FC Groningen wederom onderuit in Eindhoven

Door Redactie 7 reacties

Het is FC Groningen vanmiddag niet gelukt om een resultaat te halen tegen PSV. In een uitverkochte en sfeervolle ambiance kwam FC Groningen in de derde minuut op voorsprong door een prachtige treffer van Tim Matavz. PSV maakte in de 25e minuut de gelijkmaker via een afstandschot van de 17-jarige debutant Labyad. In de 48e minuut knalde Dzsudzsák uit een snoeiharde vrije trap in de korte hoek de 2-1. Het slotakkoord was voor Labyad die de beslissende 3-1 binnen tikte.

Eerste helft: Vanaf de beginfase golfde het spel wat op en neer en voordat we het in de gaten
hadden scoorde Matavz de 0-1 na goed voorbereidend werk van Koen van de Laak. Verdediger Ooijer zag er niet goed uit. PSV trok na de tegengoal het initiatief meer naar zich toe en Groningen werd teruggedrongen tot eigen speelhelft. Rond de negende minuut maakte PSV de 1-1, echter de grensrechter had (ten onrechte) buitenspel geconstateerd, Groningen kwam daarmee goed weg. Rond de 13e minuut miste de voorzet van Enevoldsen precisie waardoor Matavz de bal voorbij gleed. PSV begon steeds meer te drukken. Gevolg was een knal van Dzsudzsák rakelings over de lat, kort daarna een schuiver van Afellay op Van Loo en een serie hoekschoppen waarbij Groningen niet adequaat onder de druk uit kon komen. In de 25e minuut moest Van Loo capituleren op de inzet van Labyad door een van richting veranderd afstandschot via de voet van Sankoh. Nog geen minuut later werd het 2-1 via Dzsudzsák echter dit keer was het wel buitenspel. Juist dit tekende een fase waarbij je het gevoel kreeg dat we werden overlopen. Groningen probeerde daarna het spel van PSV te ontregelen door te temporiseren. In de 37e minuut was er een onoplettendheidje van Sankoh die zomaar de bal door liet schieten met een aanvaller in zijn rug. Maar Groningen bleef overeind. In de 40e minuut verrichte Van Loo weer een redding op de inzet van Dzsudzsák na niet goed ingrijpen van Hiariej. Op slag van rust verscheen Groningen weer eens voor het PSV doel, Enevoldsen schoot naast en even later kopte Granqvist naast.

Tweede helft: Kort na de pauze tikte Blind (die vanmiddag zijn handen vol had aan) Manolev net buiten de zestien onderuit. Dzsudzsák meldde zich voor de vrije trap en met een daverende kanonskogel had van Loo het nakijken in de korte hoek: 2-1. Omdat de doelpuntenmaker iets te uitbundig zijn goal vierde (shirt uittrekken) kreeg hij van de verder goed leidende scheidsrechter Makkelie een gele kaart. Even later bij één van de spaarzame uitbraken van Groningen kreeg Hiariej een schotkans die net over het PSV doel zeilde. Kort daarna had Bakkal een enorme kans die door Van Loo vakkundig werd geneutraliseerd. Na een uur werd de licht aangeslagen Femi gewisseld voor Lovre. Rond de 69e minuut was er een schitterende aanval ingeleid door Enevoldsen, met Matavz als eindstation. Zijn inzet werd gestopt door Isaksson. Bacuna werd even later gewisseld voor Pedersen en kort daarna maakte Afellay plaats voor Simons. De druk nam op dat moment even af en je kreeg het idee dat PSV het wel best vond. FC Groningen profiteerde niet. In de 84e minuut viel de 3-1 en was het over en uit. Hiariej kon Wuytens niet afstoppen die vervolgens uithaalde. De bal kwam via de paal voor de voeten van Labyad die zo de eindstand bepaalde: 3-1. Daarmee was de dertiende nederlaag van dit seizoen een feit.

Opstelling FC Groningen: Van Loo, Hiariej, Sankoh, Granqvist, Blind, Van de Laak, Femi (59’ Lovre), Sparv, Enevoldsen, Bacuna (70’ Pedersen), Matavz.
Rest bank: Luciano, Lachman, Olijve, Koç.

Opstelling PSV: Isaksson, Salcido, Ooijer, Manolev, Pieters, Engelaar, Afellay (74’ Simons), Dzsudzsak (52’ Toivonen), Bakkal, Labyad, Amrabat (83’ Wuytens).
Rest bank: Ramos, Rodriguez,Vukovic, Marcellis.

Toeschouwers: 33.000 (uitverkocht)
Scheidsrechter: Makkelie
Grensrechters: Ten Hoove, Inia
Vierde official: Gözübüyük