FC verliest van Wiedemeijer en handlangers

Door Redactie 18 reacties

Het leek een geweldige avond te worden voor FC Groningen en haar meegereisde supporters, maar daar dacht scheidsrechter Wiedemeijer anders over, en leidde Heracles hoogstpersoonlijk naar de zege. Met een 1-3 voorsprong kreeg de FC achtereenvolgens een penalty en twee rode kaarten tegen, waardoor het laatste half uur met negen man werd gespeeld. Hier was Groningen helaas niet tegen bestand, het werd 4-3.

Iedereen vetrok vol goede moed uit Groningen aan het eind van de middag, want onze FC zit in een goede sterke fase. Heracles stond dan wel 5e, maar had in 2010 vooralsnog niet gewonnen. Er vertrokken drie bussen naar Almelo, maar er waren ook nog velen met de autocombi. In totaal reisden zo’n 220 supporters hun club achterna naar Almelo. Eén bus was voorzien van een cameraploeg, die opnames gingen maken voor FC Groningen TV op Eredivisie Live. Zij wilden de supporters meer in het licht zetten en gingen daarom mee met de fantour om sfeerbeelden te maken.

De sfeer was goed, het was te merken dat er veel vertrouwen was. Eenmaal in Almelo vulde het uitvak zich snel, en zat de sfeer er gelijk voor de wedstrijd al in. Toen de warming-up begon konden de volgende elf basisspelers persoonlijk worden toegezongen: Luciano; Blin♠d, Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Bacuna, Enevoldsen, Lovre; Matavz en Nordstrand. Voorafgaand aan de wedstrijd was er wel een tegenvallertje, Heerenveen stond voor tegen Utrecht. Maar er zijn natuurlijk ergere dingen in het leven, zoals Wiedemeijer als scheidsrechter hebben.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Heracles, direct in de eerste minuut. Door wat geklungel met de bal van Sankoh kon Bas Dost uitbreken, maar zijn inzet werd vrij eenvoudig gepakt door Luciano in de lange hoek. Maar daarna was het vooral FC Groningen dat gevaarlijk werd. In de negende minuut was het Enevoldsen met het eerste gevaar op doel, maar zijn geplaatste schot werd stijlvol gepakt door de doelman van Heracles, Pieckenhagen. In de 18e minuut kwam Lovre dankzij een geweldige pass van Sankoh helemaal vrij voor het doel, maar werd in het strafschopgebied omvergelopen door verdediger Looms, desondanks besloot scheidsrechter Wiedemeijer om geen penalty te geven. Kennelijk was hij bang dat hij anders geen bonus zou krijgen, of dat hij z’n toto fout zou hebben, waar hij blijkbaar een 1’tje had ingevuld.

In de 21e minuut viel een corner van Danny Holla voor de voeten van Thomas Enevoldsen, zijn schot werd onderweg aangeraakt en werd in het doel tegengehouden door Heraclied Quansah. Maar de bal was overduidelijk al in zijn geheel over de doellijn. Echter, het was Wiedemeijer zijn dag en kende het doelpunt niet toe. De beste man mag toch op z’n minst een deel van zijn winst delen met zijn assistent, die het spelletje goed meespeelde. Zo stond het dus nog steeds 0-0 in een aantrekkelijke openingsfase.

Beeld: Eredivisie Live

Vervolgens kregen beide teams een paar kansjes, maar Luciano stond zijn mannetje weer tot wanhoop van de Heraclieden. In de 34e minuut brak Morten Nordstrand, die eindelijk weer eens mocht starten, goed door. Hij haalde de achterlijn en gaf de bal voor richting tweede paal, waar Tim Matavz in kwam glijden. Helaas kon Matavz er niet goed genoeg bij en gleed de bal een paar centimeter naast. Eén minuut later was de FC alweer in de aanval, en gaf Morten Nordstrand de bal goed mee aan landgenoot Thomas Enevoldsen op links. Hij stond weer op scherp en schoof de bal goed onder de keeper door. En ja, nu kon hij er niet onderdoor, de goal telde! Iets later dan verdient kwam FC Groningen dus op voorsprong in Almelo, en was het groot feest in en voor het uitvak! Zeer verdiende voorsprong tegen de verassende nummer 5.

