FC Groningen wint en haakt aan bij subtop

Door 4 reacties

FC Groningen heeft dit weekend hele goede zaken gedaan in de Eredivisie. Er werd met 0-2 van een zwak NEC gewonnen door goals van Lovre en Matavz. Het laatste half uur speelde Groningen met tien man, maar ook toen kon NEC niks bijzonders doen. Door deze overwinning stijgt de FC naar plaats acht en staat nog maar drie punten achter op nummer vijf AZ.

Zaterdagavond mocht FC Groningen in Nijmegen aantreden tegen NEC, dat net als wij in 2010 het licht hebben gezien. De Nijmegenaren hadden vier wedstrijden op rij gewonnen, Groningen niet al voelde dat wel zo. Het leek dus een spannende pot te gaan worden tussen deze twee ploegen die allebei wilden vechten voor het linkerrijtje. En aangezien Heracles Almelo, NAC Breda en AZ alle drie puntverlies hadden geleden kon FC Groningen hun dus serieus naderen bij een overwinning in De Goffert.

Ron Jans zag drie spelers terug komen. Leandro Bacuna had zijn wedstrijd schorsing uitgezeten en Sankoh z’n schorsing is nog niet definitief uitgesproken waardoor hij deze wedstrijd gewoon kon spelen. Nicklas Pedersen keerde terug na blessureleed maar startte niet in de basis. Jans koos voor de volgende elf basisspelers: Luciano; Blind, Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Lovre, Enevoldsen, Bacuna; Nordstrand en Matavz.

De wedstrijd begon wel interessant met eerst wat kansjes voor NEC. Zij leken dus vol op de aanval te gaan spelen om een plek in het linkerrijtje te bemachtigen. Maar later bleek dat anders. NEC voetbalde ronduit belabberd en Groningen had de wedstrijd onder controle. In de achtste minuut had Enevoldsen balbezit in de hoek. Na een goede actie kwam de bal terecht voor Bacuna die in één keer uithaalde, maar zijn schot werd aangeraakt en verdween ruim naast. Maar toch een corner, die Enevoldsen ging nemen. Hij legde de bal voorin de zestien waardoor Granqvist de bal kon verlengen. Die kwam voor het hoofd van Goran Lovre en hij kopte de bal strak in de lange hoek. Groningen vroeg op voorsprong! Dat was waarschijnlijk ook de bedoeling, een vroege goal maken en dan de wedstrijd controleren en loeren op een grotere voorsprong.

Na ongeveer een kwartier spelen was Fredrik Stenman de weg even kwijt. Andreas Granqvist wilde de bal wegwerken maar via een NEC-er kwam de bal vol in het gezicht van de Zweedse linksback. Hij had duidelijk flinke hoofdpijn en moest weer even bijkomen langs de kant. Gelukkig kon hij de wedstrijd wel vervolgen. Halverwege de eerste helft was Groningen nog een paar keer gevaarlijk voor het doel van Babos met vooral afstandsschoten. Het grootste gevaar kwam van de voet van Danny Holla die in de 24e minuut vol uithaalde op een manier die we vorig seizoen van hem gewend waren, maar wat dit seizoen nog niet zo vaak voor kwam. Zijn pegel spatte helaas uiteen op de lat en Leandro Bacuna kon de rebound niet benutten.

Ondanks het slechte spel van NEC en het veldoverwicht van Groningen werden er in de eerste helft geen grote kansen meer gecreëerd. Er werd dus niet goed gebruik gemaakt van het gebrek aan voetbal bij de thuisploeg. Hierdoor gingen de Groningers met een magere 0-1 rusten. De tweede helft had op sommige momenten wel wat weg van de uitwedstrijd tegen Heracles, die pijnlijk verloren ging. Want direct na rust kreeg NEC een levensgrote kans die er negen van de tien keer in zou gaan. Maar Burgzorg kon de bal niet drukken en zijn schot verdween over het doel van Luciano. In de tegenaanval strafte Groningen die fout van NEC gelijk af. De bal werd goed veroverd op de helft van de tegenstander en kwam terecht bij Nordstrand. Hij speelde tot nog toe geen beste wedstrijd maar gaf nu de bal goed mee aan Matavz. En dat soort ballen gaan er bij Matavz dit seizoen gewoon altijd in. Hij blijft heerlijk koel voor de goal en puntert de bal perfect in de hoek achter keeper Babos. Geen gelijkmaker dus, maar een mooie 0-2 voorsprong vroeg in de tweede helft.

