FC met pijn en moeite langs Genemuiden

Door 6 reacties

FC Groningen heeft vanavond haar eerste officiële wedstrijd van 2011 met 2-3 weten te winnen van SC Genemuiden. Erg soepeltjes ging het niet tegen de amateurs uit Genemuiden, die dankzij hard werken voor aardig wat gevaar konden zorgen. Na iets meer dan twintig minuten kwam de thuisploeg notabene op voorsprong, maar Tom Hiariej trok de score vrij snel weer gelijk. Vlak voor rust zette Thomas Enevoldsen, die weer eens in de basis mocht starten, de Groningers op een 1-2 voorsprong. Na iets meer dan een uur spelen zorgde Enevoldsen via zijn tweede treffer voor wat meer lucht: 1-3. Echter, tien minuten later was de spanning weer volledig terug toen de andere groen-witten de aansluitingstreffer scoorden. Het bleef daardoor lang spannend maar doelpunten vielen er niet meer. Een makkelijk avondje werd het dus zeker niet, maar de kwartfinale is bereikt! Die wedstrijd wordt volgende week in Utrecht gespeeld.

Pieter Huistra was van plan om met Matavz en Tadic te beginnen, maar dat liep toch anders. Volgens RTV Noord waren beide spelers te laat voor de wedstrijdbespreking en hield trainer Huistra ze daarom uit de basis. Daarom begon FC Groningen de wedstrijd met de volgend elf namen: Luciano; Kieftenbeld, Granqvist, Ivens, Stenman; Hiariej, Holla, Andersson, Enevoldsen, García; Matavz.

Na een rustig eerste kwartier waarin er over en weer kleine kansen waren afgelost kwam Genemuiden in 22e minuut verrassend op een 1-0 voorsprong. Uit een vrije schop van Rotman nam Cornelia de bal aan en schoof hem uiterst beheerst met buitenkant rechts in de verre hoek. Hierbij moet gezegd worden dat Luciano zulke ballen wel eens gepakt heeft. Een Haaglandia-scenario hing in de lucht maar nog voor rust herstelde de ploeg zich op knappe wijze. Tien minuten voor rust maakte Tom Hiariej op aangeven van Pedersen gelijk en vlak voor rust knalde Enevoldsen de 1-2 tegen de touwen. Ditmaal kwam de assist op naam van Stenman. Na een onrustig en slecht begin ging FC Groningen uiteindelijk toch met een voorsprong de rust in, ook al ging het uiterst moeizaam.

Na rust kreeg Cornelia – maker van de 1-0 – een uitstekende mogelijkheid maar via Luciano zijn vingertoppen belandde de bal op de lat. FC Groningen zocht daarna naar de bevrijdende 1-3 en die kwam er uiteindelijk ook. Het was wederom Thomas Enevoldsen die het doelpunt op zijn naam kreeg. Een vrije trap werd door niemand weggewerkt bij Genemuiden en viel binnen achter doelman Flier. De wedstrijd leek gespeeld, maar toch toonde Genemuiden veerkracht. Berry Halfwerk schoot moeiteloos binnen na voorbereidend werk van Riemens en een spannend kwartier was in aantocht. In het kwartier dat volgde waren er kansen voor beide ploegen en raakte FC Groningen nog de lat. Genemuiden bleef uiterst gevaarlijk in de counter en een gelijkmaker hing in de lucht. Gelukkig voor FC Groningen bleef de gelijkmaker uit en eindigde de wedstrijd in een 2-3 overwinning.

Met de overwinning verzekerde FC Groningen zich van de kwartfinales waar FC Utrecht de tegenstander zal zijn. Die wedstrijd zal plaatsvinden over acht dagen op 26 januari in Utrecht. Nog twee wedstrijden te gaan en we kunnen ons opmaken voor een bekerfinale in Rotterdam. Het is allemaal nog niet zo ver, maar dit jaar zijn we dichterbij dan ooit. Toch moeten we niet te lang stil staan bij deze overwinning, zondag staat immers de kraker tegen FC Twente op het programma. Een directe concurrent en een erg belangrijke wedstrijd.