FC Groningen ook Kampioen van het Noorden

Door Redactie 10 reacties

De titel Trots van het Noorden was altijd al in ons bezit, maar dankzij een 2-0 overwinning op Heerenveen zijn we dit seizoen ook de Kampioen van het Noorden! Spits Tim Matavz tekende voor de vroege openingsgoal, vervolgens kopte Andreas Granqvist na rust de belangrijke 2-0 binnen. Hiermee komt FC Groningen op 20 punten na 18 wedstrijden, en staat het 10e in de Eredivisie.

Vanavond werd sc Heerenveen voor de tweede keer dit seizoen verslagen. Begin dit seizoen won FC Groningen in het Abe Lenstra Stadion met 0-1, dankzij een goal van toenmalig debutant Morten Nordstrand. Nu trad de FC dus thuis aan tegen de friezen in een koude Euroborg.

Dit was de eerste officiële wedstrijd van FC Groningen in de tweede seizoenshelft, en als je dan gelijk aan mag treden in de Noordelijke derby is dat natuurlijk mooi. In de winterstop zijn er drie spelers aan de selectie toegevoegd, daarbij gaat het om Tim Sparv, Theo Lucius en Daley Blind. Eerstgenoemde kon vandaag nog niet in actie komen, hij is nog niet voldoende hersteld van zijn liesklachten. Hij hoopt eind deze maand zijn debuut te kunnen maken bij FC Groningen. Theo Lucius kon daarentegen direct laten zien wat hij waard is, want hij startte in de basis. Daley Blind mocht plaatsnemen op de bank. De opstelling zag er als volgt uit: Luciano; Lucius, Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Enevoldsen, Bacuna, Lovre; Matavz, Van de Laak.

FC Groningen begon de wedstrijd sterk, vooral op basis van inzet. Want het veld lag er gehavend bij en was lastig bespeelbaar. Al snel kregen de Groningers de eerste opgelegde kans. Middels een formidabel hakje van Tim Matavz kwam Goran Lovre ineens vrij voor de doelman van Heerenveen, Lejsal. Maar helaas bleek Lovre nog niet scherp genoeg te zijn en schoof de bal naast het doel. Maar het eerste gevaar was dus een feit, de friezen werden gewaarschuwd. Echter, hier deden de bezoekers niks mee, want even later zetten ze wederom de poorten open in de defensie. Na wat gerommel met de bal op de 16, kreeg Matavz plotseling de bal goed voor zich en sneed dwars door het hart van de verdediging heen. Hij wachtte heel slim totdat de keeper uit zijn doel kwam, en tikte de bal vervolgens heel subtiel, via de binnenkant van de paal, in de goal. De grote vreugde was te voelen in de Euroborg, een bevrijdende goal. Lejsal en Dingsdag werden volledig te kijk gezet. Matavz groeit met de wedstrijd, dat merkt hij zelf ook. “Ik word steeds sterker en weet me beter te wapenen in het veld. Het kan nog beter, maar ik heb de laatste tijd grote stappen gemaakt”, zo zei hij na de wedstrijd.

Hiermee stond Groningen dus al vroeg (binnen het kwartier) op voorsprong. Dat was een flinke opsteker voor de ploeg van Ron Jans, dat voor de winterstop erg wisselvallig was. Maar wat ze nu niet moesten doen was terugzakken. En dat gebeurde gelukkig ook niet. Vlak na de openingstreffer veroverde Leandro Bacuna de bal op de helft van de bezoekers, en vuurde van zo’n 20 meter een prima schot af. Helaas draaide de bal wat teveel naar buiten, waardoor zijn poging naast het doel eindigde. Groningen ging door met druk zetten en hield Heerenveen in de houdgreep, want de friezen konden geen fatsoenlijke kans creëren in de eerste helft. Mede door het scherpe en felle verdedigen van FC Groningen. Aanvallers kregen geen tijd om na te denken, want de Groningse defensie zat er direct bovenop. Debutant Theo Lucius viel daarin op, en liet een prima indruk achter. Eén keer verslikte hij zich in een terugkopbal, maar herstelde zijn fout op tijd waardoor er niks aan de hand was. Maar toch even een spannend momentje. Voor de rest kon Heerenveen eigenlijk alleen via corners, die af en toe cadeau werden gegeven door de assistent-scheidsrechter, wat gevaar kweken.

