FC Groningen stuurt Heerenveen met lege handen naar huis

Door Redactie 8 reacties

Een benauwde overwinning met als eindstand 1-0 kon er vanmiddag gevierd worden in de Borg. Het doelpunt kwam tot stand in de 1e minuut van de tweede helft via het hoofd vanGranqvist.De Trots van het Noorden die de eerste helft de betere ploeg was, gaf om onverklaarbare redenen de regie na de openingstreffer uit handen waardoor Heerenveen de bovenliggende partij werd. Gelukkig scoorden de Friezen niet en kunnen we weer drie punten bijschrijven. Door de ruimere overwinning van Roda JC zijn de Limburgers ons op basis van het aantal gescoorde goals voorbij gegaan op de ranglijst en is de FC dus terug te vinden op de vijfde plaats.

We moesten er lange tijd op wachten maar vandaag was dan eindelijk de dag. Na een maand stond er weer een thuiswedstrijd op het programma, en wat voor één: de friezen kwamen op bezoek! Natuurlijk een wedstrijd met wat extra aandacht en met extra drang om te winnen. Het wederzien van Ron Jans in de Euroborg was voor velen een beetje apart, hij heeft de afgelopen jaren veel betekend voor onze club, maar de stap naar Akkrum-zuid werd logischerwijs door menigeen niet gewaardeerd en als ‘stijlloos’ bestempeld. Daar tegenover stond het, over het algemeen, stijlvolle welkom dat Ron Jans vandaag kreeg van oude bekenden, Nederland raakte er maar niet over uitgepraat. Waardering voor de vroegere diensten of niet, het ging ons vandaag ergens anders om, de punten.

De derby leefde onder de spelersgroep, zo lieten meerdere spelers afgelopen week merken. Onderling werd gevraagd naar het belang van deze wedstrijd voor ons Groningers, een goed teken, de binding met supporters groeit. Aan de andere kant moesten de spelers zich niet te veel focussen op het belang van de Noordelijke derby, gewoon doen wat je altijd doet en dat betekend dit seizoen dus punten pakken en je eigen spel durven spelen.

De opstelling was over het algemeen vanzelfsprekend, de enige positie die deze week in twijfel werd gebracht was die van Thomas Enevoldsen. Zijn seizoen is nog niet helemaal wat hij ervan gehoopt had en Gonzalo Garcia ziet zijn kansen onder Huistra schoon. Het was ook nog even twijfelachtig of Tom Hiariej weer naast Tim Sparv kon starten, de geboren Groninger kampt sinds het duel in Enschede namelijk met hamstringklachten en dat zijn over het algemeen irritante blessures. Desondanks is besloten dat Hiariej, één van de verrassingen dit seizoen, gewoon kon starten. Ook Thomas Enevoldsen werd het vertrouwen gegeven en dat maakte de opstelling als volgt:

Matavz
Tadic – Pedersen – Enevoldsen
Sparv – Hiariej
Stenman – Granqvist – Ivens – Kieftenbeld
Luciano

Zoals gewoonlijk sinds de komst van Pieter Huistra liep de gehele selectie voor de wedstrijd gezamenlijk warm. Onder hen bevond zich ook een extra grote held, Petter Andersson! Voor het eerst sinds 25 januari 2009 kon hij weer opgenomen worden in de wedstrijdselectie van het eerste elftal, een bevrijding. Na twee zeer grote dompers heeft de Zweed zich terug weten te knokken en hij is weer helemaal terug. Vandaag werd misschien wel zijn dag, terug binnen de lijnen voor onze FC!

Na de spelersopkomst met een prachtig doek van d’Olle Grieze op vak G, ondersteund door de man met de trompet, mochten de bezoekers aftrappen. Een aftrap met enige herkenning, want Ron Jans heeft zijn lange bal -traditie in ‘eer’ gehouden. De bal was dan ook snel in het bezit van onze FC. De wedstrijd begon een beetje rommelig aan beide kanten maar na enige tijd had FC Groningen de meeste grip op het spel, tot veel grote kansen leidde dit echter nog niet. De tactiek van de friezen was om de FC vooral via rechts op te laten bouwen door de linker kant lam te leggen maar dat bleek al snel een illusie. Het gouden koppel Stenman – Tadic begon namelijk gelijk erg sterk. Janmaat, de rechtsback van Heerenveen, wist niet waar hij het moest zoeken. Keer op keer kwam het Groningse gevaar vanaf de linker vleugel.

De eerste echte kans kwam dan ook voort uit een voorzet van links. Het was Tim Sparv die prima het overzicht bewaarde en bovendien een perfecte pass op Stenman afleverde, de Zweed gaf de bal af aan Tadic die op zijn beurt een goed voorzet gaf op Nicklas Pedersen. Zijn kopbal mistte alleen wat kracht en richting en mistte het doel van keeper Stuhr-Ellegaard, die een paar minuten later even licht in paniek was. Uit een corner was het Andreas Granqvist die de bal hard richting de doelman kopte en die had nogal wat moeite om de bal vast te pakken. De bal zal wel heet zijn geweest door de snelheid ervan.

Een minuut later bezweek Breuer bijna onder de druk die de Groningers op hem uitoefenden maar uiteindelijk ramde de verdediger de bal toch nog weg, wat leidde tot gevaar. Na wat geklungel kon Beerens zomaar diep gestuurd worden en alleen op Luciano aflopen. Maar het was Luciano die de kleine matennaaier van twee edities geleden, toen Beerens onze doelman een kaart en een penalty tegen aannaaide, de baas was. Na ongeveer een half uur spelen kreeg FC Groningen een tegenvaller te verwerken. De wederom goed spelende Hiariej had weer last gekregen van zijn hamstring en het was niet verantwoord om hem te laten staan. Hij moest worden vervangen door de rugnummer 19 dragende Shkodran Metaj.