Slechts een paar minuten later, in de 41e minuut, was het weer zover. FC Groningen klopte aan bij de defensie van de thuisploeg. Bacuna gaf een briljante steekpass op opnieuw Enevoldsen. Hij had wel recente ervaring met dat soort kansjes, en benutte ook deze, 0-2! In een paar minuten tijd stond de FC er ineens heel anders voor. Het meegereisde publiek ging natuurlijk helemaal los en genoot van de perfecte en terechte voorsprong. De dag kon niet meer stuk, zo voelde iedereen het in het uitvak, want FC Groningen speelden heel stabiel. Maar de mensen wisten natuurlijk nog niet wat er nog zou komen, een werkelijk krankzinnige tweede helft.

FC Groningen begon de tweede helft niet scherp genoeg, waardoor Heracles al binnen een minuut de aansluitingstreffer scoorde. De lange Bas Dost kon vrij inkoppen en de bal achter Luciano in het net leggen. Daar schrok iedereen natuurlijk even, en besefte dat de overwinning nog zeker niet binnen was. Maar in de 50e minuut werd die fout alweer hersteld. Holla mocht een vrije trap nemen zo’n 20 meter van de goal. Morten Nordstrand voerde zijn functie als muurbreker optimaal. Via zijn lichaam viel de bal bij de tweede paal binnen, waardoor de marge weer twee was! Het heerlijke gevoel van een paar minuten geleden was weer helemaal terug, en alles zag er positief uit voor de FC.

Alles mocht er dan wel mooi uitzien, maar het was natuurlijk wel de dag van de heer Wiedemeijer, en niet die van ons. Dat bleek tenminste in de 55e minuut, toen Heracles een corner nam. De bal kwam voor de goal en tukker Overtoom ging als een stervende zwaan naar de grond, waar echt bar weinig aan de hand was. Toch kreeg Heracles een penalty en moest Bacuna een aangenaaide gele kaart incasseren, met gevolgen. Dezelfde Overtoom nam de penalty en stond oog in oog met Luciano, die aangemoedigd werd door de Groningse aanhang. De penalty werd goed genomen, maar nog mooier was de redding van Luciano, die de bal knap naast sloeg. Met meerdere mooie reddingen deze wedstrijd was hij toch wel weer een held. Shit, dacht Wiedemeijer, dit ziet er niet goed uit voor mijn toto, wat kan ik nog meer doen om de wedstrijd te beïnvloeden? Jawel, hij vond een oplossing.

In de 60e minuut maakte Gibril Sankoh een onhandige overtreding, op een risicoloze positie. Hij kwam fors in, maar niet meer dan dat. Maar ‘Man of the Match’ scheidsrechter Wiedemeijer vond dit een goede aanleiding om de wedstrijd nog is naar zijn hand te zetten. Hij gaf triest genoeg rood! Het uitvak ontplofte, Sankoh wachtte daar nog even mee en deed dat in de kleedkamer. De man die net terug kwam van een schoring (5x geel) kreeg nu een directe rode kaart. Eigenlijk zal deze kaart geseponeerd moeten worden, of worden omgezet in geel, maar de KNVB kennende zal dat wel gewoon een wedstrijd of drie schorsing worden. In de 64e minuut zette Wiedemeijer de kroon op zijn werk. Natuurlijk, het was geen slimme overtreding van Bacuna die al geel had, maar aangezien die eerste gele kaart zo overdreven was, mocht deze overtreding toch wel door de vingers worden gezien. Maarja, het was zijn dag en hij beslist, Bacuna kreeg zijn tweede gele kaart en werd dus naar de kant gestuurd. Zo mocht FC Groningen het laatste half uur uitspelen met 9 man, en de 1-3 voorsprong verdedigen. Uiteraard niet voor het eerst in de wedstrijd de spreekkoren richting Wiedemeijer, met een hoofdrol voor zijn moeder. Maar hij vond die aandacht wel leuk en stak zijn duim op naar het uitvak, de sportieve man.

