FC Groningen legt ook ADO over de knie

Door Redactie 4 reacties

Woensdagavond werd ook ADO Den Haag verslagen door FC Groningen. De wedstrijd werd dinsdag nog afgelast en vandaag was het veld dus ook niet al te best. Mede daardoor werd er niet al te mooi voetbal laten zien in de Euroborg, maar de drie punten zijn weer binnen. De weg naar boven is hierdoor definitief ingezet en het rechterrijtje lijkt verleden tijd.

Eigenlijk zou het duel tegen ADO dinsdag al gespeeld worden, maar door de slechte gesteldheid van het veld werd de wedstrijd een dag uitgesteld. Vandaag was het weer een stuk aangenamer, onder het genot van een zonnetje kon de modderpoel in de Euroborg lekker opdrogen en daardoor kon de wedstrijd nu wel doorgang vinden. Het veld was nog steeds verre van ideaal, maar het was bespeelbaar.

In de aanloop naar het duel werd FC Groningen voor het eerst in tijden weer gezien als favoriet, ondanks alle personele problemen. Tot nog toe heeft de FC nog geen enkel tegendoelpunt hoeven incasseren in 2010, er werden zeven punten gepakt tegen drie lastige tegenstanders in het nieuwe jaar. Het begin dus van een opmars van de Trots van het Noorden! Na de overwinning bij AZ kwam de FC voor het eerst dit seizoen in het linkerrijtje en dat geeft de ploeg vertrouwen. Bij een overwinning op ADO Den Haag zou het team de stijgende lijn eindelijk doorzetten. Toch is het niet allemaal positief de laatste tijd. Ron Jans werkt de afgelopen weken met een zeer beperkte groep en erg veel keuze heeft hij niet. Net als tegen AZ moest FC Groningen vandaag maarliefst 12 spelers missen, waarvan 10 geblesseerden. Sankoh zat vandaag zijn enige wedstrijd schorsing uit en is zaterdag weer van de partij.

Ron Jans hoefde dus geen lastige keuzes te maken voorafgaand aan het duel tegen ADO. Hij startte met een nagenoeg zelfde opstelling als voorgaande wedstrijden en deze luidde als volgt: Luciano; Hiariej, Granqvist, Blind, Stenman; Femi, Holla, Lovre, Enevoldsen; Bacuna, Matavz. Deze elf moesten de verwachtingen dus waarmaken, en de drie punten binnen slepen.

De wedstrijd begon vrij tam en was ADO wat scherper en feller, maar dit leidde niet tot echte kansen. FC Groningen leek erg te moeten wennen aan het veld, ondanks dat het nagenoeg elke dag erop heeft getraind. Het spel van de Groningers, maar ook dat van ADO, was de gehele eerste helft niet al te best. Het kwam aan op hard werken en vechten voor elke bal. In de vijfde minuut kreeg Tim Matavz de eerste grote kans van de wedstrijd, na een goede voorbereiding van Femi kon Matavz uithalen, maar zijn schot schoof voorlangs. Maar het eerste gevaar was een feit. Er werd niet zoveel gecreëerd door beide ploegen en er was niet echt veel aan. De enige die voor de nodige opschudding bij het publiek zorgde was scheidsrechter Van Sichem en zijn assistent, die een paar rare beslissingen namen.

In de 15e minuut was er dan weer een opleving. Bacuna kwam eruit over de rechterkant en gaf de bal voor richting Matavz, maar hij werd echter strak verdedigd en iedereen dacht dat er een corner zou volgen. Maar nadat iedereen even in zijn had gewreven ging de bal op de stip! De scheidsrechter zag dat Tim aan zijn shirt naar beneden getrokken en dus kon verdediger Andreas Granqvist, die bovenaan het lijstje van Jans staat, achter de bal gaan staan. Op zijn eigen manier schoot hij de bal hard in de rechter hoek, keeper Zwinkels kwam in de buurt maar het schot was hard genoeg; 1-0! Een belangrijke goal want nu kwam er iets minder druk achter bij de Groningers. Een paar minuten na de openingstreffer kon Matavz voor de tweede keer gevaarlijk worden, alleen speelde hij de bal iets te ver voor zich uit waardoor de defensie van ADO het schot nog kon breken. Daarna gebeurde er niet veel meer in de eerste helft, waardoor FC Groningen met een lekker gevoel de kleedkamer in kon.

