord Curve ging uit zijn dak (waar zijn de trommels trouwens gebleven? Onlangs in de nooit aangevangen wedstrijd tegen Ajax in vlammen opgegaan? In dat geval moeten we op Boerenmacht maar even gaan collecteren. Geen idee wat een paar goeie trommels kosten maar als elk lid 50 cent lapt kunnen we onze sfeermakers 500 euro aanbieden), en Piet van Dijken maakte deze dag helemaal goed door gul met zijn nieuwe CD te strooien. We zullen Grode Stad grijsdraaien! Grode Stad, Grode Club!

A.s. donderdag en zondag wacht NEC in de volgende ronde, vermoedelijk een tegenstander van een heel ander kaliber dan het zeer zwakke Utrecht. Maar wij zien het wel zitten! Forza Grunn!