FC Groningen wint heerlijke bekerpot na strafschoppen en loot amateurploeg

Door 4 reacties

Wederom werd ADO Den Haag ontvangen in de Euroborg, dit keer voor de vierde ronde van de KNVB-beker. De Groningers startten slordig maar al gauw had de thuisploeg de wedstrijd onder controle, al werden er aan beide kanten niet erg veel kansen gecreëerd in de eerst helft. Na de rust werd de FC gevaarlijker maar desondanks kwamen de gasten na iets meer dan een uur spelen op voorsprong. Beide partijen kregen vervolgens goede kansen en Groningen gaf zich niet gewonnen, in de 83e minuut gleed Jonas Ivens de gelijkmaker binnen na goed werk van Bacuna. Het werd verlengen en ook daar kon de wedstrijd meerdere keren beslist worden, dat gebeurde echter niet. Het kwam op penalty’s aan en daar bleek onze FC de gelukkigste en werd het uiteindelijk 5-4! Dat maakte een prachtige sfeervolle bekeravond helemaal compleet.

Na de goede competitiewedstrijd thuis tegen NAC die dankzij twee benutte penalty’s met 2-1 werd gewonnen, kon de FC donderdagavond alweer aan de bak in het KNVB bekertoernooi. De tegenstander was wederom ADO Den Haag, dat twee week geleden ook al werd geklopt in de Euroborg. Na hun knappe overwinning in Amsterdam kwamen de Hagenezen natuurlijk met nog meer vertrouwen naar Groningen dan dat ze van hun geboorte al hebben. Het beloofde weer een spectaculaire wedstrijd te gaan worden tussen de twee grote verrassingen van dit seizoen. Ten opzichte van afgelopen weekend was Luciano weer onder de lat te bewonderen, voor de rest waren er geen wijzigingen in de basiself:

Matavz
Tadic – Garcia – Enevoldsen
Sparv – Holla
Stenman – Granqvist – Ivens – Kieftenbeld
Luciano

De aftrap van de FC was tekenend voor de beginfase van de wedstrijd, er werd direct slordig balverlies geleden wat direct leidde tot de eerste kans voor de Hagenezen. FC Groningen begon matig, gebrek aan concentratie in het eerste kwartier. Daarin was het dan ook ADO dat het meeste uit kon richten, maar daarna nam de thuisploeg de touwtjes in handen en had het de wedstrijd volledig onder controle. Heel veel kansen werden er aan beide kanten niet weggegeven al was Groningen de rest van de eerste helft duidelijk de betere partij.

Na iets meer dan een half uur spelen stond ADO flink onder druk, Andreas Granqvist kwam weer goed mee op en speelde Gonzalo Garcia aan, Tim Matavz dook het gat in de verdediging in en werd prima bediend door Garcia. Het schot van Matavz werd geblokt door een meeglijdende verdediger maar kwam vervolgens terecht bij Thomas Enevoldsen, die uiteindelijk een corner uit het vuur sleepte met z’n actie. Het was tijd voor één van de Groningse varianten: met z’n allen in het doelgebied. De Hagenezen hadden hier duidelijk moeite mee en er was een redding van Coutinho nodig om de kopbal van Tim Sparv te keren. De afvallende bal kwam terecht voor de voeten van Gonzalo Garcia, die wel vaker raad wist met dit soort lastige ballen, maar dit keer vuurde hij de bal net over.

De tweede helft begon zoals de eerste eindigde, FC Groningen bepaalde het tempo en ADO probeerde er af en toe gevaarlijk uit te komen. Al snel na de rust was het weer gevaarlijk voor het doel van Coutinho. Tim Matavz kreeg de bal in de middencirkel aangespeeld, had een goede loopactie in huis en creëerde zo een goede schotkans voor zichzelf. Matavz probeerde de bal mooi in de bovenhoek te krullen maar mikte helaas iets te hoog. Nog geen drie minuten later kwam Gonzalo Garcia met zo’n zelfde loopactie, hij sneed werkelijk door de Haagse defensie heen en omspeelde de laatste man op schitterende wijze, alleen mankeerde het schot kracht en richting.

Tien minuten later leek er wat onduidelijkheid in de verdediging van Groningen en greep met name Granqvist te slap in. Hierdoor kon Lex Immers vrij doorlopen naar het doel en de ras Hagenees wipte de bal goed over Luciano heen: 0-1. Net als twee weken geleden opende Immers de score in de Euroborg, een domper voor de FC want het had tot dan toe zeker meer recht op de goal. Echter was de wedstrijd nog lang niet gespeeld, dat wisten ook de supporters die het team direct weer moed in schreeuwde, er hing een mooie bekersfeer in de Euroborg.

In de minuten na de openingstreffer was Groningen duidelijk even van slag en kon onder andere Wesley Verhoek er 0-2 van maken, dit liet hij gelukkig na mede dankzij de weer uitstekend keepende Luciano. Inmiddels was Tom Hiariej teruggekeerd in het elftal, hij loste Danny Holla af. Ook de FC liet zich in aanvallend opzicht weer gelden en met name de kans voor Thomas Enevoldsen in de 73e minuut was een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker. Na goed werk van Tadic kon Stenman de bal voorgeven maar de kopbal van de perfect ingelopen Enevoldsen ging net voorlangs. Daarna werd de wederom goed spelende Garcia naar de kant gehaald, hij maakte plaats voor Leandro Bacuna. Even later werd ook Enevoldsen naar de kant gehaald en mocht Koen van de Laak zich weer bewijzen.

