FC Groningen stelt voorsprong op nippertje veilig

Door Redactie 8 reacties

Het had zo’n makkelijke avond kunnen en misschien wel moeten worden, na de rode kaart voor De Graafschap in de zestiende minuut. In de eerste helft leek dat ook te gaan lukken, er was een fris FC Groningen te zien en de bezoekers konden niet veel uitrichten. Daardoor gingen we de pauze in met een nette 2-0 voorsprong. Na de rust sloeg dat spelbeeld echter om, de FC ging wat te veel leunen op de voorsprong en benutte de vele kansen niet. Door een treffer van de bezoekers in de 68e minuut werd het weer onnodig spannend, verder kwam het gelukkig niet en dus is de eerste overwinning van het seizoen een feit.

Met twee knappe gelijke spelen vers in het geheugen werkte FC Groningen in alle rust naar het duel tegen de superboeren toe. Er was maar weinig nieuws te melden en dat was dan nog positief ook. De succesvolle rentree van Petter Andersson wekte iedereen op, want hij is goed op de weg terug. Hij traint alweer volledig mee met de groep en nu is het een kwestie van wennen en ritme terug krijgen. Dat moet gaan gebeuren via Jong FC Groningen, om uiteindelijk natuurlijk weer een vaste waarde van het eerste team te kunnen worden.

In de aanloop naar de wedstrijd tegen de gasten uit Doetinchem liet de technische staf in de persoon van Pieter Huistra wel merken dat Femi vooralsnog niet goed functioneert als verdedigende middenvelder. De eerste helft vorige week tegen AZ viel daarbij het meeste op. Zelf zegt Femi gewoon nog niet in vorm te zijn, en dat kost hem nu dus minuten. Een toch wel verrassende beslissing was om Tom Hiariej de zaken van Femi dit keer waar te nemen. De voormalig rechtsback is zijn plek kwijtgeraakt aan nieuweling Maikel Kieftenbeld en belandde zodoende op de bank. Nu kreeg hij zijn kans op het middenveld. Verder bleef de basisopstelling onveranderd ten opzichte van AZ –uit:

Matavz
Tadic – Pedersen – Enevoldsen
Sparv – Hiariej
Stenman – Granqvist – Ivens – Kieftenbeld
Luciano

In een wederom sfeervolle Euroborg werd er omstreeks 19:45 uur afgetrapt voor het duel tegen De Graafschap. De wedstrijd begon al direct interessant met een grote kans voor de bezoekers. Rydell Poepon kon echter geen gebruik maken van zijn buitenkansje en zag zijn inzet in het één tegen één duel met Luciano, gekeerd worden.

Slechts enkele minuten later kon ook de eerste echte kans voor FC Groningen genoteerd worden. Na een nette combinatie tussen Enevoldsen en Kieftenbeld op rechts kon Tim Matavz vanaf de zijkant zo op de goal van Waterman aflopen. Zijn schot werd in eerste instantie geblokt en de tweede poging ging vol voor het doel langs. FC Groningen oogde fris en voetbalde vrij aardig, in de zestiende minuut werd het goede gevoel nog even extra in de schoot geworpen door De Graafschap. Verdediger Saeijs liet zich namelijk verrassen door het actieve jagen van onze Sloveense spits. Matavz kon de bal veroveren en er zo mee doorlopen naar keeper Waterman. Saeijs zag maar één oplossing en haalde Tim Matavz neer. De straf leek logisch: Rood en een penalty voor de FC.

Achter de bal de onomstreden Andreas Granqvist die de bal prima in de benedenhoek werkt en de 1-0 op het scorebord zet. De keeper zat er goed bij, maar het schot was te hard en te zuiver om te stoppen voor Waterman. Vorige week kregen de Doetinchemers ook al vroeg rood, toen werd het uiteindelijk 6-0 voor PSV, een uitslag die vandaag natuurlijk ook best wel gewaardeerd zou kunnen worden.

