FC Groningen strijdend ten onder in Enschede

Door 6 reacties

De Noordelijke Trots heeft vandaag voor het eerst deze competitie moeten buigen, in Enschede werd het 4-2 voor de tukkers. De FC speelde een goede wedstrijd, bij vlagen zelfs uitstekend. In de eerste helft was het Granqvist die een terechte penalty benutte maar vlak daarna maakte Ruiz alweer gelijk. De Groningers begonnen de tweede helft niet scherp en dat leidde tot een snelle tegengoal, via een makkelijk gegeven strafschop. In de 72e minuut leek Twente met de 3-1 de wedstrijd te beslissen, totdat Tim Matavz een paar minuten later met de aansluitingstreffer weer hoop bracht. Twee minuten voor tijd was het wel over en uit; 4-2. Na die goal wilde Kevin Blom nog even de aandacht opeisen door Pieter Huistra om een kinderachtige reden naar de tribune te sturen. De eerste competitienederlaag dit seizoen, desondanks mogen we trots zijn op onze FC!

De dag begon uitstekend onder genot van een heerlijk zonnetje. Na een rare omweg door Groningen werd er even na elven begonnen aan de rechtstreekse trip naar tukkerland. Er heerste een positief gevoel voor de wedstrijd, en met het horen van het scoreverloop in de Arena begon de middag hoopvol. Rond kwart over één werd de Grolsch Veste bereikt, overigens nog vóór de spelersbus van de FC, en werden de meegereisde supporters bus voor bus vrijgelaten om het stadion van FC Twente te betreden. Er was dus genoeg tijd om even de maag te vullen voordat het tijd was om onze spelers te begroeten.

In het bijzonder natuurlijk Petter Andersson, die eindelijk weer deel uit maakte van de eerste selectie. Hij kon dan ook op een speciaal welkom van het uitvak rekenen. De door een dubbele zware knieblessure geplaagde Zweed was de vervanger van Leandro Bacuna, die vorige week in Eindhoven de wedstrijd uit werd geschopt door Bouma. Pieter Huistra voerde maar één wijziging door ten opzichte van PSV –uit, Koen van de Laak mocht vandaag namelijk starten ten koste van Thomas Enevoldsen. De Deen maakt tot nu toe geen geweldig seizoen door al is hij vrijwel elke wedstrijd een paar keer gevaarlijk. Het zal geen makkelijke beslissing voor Huistra zijn geweest, aangezien je met Van de Laak toch een heel ander type speler rechts op het middenveld hebt staan. De FC startte zodoende in de volgende samenstelling:

Matavz
Tadic – Pedersen – Van de Laak
Sparv – Hiariej
Stenman – Granqvist – Ivens – Kieftenbeld
Luciano

Behalve die ene wisseling in de basiself was er nog iets opvallends te noemen. Ondanks de basisplek van Koen van de Laak was Andreas Granqvist namelijk ‘gewoon’ weer aanvoerder. Het ziet er dus naar uit dat het Zweedse blok de nieuwe vaste aanvoerder is, geen vreemde keuze aangezien de positie van Andreas onomstreden is en die van Van de Laak op z’n zachtst gezegd niet.

De wedstrijd opende erg interessant met een paar goede kansen voor beide ploegen. FC Groningen oogde in de beginfase toch iets frisser dan de thuisploeg maar veel verschil was er niet te zien. Er werd vanaf minuut één een erg aantrekkelijke pot op de mat gelegd en de wedstrijd deed zijn titel als “topper” eer aan. Want dat was het ook, een leuke strijd tussen twee ploegen die wilden voetballen, twee ploegen die tot dan toe nog ongeslagen waren in de competitie met zelfs puntenvoordeel voor onze trots.

Na bijna een half uur spelen kon het uitvak voor het eerst uit z’n dak, want scheidsrechter Blom floot terecht voor een strafschot na een handsbal van tukker Douglas. En bij onze FC betekend een penalty tegenwoordig standaard een goal, met aanvoerder Andreas Granqvist achter de bal. De Zweed bewees wederom zijn koelbloedigheid en schoot de bal strak in de benedenhoek. Keeper Mikhailov lag in de goede hoek maar was te laat om de pegel vanaf elf meter te keren. Feest bij de spelers en natuurlijk feest in het groengekleurde vak!

Er kon alleen niet lang genoten worden van die mooie voorsprong, binnen drie minuten werd de stand alweer gelijkgetrokken door de thuisploeg. Het was Douglas die zijn fout met een rush goed wilde maken, zijn schot in de korte hoek werd gekeerd door Luciano met assistentie van de paal en ook bij de inzet van Janko reageerde onze kleine doelman alert. Het gevaar was echter nog niet voorbij en via de kluts benutte Ruiz uiteindelijk het gaatje in de benedenhoek. Een domper natuurlijk voor de FC dat maar even heeft kunnen genieten van de voorsprong in het oosten des lands.

De goal was niet de enige tegenvaller, Tom Hiariej was tijdens de achtervolging van Douglas geblesseerd geraakt aan zijn hamstring en kon de wedstrijd niet vervolgen. Het is nog even wachten op de definitieve diagnose, het kan een verrekking zijn maar in het ergste geval is het een scheurtje in de hamstring waardoor de opgebloeide geboren Groninger zo’n vier tot zes weken gemist zou moeten worden. Hiariej werd vervangen door Darryl Lachman die de nieuwe rechtsback was waardoor Kieftenbeld op zijn oude vertrouwde plek terecht kwam, als verdedigende middenvelder. Na de gelijkmaker waren de Groningers de weg even kwijt en liet het Twente doorzetten. Mede dankzij een goed keepende Luciano kwam de thuisploeg niet meer tot scoren in de eerste helft. In het slot van die helft kreeg ook Groningen nog een hele goede kans, in een fase dat de FC zich weer enigszins herpakte. Een prima voorzet van Stenman werd erg goed doorzien door Matavz die rakelings voorlangs kopte.