Na zo’n vijf minuten in de tweede helft werd de tweede Groninger slachtoffer van fikse hoofdpijn. Luciano sloeg Danny Holla ongelukkig in het gezicht toen de doelman de bal wilde wegstompen. Holla had veel last en moest per brancard het veld verlaten. Hij werd vervangen door Mike Zonneveld. Even later kreeg NEC met wat geluk weer een grote kans via Sibum, maar Luciano kwam snel zijn goal uit en kon de bal onderscheppen. In de 58e minuut gebeurde precies wat er op zo’n moment niet moest gebeuren. Na een kamikazeactie van Bacuna gaf scheidsrechter Janssen terecht rood aan de jongeling van Groningen, die hierdoor in zijn laatste twee wedstrijden ook twee keer van het veld is gestuurd. En natuurlijk, toen kwam bij iedereen die pijnlijke herinnering weer naar boven: Heracles -uit. Ook toen kregen we na een uur spelen een rode kaart en vanaf dat moment ging werkelijk alles mis. Ron Jans was terecht boos op Bacuna na zijn schandalige tackle. Achteraf noemde Jans zijn ploeg misschien wel de domste ploeg van de Eredivisie, omdat ze blijkbaar niet van dat soort fouten leren.

Ondanks de man meer situatie kon NEC niet veel uitvreten voor de goal van Luciano. Al snel na de rode kaart zat de wedstrijd er voor Nordstrand ook op. Hij werd vervangen door Theo Lucius die het vuile werk op het middenveld moest klaren. Vervolgens kregen Gibril Sankoh en Tim Matavz een gele kaart. De één voor een overtreding en de ander voor het wegtrappen van de bal. Jans nam geen risico en haalde Matavz eruit en gaf Pedersen weer een kans alleen in de spits. Al snel was duidelijk dat NEC niet in staat was om te profiteren van die rode kaart en tikte de tijd rustig weg. Luciano kreeg nog geel voor tijdrekken maar die was erg makkelijk gegeven want hij maakte duidelijk haast. Enkele minuten later brak Groningen er goed uit via Enevoldsen die over links ongestoord richting Babos kon lopen. Enevoldsen stiftte de bal naar de meelopende Pedersen die vervolgens de bal vanuit een lastige hoek in het zijnet schoot. Enevoldsen had beter voor eigen geluk kunnen gaan, al was het niet helemaal duidelijk of het ook echt zijn bedoeling was om Pedersen te bereiken.

Een paar minuten voor tijd werd NEC nog een laatste keer gevaarlijk deze wedstrijd, via een ingooi van Vleminckx. Door miscommunicatie tussen Luciano en de goed spelende Lovre kwam de bal terecht bij een NEC-er. Maar ook hij faalde voor de goal en schoot over. Zo stevende de wedstrijd af op het einde en had Groningen de wedstrijd met tien man goed overleefd. Na het laatste fluitsignaal konden de handen de lucht in en was het tijd voor een feestje! Een zeer belangrijke overwinning in de strijd voor de subtop. Groningen deed geweldige zaken, want door het verlies van NAC werden zij op doelsaldo gepasseerd en staat FC Groningen nu op een goede achtste plaats, play-offs dus. Het staat dicht op elkaar in onze regio, want we staan nu slechts drie punten achter op de nummer vijf AZ, want zij staan samen met Heracles en Utrecht op 36 punten.

Er kan dus toch nog een heel mooi seizoen van gemaakt worden, ondanks de dramatische eerste seizoenshelft. Want na vijf overwinningen in zeven wedstrijden na de winterstop heeft Groningen weer een mooi perspectief voor dit seizoen. Nu is het van belang dat deze mooie reeks wordt voortgezet om dit mooie perspectief te behouden of zelfs nog te verbeteren. Volgende week ontvangen we Feyenoord in de Euroborg. Geen gemakkelijke opgave maar in de afgelopen weken is gebleken dat we eigenlijk van iedereen kunnen winnen, dus ook van de nummer vier in de Eredivisie!