In de tweede helft oogden de Groningers een stuk frisser en feller. Er werden meer duels gewonnen en er werden meer kansen gecreëerd. In de 51e minuut werd Bacuna vlak voor het strafschopgebied gevloerd en mocht dus een vrije trap nemen. Diezelfde Bacuna schoot de vrije bal richting de linkerhoek met een lastige stuit, waardoor de keeper van Den Haag de bal niet klem had. Matavz stond weer op scherp een knalde de rebound in het dak van het doel. Ontlading bij alles en iedereen van FC Groningen, maar er was weer een moment van in de ogen wrijven. De grensrechter beoordeelde dat Matavz uit buitenspelpositie kwam en keurde de goal af. Het duurde even voordat iedereen het door had, maar duidelijk was dat de stadionspeaker de laatste was die het door had. Het spel was inmiddels hervat door ADO, en toen de goaltune eindelijk was afgelopen dacht hij nog steeds aan een doelpunt en schreeuwde de naam van de doelpuntmaker door het stadion. Nee, het was duidelijk niet zijn dag.

Gelukkig was FC Groningen nog wel scherp, en ging het door met druk zetten en kreeg kansen om de marge naar twee te brengen. Nog geen twee minuten na de afgekeurde goal ontstonden er twee grote kansen op de 2-0. Eerst een schot van Goran Lovre, de keeper hield hem tegen maar de bal kwam toen voor de voeten van Fredrik Stenman. Maar helaas kon hij net niet bij de bal en vervolgens ramde een verdediger van ADO de bal over de achterlijn. Een minuut later kwam Groningen er weer uit, nu via Bacuna op links. Hij gaf de bal mee aan Thomas Enevoldsen die zich vervolgens leek vast te lopen bij de achterlijn, met 3 Hagenezen om zich heen. Toch kreeg hij de bal knap voor. De voorzet zeilde net over het hoofd van Tim Matavz heen en de keeper probeerde de voorzet te onderscheppen. Maar die was te laat waardoor de inlopende Danny Holla de bal binnen kon knallen vlak voor de doellijn. Grote vreugde bij de doelpuntmaker die deze goal blijkbaar hard nodig had na een slechte persoonlijke start van dit seizoen. Nu kon de hele Euroborg dus wel los gaan na een bevrijdende goal. En de stadionspeaker benadrukte dat: “Jaa…en nu telt ie echt!” Een mooie avond was in de maak in de Euroborg. Een minuut na de tweede goal, in de 58e minuut, werd Femi gewisseld voor Mike Zonneveld. Femi leek toch de meeste problemen te hebben met het knollenveld.

Na de goal van Danny Holla zakte FC Groningen wat terug, misschien soms iets te ver. Want die 2-0 viel toch nog iets te vroeg om het een ‘beslissende goal’ te noemen. ADO kreeg een aantal kansjes maar verzilverde deze gelukkig niet. Gezien hoe ADO met de kansen om ging leek de overwinning toch al wel binnen, want zij waren totaal niet scherp voor de goal. In de 83e minuut verving Morten Nordstrand Goran Lovre. Ook ADO ging wisselen en zoals gewoonlijk werd dat ook omgeroepen. Maar blijkbaar was hij met een andere wedstrijd bezig, want hij zei toch echt "en dan de eerste wissel van Ajax..." Maarja iedereen heeft welis een minder dag, dus we vergeven het 'm, maar of de Hagenezen dat ook doen? Want de wedstrijd mag dan wel beslist zijn, maar om ze zo hard te vernederen... Maar terug naar de wedstrijd, want ook Groningen kwam in de slotfase nog tot meerdere kansen, waardoor er best nog een grotere uitslag op het bord had kunnen komen. Eén daarvan was een grote kans voor Tim Matavz, die hij zelf creëerde. De hardwerkende spits van Groningen kon een terugspeelbal van ADO nog licht toucheren maar de bal rolde net langs de paal. Maar alle lof voor Tim Matavz die toch voor elke bal gaat. Tegen het einde van de wedstrijd ging ADO Den Haag ook nog tweemaal te hard door op Luciano, maar gelukkig zonder gevolgen.

Zo stevende de wedstrijd af op een mooie 2-0 overwinning op laagvlieger ADO. Er zijn wederom drie belangrijke punten gepakt waardoor FC Groningen aanhaakt bij de ploegen hoger op de ranglijst. Dankzij 10 punten uit de 4 wedstrijden na de winterstop staat de FC nu op een negende plaats met 27 punten. Slechts twee achter op AZ. De spelers werden bedankt en ook Danny Buijs werd nog even toegezongen door zijn ‘oude’ publiek. De overwinning werd gevierd en iedereen keerde blij huiswaarts.

Zaterdag mag FC Groningen op bezoek in Almelo bij het plaatselijke Heracles. De zwart-witte tukkers maken een goed seizoen door en staan op een verassende vijfde plaats, maar aangezien zij ‘slechts’ 4 punten pakten na de winterstop mag duidelijk zijn dat we daar zeker kans maken op de overwinning. In de thuiswedstrijd wonnen we met 4-1 van ze, en toen zaten ze zelf in een goede fase, dus er is alle hoop op een vervolg van deze mooie reeks. Op naar Almelo!