FC met pijn en moeite in verlenging langs Haaglandia

Door 0 reacties

Het bekertoernooi blijft een verhaal apart. Vanavond was FC Groningen te gast op het kunstgras van Haaglandia/Sir Winston in Rijswijk. De thuisploeg, die momenteel de laatste plaats bezetten in de Topklasse, kwam al snel via een vrije trap op voorsprong en beperkte zich daarna tot het spelen van countervoetbal. FC Groningen had daar moeite mee en speelde matig. In de 70e minuut was viel de gelijkmaker dan eindelijk, via het hoofd van Jonas Ivens. Met een 1-1 stand werd er verlengd en op den duur brak de thuisploeg. Vlak voor het einde van de eerste helft van de verlenging schoot Gonzalo Garcia de FC op voorsprong en daarna was het gedaan. Ook Koen van de Laak en Tim Matavz wisten het net nog te vinden en bepaalden de eindestand zo op 1-4.

Natuurlijk was er ook voor deze wedstrijd weer een mooie voorbeschouwing gemaakt, maar helaas is het artikel wegens een nog onbekende fout nooit gepubliceerd. Onze excuses hiervoor!

FC Groningen kent natuurlijk een prima competitiestart met een knappe derde plaats na zes wedstrijden. Op papier leek deze bekerwedstrijd in Rijswijk dan ook geen probleem voor Pieter Huistra en zijn mannen. Huistra wilde natuurlijk geen onnodige misstap maken en dus stuurde hij gewoon zijn sterkste elftal het veld op. Dit wel zonder de zieke Fredrik Stenman en de lichtgeblesseerde Nicklas Pedersen, zij zaten allebei niet bij de wedstrijdselectie. Hun vervangers waren Shkodran Metaj en Leandro Bacuna. De opstelling:

Matavz
Tadic – Bacuna – Enevoldsen
Sparv – Hiariej
Metaj – Granqvist – Ivens – Kieftenbeld
Luciano

De wedstrijd begon direct hoopvol, met aardige kansen voor onze FC. Toch was het de thuisploeg dat al vroeg op voorsprong kwam, via een nette vrije trap. Het droomscenario voor Haaglandia werd hiermee een feit en dus gingen de Rijswijkers zich terugtrekken en loeren op de counter. De Groningers kwamen maar moeizaam in hun spel en ook het creëren van kansen ging stroef. FC Groningen wilde wel maar het kwam er vooral in de eerste helft niet echt uit. In het slot van die eerste helft kregen beide ploegen nog grote kansen, Haaglandia via wederom een vrije trap en namens de FC kreeg Tim Matavz nog twee goede mogelijkheden.

Het was een helft om snel te vergeten, hoofd leeg en gewoon je ding doen: winnen. In de rust werd Leandro Bacuna vervangen door Gonzalo Garcia, die afgelopen weekend tegen Excelsior zijn eerste officiële minuten in het eerste pakte. Groningen begon de tweede helft vrij aardig, maar wederom heeft de ploeg moeite met het creëren van kansen. Tussendoor kon de thuisploeg nog wel eens snel in de tegenaanval, maar een tweede goal zat er voor hun niet in.

Met nog twintig minuten op de klok was de ban dan eindelijk gebroken: 1-1! Het was Jonas Ivens die uit een vrije trap raak kopte. Een bevrijding natuurlijk voor onze profs, maar het was nog zeker niet gebeurd. Zo’n vijf minuten na de 1-1 werd Koen van de Laak ingebracht voor Thomas Enevoldsen en zo werd geprobeerd om de wedstrijd in het slot alsnog naar onze kant te trekken. Dat lukte echter niet en dus werd er verlengd, al was zelfs dat al bijna verkeken toen Haaglandia in de laatste minuten van de reguliere speeltijd nog een levensgrote kans kreeg.

In de verlenging gaat de conditie natuurlijk ook altijd een rol spelen. En dat is, als het goed is, positief voor FC Groningen. Haaglandia wankelde af en toe in de eerste helft van de verlenging en de FC kreeg een aantal beste kansen, waar zelfs het aluminium nog aan te pas kwam. Uiteindelijk trokken de Groningers de winst alsnog naar zich toe, het was invaller Gonzalo Garcia die de 1-2 binnen schoof en zo leek het duel dan eindelijk beslist. In het laatste kwartier van de wedstrijd kon de thuisploeg geen weerstand meer bieden en zo kon Pieter Huistra opgelucht ademhalen. In de 110e minuut was het Koen van de Laak die de 1-3 goed inkopte uit een voorzet van Metaj, en drie minuten later pikte Tim Matavz zijn doelpuntje ook nog mee en bepaalde de eindstand op 1-4.

We kwamen met z’n allen dus met de schrik vrij in Rijswijk. Een wedstrijd om snel te vergeten al moet er natuurlijk wel geleerd worden van de fouten. Zaterdagavond wacht PSV alweer in één van de toppers in de Eredivisie dit weekend. Groningen won nog nooit in Eindhoven, maar ieder jaar geldt weer: nieuwe ronde, nieuwe kansen. In de voorbeschouwing op PSV –uit zullen we natuurlijk dieper in gaan op die wedstrijd, ervan uitgaande dat die voorbeschouwing wél online komt te staan!