FC Groningen verslaat overtuigend Heracles Almelo

Onder ijskoude omstandigheden is de eerste driepunter van het nieuwe jaar veroverd en wat voor één! Aan de hand van regisseur Thomas Bruns die officieel zijn debuut maakte joeg FC de gasten flink op waardoor men vrijwel niet in de wedstrijd kon komen. Samir Memisevic opende na een minuut of tien vanuit een penalty de score. Ongeveer een kwartier voor tijd bekroonde Bruns zijn goede spel met twee doelpunten in een tijdsbestek van vier minuten. Het grootste winstpunt (naast de zege) is dat de trots van het noorden met veel power en drive zich heeft laten zien. Dit smaakt naar meer!

eerste helft
Een rommelige openingsfase met een afzwaaier van Warmerdam. FC Groningen trok het spel naar zich toe, gooide er veel energie in en drong aan. Mahi werd op maat de diepte in gelanceerd maar trof op zijn weg doelman Blaswich en kwam daarbij ten val. De eerste grote kans van de wedstrijd. Na ruim 10 minuten lag de bal op de stip. Czyborra maakte hands in de eigen zestien en kreeg geel. Memisevic mocht aanleggen en schoot beheerst raak, 1-0! Mooi om te zien was dat Groningen na de voorsprong de weg naar voren bleef zoeken.

Een voorzet van Handwerker werd overgekopt door Sierhuis. Aan de andere kant van het veld reageerde Padt attent op het bijna doorkomen van Dos Santos. De doelman kon na een blessurebehandeling verder spelen. FC nam in deze fase een korte tijd wat gas terug en loerde op de openingen. Mahi die een bijna schietkans kreeg had iets teveel tijd nodig op de terugkopbal van Sierhuis, de hoekschop die volgde leverde niets op. Op de speelhelft van FC schoot Peterson na een spaarzame uitbraak schuin over het doel.

Sierhuis was dichtbij een doelpunt op een voorzet van Bel Hassani. Blaswich was op de juiste plek. Hoewel er geen vuiltje in de lucht hing ontsnapte Grunn aan de 1-1. Een kopbal van Duarte van heel dichtbij, werd door Padt ternauwernood gekeerd en door de verdediging weggewerkt. Memisevic kreeg een beuk in zijn gezicht van Rossmann maar krabbelde overeind. Op slag van rust mochten de gasten aanleggen voor een vrije trap. Het schot van Kuwas eindigde in de tribune.

tweede helft
Osman maakte zijn opwachting voor van Nieff. De gasten kregen al snel een vrije trap, Peterson schoot naast. Ook Grunn kreeg een vrije trap in de buurt van de zestien.Het schot van Handwerker eindigde op de vuisten van Blaswich. Kort daarna een schotkans voor Bruns diens inzet stijlvol gepakt werd door de Almelose sluitpost. Mahi schoot na een balverovering ruim naast. Sierhuis was opnieuw dichtbij maar mikte langs het doel. Hrustic verving Bel Hassani.

Zeefuik slingerde de bal voor, Mahi voor de goal kopte verkeerd - weg kans. Sierhuis werd gewisseld voor Reis. Ook Peterson werd vervangen, Dalmau kwam daarvoor terug. En dan de 2-0!!! Hrustic die het zestienmeter indribbelde met drie tegenstanders voor zich, de bal opzij legde voor Bruns die met een prachtige boogbal de verre hoek trof. Een juweeltje!

De gasten wilden zich nog niet gewonnen geven. Een vrije trap, een hoekschop en een dreigende situatie volgden. Konings was in het veld gekomen voor Kuwas.

En weer was het Bruns. Op de speelhelft van Heracles werd een bal afgelegd en net buiten de zestien passeerde Bruns doelman Blaswich met een prima schuiver, 3-0! De definitieve beslissing!

Zeefuik kreeg een gele kaart na een tackle op Dalmau. Ook Handwerker was kort daarna aan de beurt met geel. Van de Looi verving Bruns (publiekswissel) die mag terugkijken op een fantastisch optreden! Ook Osman kreeg geel na een wel hele domme aktie.

Door deze dikverdiende en overtuigende zege klimt FC Groningen voorlopig drie plekken op de ranglijst. Volgende week speelt het uit tegen PSV dat morgen eerst op bezoek gaat in Emmen.

Opstelling FC Groningen: Padt, Zeefuik, Te Wierik, Chabot, Handwerker, Memisevic, Bruns, Bel Hassani, Warmerdam, Sierhuis, Mahi

Opstelling Heracles Almelo: Blaswich, Droste, Rossmann, v.d.Buijs, Czyborra, Duarte, Merkel, Peterson, van Nieff, Dos Santos, Kuwas