De rust gaf de gelegenheid om even bij te komen van het spektakel en nog steeds heerste er een optimistisch gevoel. Het spel en harde werken was mooi om te zien en de wedstrijd lag nog helemaal open. De start van de tweede helft was echter niet geweldig en al binnen een paar minuten lag de bal op onze penaltystip. Na een steekbal kon Luuk de Jong doorlopen naar Luciano maar die verkleinde zijn doel prima en bezorgde de spits het heen-en-weer. Na een paar keer kappen grabbelde onze Braziliaanse keeper de bal goed voor de voeten van De Jong weg, maar op hetzelfde moment ging Dusan Tadic het duel erg ongelukkig aan en gaf hij de tukker de kans een penalty te versieren. Blom was streng en bestrafte Tadic met geel en een strafschop tegen, ondanks dat Luciano de bal op dat moment alweer in zijn bezit had. Voor Tadic alweer de vierde gele kaart dit seizoen.

Ook deze penalty werd benut, Luciano zat er goed bij maar kon er, net als college Mikhailov eerder in de wedstrijd, net niet bij. Een pijnlijke klap voor FC Groningen zo vlak na rust en dus een goede test voor de ploeg om te kijken hoe ver we zijn. Mede door de 2-1 was Twente de dominerende ploeg in die fase en probeerde de FC zich weer te herpakken. Na bijna een uur spelen kreeg Groningen de uitgelezen kans om de gelijkmaker binnen te werken. Het was Andreas Granqvist die vrij in kon komen uit een vrije trap van Tadic, maar de Zweed kopte net over waar de doelman al helemaal op het verkeerde spoor zat.

Even later gaf Huistra Gonzalo Garcia weer de kans zich als breekijzer te laten gelden. Van de Laak moest het veld ruimen, de nummer dertien speelde geen geweldige wedstrijd met als dieptepunt het moment dat hij de bal doodeenvoudig en erg onnodig op randje zestien verspilde aan zijn tegenstander waardoor de thuisploeg weer een hele grote kans kreeg. Garcia liet een aantal leuke dingen zien maar ook hij verspilde de bal een aantal keer op kinderlijke wijze. In de 72e minuut leek het einde verhaal voor FC Groningen na een vrij trap van Theo Janssen veroorzaakt door Darryl Lachman die daarvoor geel kreeg. Het was De Jong die in alle vrijheid een goede voorzet kon geven bij de tweede paal, waar twee tukkers klaarstonden om in te koppen. Het was spits Janko die met zijn kopbal Luciano kansloos liet en de stand zo op 3-1 zette.

Nu was het Groningen dat snel een antwoord paraat had. Na een goede actie van Sparv en vervolgens Tadic was het Tim Matavz die de bal knap in het Twentse doel werkte en zo de spanning terugbracht in de wedstrijd. Een kwartier was er nog over om alsnog een punt uit deze wedstrijd te halen. Er was weer geloof en er werd veel risico genomen achterin waardoor ook Twente gevaarlijk bleef in de counter. In de 82e minuut hield Luciano ons wederom op de been en bleef het bloedstollend spannend. Toch bleef de thuisploeg de beste kansen krijgen, een paar minuten later was het een schot van Chadli die dubbel gevaar opleverde. De bal spatte uiteen op de lat en ging vervolgens via de rug van onze keeper over de achterlijn.

Twee minuten voor tijd was het alsnog definitief gedaan. FC Twente maakte goed gebruik van de ruimte in de Groningse defensie en stuurde Ruiz op randje buitenspel de diepte in. Huistra ontplofte ondertussen langs de zijlijn omdat er niet gevlagd werd en uiteindelijk was het Janssen die de beslissende goal maakte. Na de goal voelde Kevin Blom zich nog stoer genoeg om Pieter Huistra ook nog even naar de tribune te sturen wegens het demonstratief uittrekken van zijn jasje. Pieter acht zichzelf onschuldig: “Het was warm, dus ik dacht ik doe m’n jasje maar uit”, hij was kennelijk niet helemaal op de hoogte van de nieuwe regels van de KNVB en zal in het vervolg zijn jasje vast netjes aanhouden.

De wedstrijd was voorbij en voor het eerst deze competitie stonden we na negentig minuten met lege handen. Erg jammer, maar het moest een keer gebeuren. We kunnen trots zijn op het vertoonde spel en werklust, wat dat betreft was ook deze wedstrijd er weer één waar vertrouwen uit geput kan worden.

In verband met de internationale topwedstrijden, zoals Moldavië – Nederland, zijn er komend weekend geen Eredivisieverplichtingen. Een aantal spelers zullen weer even op avontuur gaan met hun nationale elftal, de overige spelers zullen komende vrijdag in Lohne (Duitsland) een oefenwedstrijd spelen tegen VfL Osnabrück, dat in de 2. Bundesliga speelt. De week daarop staat er weer een echte kraker op het programma, dan ontvangen we de friezen in de eigen Euroborg. Een (ongewenst) weerzien met de heer R.J. die zijn nieuwe liefde tot nu toe maarliefst tien punten heeft bezorgd in acht wedstrijden. Oftewel zijn sc Heerenveen kan zich klaarmaken voor de sloop, op zondag 17 oktober in een ouderwets kolkende Groene Hel!