Met elf tegen tien was FC Groningen duidelijk de betere partij en vooral over links waren heerlijke combinaties te bewonderen. Want niet voor het eerst dit seizoen liep het lekker tussen Fred Stenman en Dusan Tadic. Beiden hebben een heerlijke voorzet in huis, iets waar spelers als Matavz graag van profiteren. Na iets meer dan een half uur spelen was er weer zo’n mooie combinatie te zien en leverde Stenman een perfecte voorzet af op Tim Sparv. Hij besloot het in eens te proberen maar zijn schot werd van richting veranderd. Hierdoor kwam de bal zomaar in het bereik van Thomas Enevoldsen, hij was scherp en tekende voor zijn eerste goal van dit nieuwe seizoen.

Ook na de 2-0 probeerde FC Groningen kansen te creëren en natuurlijk te benutten. Van dat laatste kwam alleen niks meer terecht, helaas. En dus gingen we met twee goals marge de kleedkamer in. Pieter Huistra kon tevreden zijn met zijn experiment, Tom Hiariej deed het namelijk prima als verdedigende middenvelder. Hij kwam daar heel anders over dan op de backpositie. Minder succesvol lijkt de test met Maikel Kieftenbeld als back, tot nu toe. Aan zijn inzet ligt het zeker niet maar het wil vooralsnog gewoon niet vloeiend lopen bij de oorspronkelijke middenvelder. Kieftenbeld werd weer meerdere malen gemakkelijk te kijk gezet en dus lijkt die positie nog steeds ons zorgenkindje. Maar laten we de nieuweling niet direct afschrijven, iedereen verdient de tijd!

De tweede helft was een wereld van verschil, het initiatief zakte langzaam weg en De Graafschap kreeg meer ruimte. Dat betekende alleen niet dat de FC geen kansen meer kreeg, want kleine kansjes waren er volop. Veel voorzetten van Enevoldsen en vooral Tadic, die in de tweede helft van kant waren gewisseld wat niet geweldig uitpakte. Rond de vijftigste minuut leek de FC een nieuwe penalty te krijgen maar scheidsrechter Liesveld wuifde de actie weg. Terwijl Tadic toch echt van achteren ondersteboven gelopen werd in het vijf metergebied. Erg zonde want een 3-0 vlak na rust zou einde wedstrijd betekenen.

Daarna kregen de gasten steeds meer grip op de wedstrijd en zat er een goal aan te komen voor de superboeren. Er was niks meer te merken van de man-meer-situatie en bij steeds meer passes ontbrak de precisie die er in de eerste helft wel was. Vlak nadat Jonas Ivens nog een behoorlijke kopkans kreeg en deze rakelings langs de kruising kopte kon De Graafschap de thuisploeg pijn doen. De uitbraak van de bezoekers kon niet opgevangen worden door Ivens en Granqvist, die nog maar als enigen achter de bal te bekennen waren. Hierdoor kon Poepon uiteindelijk vrij simpel binnen schieten en gaf zijn team een flinke stoot hoop. Alles kon nog, want er waren nog ruim twintig minuten te spelen.

De FC werd hierdoor niet wakker geschud en het spel bleef dus matig in de tweede helft. Ook ontving er nog een Groninger een gele prent van scheidsrechter Liesveld. En dat begint ook een beetje zorgwekkend te worden want deze kaart was wederom voor Dusan Tadic en betekende zijn derde in drie wedstrijden. Dat moet toch wel veranderen. In de slotfase van de wedstrijd werden beide ploegen nog gevaarlijk maar het was vooral De Graafschap dat kansen kreeg voor een goal. Het was nog even spannend ondanks die mooie voorsprong van 2-0. Dit was zeker niet nodig en dat weet iedereen zelf ook wel.

Maar waar het om ging is gelukt, we hebben onze eerste overwinning binnen. Al voelt dit resultaat misschien nog wel het minst lekker van alle drie. Ondanks dit verval hebben we kunnen zien dat FC Groningen een ploeg is om rekening mee te houden, want vooralsnog zijn we ongeslagen! Volgende week vrijdag staat Willem II op het programma, in Tilburg. Hier zal een overwinning ook moeten kunnen, want de Tilburgers zitten nog niet bepaald lekker in hun vel tot nu toe.