De tweede helft begon een stuk minder dan de eerste. FC Groningen begon te voorzichtig en liet Heerenveen te ver komen. Dat resulteerde in een aantal kansen voor de Friese gasten. Drie honderd procent kansen werden, tot opluchting van het Groningse publiek, niet benut. Eén van die ballen belandde bovenop de lat. Heerenveen had in de eerste fase na rust duidelijk het betere van het spel, maar als je niet scoort kun je niet winnen. Na die bal op de lat kon Groningen uitbreken via Koen van de Laak, die vervolgens op de punt het strafschopgebied onreglementair van de bal werd gezet. We kregen een vrije trap, en de luchtmacht kwam natuurlijk weer mee naar voren. Danny Holla legde de bal subtiel op de vijfmeter, waar Granqvist helemaal vrij kon inkoppen. En zo’n kans kun je wel geven aan de Zweed, hij kopte de bal perfect in de hoek, buiten bereik van de keeper. 2-0! Een zeer belangrijke goal op een misschien wel nog belangrijker moment. In een fase dat Heerenveen aanzette, kregen zij een grote tik door die tegengoal, waardoor de moed daar wat wegzakte. Ontlading op de tribunes! Binnen een uur op een 2-0 voorsprong, zo ‘ruim’ hebben we niet vaak voor gestaan in de derby. Zou het dan weer is gebeuren? De laatste overwinning in de Euroborg was op 6 november in het vorige jaar, tegen Heracles.

Thomas Enevoldsen, die niet echt op was gevallen tot dan toe, werd eruit gehaald. De Nigeriaan Femi was zijn vervanger. Een verdedigende wissel dus. Na de 2-0 had de FC de wedstrijd weer beter in de hand, en kon het spel controleren. Zo werd de wedstrijd rustig en slim uitgespeeld. In de 76e minuut werd Leandro Bacuna vervangen door nieuwkomer Daley Blind, die vanavond dus ook zijn officiële debuut mocht maken. Hij redde zich in dat kwartier prima op het middenveld en kwam zelfs nog tot een schotkans. Alleen met zo’n volley moet je wat geluk hebben en dat ontbrak er dus aan. In de laatste minuut mocht Serhat Koç Koen van de Laak aflossen, voor wat het waard was. Als hij drie keer de bal heeft geraakt is dat veel.

En zo stevende de wedstrijd af op het einde, ondanks het af en toe aandringen van Heerenveen, werd het niet meer spannend in de slotfase. Groningen kon weer eens feest vieren! De drie punten waren binnen, en tegen de friezen is dat natuurlijk extra mooi. Twee keer winnen van Heerenveen dit seizoen betekend ook de titel Kampioen van het Noorden! Dat was alweer even geleden. Al met al dus een zeer mooie start van de tweede seizoenshelft. Groningen klimt dankzij deze overwinning naar plaats 10, met 20 punten uit 18 wedstrijden. Het linkerrijtje is alweer in zicht, want de nummer 9 VVV-Venlo heeft eveneens 20 punten. Dus er is nog heel wat mogelijk dit seizoen, wie weet kunnen we er nog wat van maken.

De volgende wedstrijd die op het programma staat is aanstaande zondag alweer. Dan mogen we de tukkers ontvangen in onze eigen Euroborg. De wedstrijd begint om 14:30 uur onder leiding van scheidsrechter Blom. Een overwinning zou toch meer dan verwacht zijn, als we eerlijk zijn. Want Twente is dit seizoen nog ongeslagen in de competitie en stond onlangs nog lange tijd op plaats 1. Gister heeft PSV echter de koppositie overgenomen, en staat Twente (met evenveel punten als PSV) 2e. We zullen zien wat onze FC tegen de tukkers kan laten zien. En uiteraard zal er ook voor die wedstrijd weer een uitgebreide voorbeschouwing worden gemaakt!