Zoals te verwachten is met 9 man, brak er een hele zware fase aan voor FC Groningen. In de 72e minuut kwam de zoveelste klap voor de Groningers, na een scrimmage kwam de bal met geluk voor de voeten van de scherpe Bas Dost, die vervolgens de 2-3 binnenschoot. Toen zag iedereen het eigenlijk wel aankomen, dit was niet de laatste goal van Heracles. Al snel daarna schoot Overtoom de bal erg fraai binnen, Luciano was kansloos. Het stond nu 3-3 en iedereen zag het scenario al voor zich. Koen van de Laak kwam erin voor Matavz, niet echt een ideaal moment om in te vallen. Toch hield de FC nog lang stand na de 3-3, maar kreeg toch nog de genadeklap. In de 89e minuut werd een corner niet goed weggekopt door Holla waardoor de bal in de voeten van Maertens kwam op randje zestien. En ja hoor, de verdediger schiet die bal onhoudbaar binnen. Zeker weten dat hij negen van de tien ballen het stadion uit zou knallen, maar deze moet natuurlijk juist de kruising binnen vliegen, ongelofelijk. Verslagenheid bij de spelers, verslagenheid op de bank, en frustraties bij de supporters. Wat wordt je hier toch een klote avond bezorgd door die ene man in het groen. Spreekkoren helpen natuurlijk niet, maar waren toch zo ongelofelijk terecht. Maarja, hij kan lachen en we zullen zien hoelang hij geen wedstrijd meer van FC Groningen zal fluiten, à la Bossen.

Na die goal natuurlijk alles of niets van FC Groningen, maat daar had Wiedemeijer geen tijd meer voor, die wilde feest vieren. In een wedstrijd waarin zoveel gebeurde: 6 wissels, twee rode kaarten, meerdere blessurebehandelingen, zeven (goedgekeurde) goals én een penalty, besluit meneer de scheidsrechter om maarliefst 2 minuten extra tijd bij te trekken, een schande! Nee, het mocht niet vanavond, we mochten niet winnen. De wedstrijd was verkocht? Belchinezen gesignaleerd? Wat het ook was, hoe goed we ook waren geweest, we hadden niet gewonnen.

We staan met lege handen, en hoe. De punten leken zo verdient al binnen, maar door toedoen van de dramatische arbitrage en een daarvan profiterend Heracles verlies je met 4-3 in Almelo. Er was veel te bespreken op de terugweg naar Groningen, dat was het probleem niet, al hadden we het liever over andere dingen. Eenmaal in Groningen wachtte een groep supporters nog even op de spelersbus, die even later werd ontvangen onder het mooie licht van fakkels. Applaus voor de spelers volgde, voor de inzet. Ook werd Ron Jans nog even wat gevraagd. Want iedereen had hem op de radio gehoord na de wedstrijd en wist dat hij iets totaal anders zei dan dat hij dacht. En dat klopte, want tegen ons was hij wel eerlijk. “Ach als ik de naam van die man hoor, wordt ik al gek”, zei hij. Duidelijke taal.

De volgende wedstrijd van FC Groningen is volgende week zondag. Thuis tegen RKC Waalwijk, de hekkensluiter. Die moet toch wel gewonnen kunnen worden, als het ons dit keer wel gegund wordt tenminste. Want het blijkt maar weer: scheidsrechter kunnen wedstrijd weldegelijk volledig naar hun hand zetten. We zullen zien, nu even bijkomen van deze enerverende dag, het is niet anders.