In de veertigste minuut kreeg FC Groningen de eerste, en zo bleek later ook de laatste, gele kaart van de wedstrijd. Deze was bestemd voor Maikel Kieftenbeld, wegens een simpele optelsom van (super) kleine overtredingen. Een minuutje later was het Ron Jans die de Euroborg verbaasde door toen al een tactische wissel door te voeren. De compleet overlopen Janmaat werd door Koning uit zijn lijden verlost. Het slotakkoord van de eerste helft was voor de friezen, die een rommelige situatie creëerden voor de neus van Luciano maar ook dat gevaar werd onschadelijk gemaakt door de degelijke verdediging van de thuisploeg.

In de rust kon er worden genoten van de analyse van Henk de Haan en Barend Beltman en zagen we Shkodran Metaj vroegtijdig uit de kleedkamer komen, hij wilde zich na de plotselinge invalbeurt nog even extra inlopen. Nadat de sprinklers hun werk hadden gedaan, namelijk het in het kruis spuiten van één van de wisselspelers van Heerenveen, kon de wedstrijd hervat worden. De aftrap was nu voor onze FC en bleek iets effectiever dan de aftrap van de friezen een uur eerder, want er ontstond gelijk gevaar. Na een goede actie van Enevoldsen kwam zijn voorzet via een verdediger in de voeten van Tim Sparv die een corner uit zijn actie sleepte.

De hoekschop werd genomen door Dusan Tadic die de bal perfect op de vijfmeter plaatste waar Granqvist en Stenman klaarstonden om in te koppen. Het was Granqvist die de bal goed hard naar de grond kopte en de speler op de doellijn klopte: 1-0! De speaker dacht aan een goal van Stenman maar wat maakte het uit, we stonden voor! Heerenveen, dat tot dan toe FC Groningen het spel liet maken, moest nu natuurlijk iets verzinnen en de FC kon dan mooi gebruik maken van de ruimte die voorin zou ontstaan. Dat ging echter niet zoals gehoopt. De Groningers zakten soms te ver terug en van het pressiespel dat Huistra altijd voor ogen heeft was bij vlagen niks te zien. Hierdoor kregen de friezen de kans om in de wedstrijd te komen en op jacht te gaan naar gevaar en uiteindelijk een goal.

In de 53e minuut kreeg de ploeg van Ron Jans de grootste kans via een vrije trap, de bal werd goed over de muur in de korte hoek gemikt maar Luciano liet zien een topkeeper te zijn en keerde het schot stijlvol. Een paar minuten later was er een vlijmscherpe counter te zien van de FC, Tadic gaf de bal diep op Matavz die zijn direct tegenstander eruit liep en de Sloveen haalde verrassend knap uit. Velen hadden gerekend op een voorzet maar dit zijn de kansen zoals Matavz ze graag heeft en dus haalde hij vol uit. Zijn schot vloog maar rakelings over de kruising.

Na iets meer dan een uur spelen was de strijdlust van onze FC nog even extra goed te zien. De friezen haalden tweemaal vanaf randje zestien gevaarlijk uit maar beide keren gooiden meerdere spelers zich voor de bal en werden de schoten goed geblokt. Op dat moment bleef invaller Shkodran Metaj, die voorafgaand al even moeilijk liep, geblesseerd op de grond liggen. Ook hij kon niet verder en Huistra moest noodgedwongen zijn tweede wissel doorvoeren, al binnen zeventig minuten. Darryl Lachman, die tegen Twente Hiariej nog mocht vervangen, kwam in de ploeg waardoor Kieftenbeld moest verkassen naar het middenveld. Zonde, want zowel Kieftenbeld als Metaj speelden prima.

Even later kwam Groningen met de schrik vrij, toen Beerens in het strafschopgebied naar de grond ging. Veel scheidsrechters zouden fluiten bij zo’n actie maar Van Boekel wuifde het al dan niet terecht weg. Mocht dit een overtreding zijn geweest, was dit een goedmakertje voor twee jaar geleden, zoals eerder al werd besproken. In de slotfase leek Nicklas Pedersen in de zestien van achteren gevloerd te worden maar ook daar zag de scheidsrechter geen penalty in, ook een twijfelgevalletje.

In de slotminuten van de wedstrijd kregen de gasten nog een corner, waarbij bij sommigen ongetwijfeld een herinnering naar boven zal zijn gekomen, toen de friezen in de slotseconde uit een corner de 2-3 maakten. Ook dit keer werd de hoekschop gevaarlijk en er was zelfs een redding van Kieftenbeld op de doellijn nodig om de voorsprong te behouden. In de tegenaanval werd (ik meen) Tadic nog op randje zestien onder de voeten gelopen wat absoluut een vrije trap had moeten zijn, het was ons alleen niet gegund. Uiteindelijk maakte dat allemaal niets meer uit, want de punten waren binnen! De derde overwinning op rij tegen de westerburen was een feit!

De overwinning werd uitzinnig gevierd in de Euroborg en elke tribune werd in het feest betrokken. Het was een moeizame wedstrijd maar de uitslag liegt er niet om, Ron Jans werd enthousiast uitgezwaaid en vriendelijk verzocht zijn “rotzooi” mee te nemen. Hem treffen we op 30 januari in Heerenveen weer en dan zullen we deze 1-0 voorsprong om het Kampioenschap van het Noorden uitbreiden naar de beslissende 2-0! Tot nu toe, een vijfde plaats na negen wedstrijden blijft zeer knap van Pieter Huistra en zijn mannen, de achtstand op koploper PSV is zelfs slechts drie punten, al moeten we ons natuurlijk niet op die positie gaan richten. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen N.E.C., dat dit weekend met 3-2 verloor in Almelo.