Ongeveer tien minuten na de kans van Enevoldsen werd er weer een mooie aanval opgestart op de linkerflank, Stenman speelde Tadic in en ging om de Serviër heen, maar Tadic draaide goed weg en speelde Bacuna in. Leandro kreeg de tijd om wat te bedenken en sneed met de bal door de verdediging en stond zomaar oog in oog met Coutinho. De Groninger schoot de bal naar de tweede paal waar Jonas Ivens uitstekend in kwam glijden en zo zonder moeite de stand weer gelijk trok! Het stadion ontplofte en alles was weer mogelijk. Ivens is tot nu toe de reddende engel in de beker, want ook in de vorige ronde tegen Haaglandia sleepte de centrale verdediger een verlenging uit het vuur.

Een minuut na de goal kwam Tim Sparv met een fantastisch schot van buiten de zestien maar deze vloog rakelings langs de kruising. ADO kreeg nog een mogelijkheid uit een corner en in de slotminuut konden de gasten de volgende ronde nog binnenhalen maar topscorer Bulykin maaide volledig over de bal heen en spaarde FC Groningen.

Na een korte bespreking en rustpauze was het tijd voor de verlenging: twee keer een kwartier. Al snel kregen de Hagenezen weer een grote kans maar Luciano keerde de kopbal van Radosavljevic fabuleus! Uit de corner die volgde kon de FC razendsnel counteren. Koen van de Laak buffelde over de linker flank en speelde op het perfecte moment Tim Matavz in die op snelheid lag veel ruimte had om wat te bedenken. Schieten was waarschijnlijk de beste optie geweest maar Matavz gunde de kans aan Bacuna en speelde hem uitstekend aan. Desondanks was het een moeilijke houding waarin Bacuna moest koppen en ging ook deze kans verloren, de toch wel knappe kopbal ging voorlangs.

De tweede helft van de verlenging was nog maar net begonnen of Tim Sparv leek al een wereldgoal te maken. De Fin vuurde van zo’n 25 meter geweldig af maar ook Coutinho was bij de les en redde knap. Ook in het laatste kwartier kon er geen verschil meer gemaakt worden in de score en dus mochten we door tot het wellicht bittere eind. Er gingen strafschoppen genomen worden. Kevin Blom had ondertussen al doodleuk besloten om de penalty’s aan de kant van de familietribune te nemen tot woede van het fanatieke publiek en de spelers. Je zou toch denken dat ook daarvoor getost moet worden, maar Blom z’n wil is wet.

Onder een luid fluitconcert nam Derijck de eerste penalty namens ADO en hij faalde niet. Penalty expert Granqvist nam de eerste Groningse strafschop voor zijn rekening en ook hij scoorde: 1-1 in de serie. Toen was het de beurt aan jongeling Toornstra, hij schoot de bal aardig in maar Luciano was hem de baas! De Euroborg ontplofte wederom want hiervan moest natuurlijk geprofiteerd worden. Vervolgens scoorden Tim Matavz en Lex Immers en mocht Tim Sparv aan leggen. Hij schoot hard maar niet zuiver en dus wist dit keer Coutinho te redden en stond het weer gelijk. Daarna wisten Bulykin en Leeuwin voor ADO te scoren en waren Tadic en Van de Laak voor de FC trefzeker. Zo stond het na vijf strafschoppen voor beide ploegen 4-4 in de serie. Nu kon elke misser fataal zijn. Kubik mocht de zesde namens de Hagenezen nemen en weer ging het hele stadion los: hij schoot naast! Zo was de eer maar ook de lastige klus aan Leandro Bacuna. Inmiddels had bij iedereen in het stadion het zweet de vrije loop maar Leandro was koelbloedig! Hij schoot de beslissende penalty op geweldige wijze in de bovenhoek en maakte er een geweldige avond van.

Het feest kon niet op, alsof we de finale hadden bereikt. Dat is helaas nog een eindje weg maar we zijn op het goede pad. De spelers en supporters vierden het behalen van de volgende ronde en daarna werd het de vraag wie we in die achtstefinale zouden gaan treffen. De loting vond plaats in de Euroborg en matchwinner Bacuna mocht die loting verrichten. Helaas kwam er gelijk een thuiswedstrijd voor Ajax uit rollen maar over het algemeen deed Leandro prima werk. Hij koppelde maarliefst zes Eredivisieploegen aan elkaar en haalde voor FC Groningen een (weliswaar uit-) wedstrijd tegen de amateurs van Genemuiden uit de koker! Natuurlijk een ideale tegenstander om het tegen op te nemen al mogen we niemand onderschatten. Tegen Haaglandia ging het namelijk niet bepaald van een leien dakje. Het duel in en tegen Genemuiden is de laatste wedstrijd voor de winterstop en vindt doordeweeks plaats op 21, 22 of 23 december.

Komende zondag staat alweer de Eredivisiewedstrijd in Almelo tegen Heracles op het programma. De selectie en supporters kunnen met zeer goede moed afreizen naar het oosten, waar we een nare herinnering moeten wegspoelen toen Wiedemeijer ons de drie punten afpakte. Dit weekend is Wegereef de scheidsrechter, ook geen naam om blij mee te zijn maar dat merken we achteraf wel. Eerst naar onszelf kijken en het mag duidelijk zijn dat we dat duel ‘gewoon’ moeten kunnen winnen van het kwakkelende Heracles. Zeker gezien hun bekeruitschakeling door een 5-3 nederlaag bij een amateurclub. Hoe lang kan de FC deze topvorm vasthouden?!