FC loopt tegen eerste thuisnederlaag aan: 0-2 tegen AZ

Door Redactie 5 reacties

FC Groningen is er vanavond niet in geslaagd de ongeslagen thuisstatus te handhaven. In een uitverkochte en sfeervolle Euroborg trok AZ met 0-2 aan het langste eind na een 0-1 ruststand. Met name in de tweede helft stond er een fel FC Groningen binnen de lijnen, maar de punten verdwenen richting Alkmaar.

FC Groningen begon vanavond in een 4-2-3-1 opstelling met Paul Matthijs en Danny Holla als controleurs (beiden hebben goed gespeeld vond ik), Andersson en Van de Laak aan de zijkanten op het middenveld en Berry Powel als enige echte spits. Anders dan de eerste thuiswedstrijden moest de FC het initiatief aan de tegenstander laten. Beide teams begonnen voorzichtig maar AZ had een overwicht.

Het spelconcept waarmee Jans startte zou wellicht meer effect hebben gesorteerd als de diepe spits in zo'n systeem goed in vorm is maar Powel speelde een moeizame wedstrijd vanavond. Ook begon AZ feller aan de wedstrijd. Of had FC Groningen te veel angst of respect voor de tegenstander in de eerste helft?

Na een klein half uur kwam AZ op voorsprong door een doelpunt van Mendes da Silva, waarbij Fredrik Stenman, die het in die fase erg moeilijk had aan de linker kant, zijn man uit zijn rug liet lopen. Luciano was kansloos. Overigens heeft Stenman zijn ploeg in de 2e helft behoed voor een grotere nederlaag toen de uitgekomen Luciano al gepasseerd was maar Stenman nog kon redden. Het bleef tot de rust bij 0-1.

FC Groningen kwam met een strijdvaardiger instelling uit de kleedkamers. Het streed vol overgave voor elke bal en meteen bleek AZ kwetsbaarder. Was dit niet vanaf het begin mogelijk? Het creërde ook een paar kansen. De grootste was voor Goran Lovre maar hij schoot op de lat. De bal was voor iedereen zichtbaar aangetikt door AZ-goalie Romero, overigens een imponerende keeper vanavond met een snelle spelhervatting en een machtige lange trap, de grensrechter, er toch met de neus bovenop staand, had het echter allemaal niet meegekregen. Een striemend fluitconcert was zijn deel.

De stemming zat er goed in vanavond. Noord was als vanouds de stemmingmaker in het stadion. Hopelijk hebben de Fanatics vanavond een mooie opbrengst bij elkaar gecollecteerd.

FC Groningen bleef strijden zonder veel opgelegde kansen te scheppen. Vanaf ongeveer de 80e minuut ging Andreas Granqvist als extra spits fungeren. Hij won al zijn kopballen terwijl achterin Femi, in het veld gekomen voor Matthijs (mooi applaus!), Andreas' plek achterin overnam. In de 87e minuut viel echter het doek, toen Ari, toch al een plaag voor de Groningse verdediging en even snel als hij irritant is, Svejdik verschalkte en droog in de korte hoek schoot. De wedstrijd was gespeeld (zag de ploeg dit ook in? Opvallend genoeg ging Granqvist toen immers weer achterin spelen) maar het publiek ging meteen staan voor FC Groningen, ik moest even terugdenken aan de finale om de Champions League-play-offwedstrijd uit 2006 toen we vlak voor tijd tegen Ajax de 2-1 tegentreffer moesten incasseren. 't Is mooi als het publiek dan inziet dat er door de ploeg geknokt is, ook al heeft dat niet altijd resultaat, en dit weet te belonen. Overigens was het verschil met toen wel dat er vanavond een wereld van verschil zat tussen strijd in de 1e en 2e helft.

We hebben vanavond verloren van de met afstand beste ploeg die we dit seizoen in de Euroborg mochten begroeten. AZ speelde net even wat effectiever. 'k Had wel het gevoel dat we voorin Marcus Berg behoorlijk misten en ook zie ik uit naar de rentree van Sepp de Roover, en ook een fitte Levchenko zou ik met open armen ontvangen. García, die in de 61e minuut Powel kwam aflossen, kon niet imponeren en Meerdink kwam er even later in voor Holla, net toen deze een vrije trap wilde nemen. Wel mooi voor Martijn dat hij weer wat minuten kon maken.