FC wint eindelijk weer eens thuis

Door 4 reacties

Een krankzinnige wedstrijd was het vanmiddag. FC kwam na een kwartier op een 1-0 voorsprong. Roda verdediger Kadar zou binnen twee minuten na de openingsgoal van - Van Dijk/ de Leeuw - met een directe rode kaart van het veld worden gestuurd. Hij greep onhandig in op de doorgebroken Zeefuik. Oud FC-er Mark Jan Fledderus zou uit een vrije trap, op slag van rust gaan tekenen voor de gelijkmaker. Als scheidsrechter Wiedemeijer de regels consequentzou hebben toegepast, had de middenvelder zich binnen tien minuten moeten douchen. De aanslag op het been van Kieftenbeld was rijp voor diep donkerrood. Ongelofelijk!Kieftenbeld kon gelukkig de wedstrijd doorspelen. Na de pauze kopte De Leeuwal snelde 2-1 tegen de touwen. De gasten zouden een kwartier voor tijd 2-2 maken via Chelsea huurling Affane. Notabenede enige kans uit de tweede helft, voor de geelzwarten. In de slotminuten schoot Schet na een mooie aktie de bal snoeihard tegen de lat. Bacuna zou kort daarna deze prestatie (uit een vrije trap) evenaren. Gelukkig voor een ieder die een groen wit hart heeft, was het lot onze Trots deze speelronde gunstig gezind. Michael de Leeuw wist in de blessuretijd een doorgekopte bal naar de verlossende 3-2 eindstand te promoveren. Daarmee werd de eerste thuisoverwinning sinds februari(!) een feit.

Eerste helft
Kort na de aftrap zou de eerste kans zich aandienen voor de Koempels. Huppert sprintte diagonaal het groenwitte strafschopgebied in en haalde hard uit. Luciano loste de bal, Bacuna werkte het leder door het eigen centrum weg, diens bal werd door de inkomende Németh naast het doel geschoten. Het liep tot ieders (groenwit getinte) opluchting met een sisser af. Het spelbeeld verplaatste zichdaarna over en weer. FCbezondigde zich tijdens de openingsfaseaan diverse slordige passes en balaannames. Fledderus zou na een minuut of tien ontsnappen aan direkt rood. Zijn inkomende gestrekte been op het standbeen van Kieftenbeld werd slechts bestraft met geel. Mikel Kieftenbeld mocht van geluk spreken dat hij verder kon.

Na ongeveer een kwartier brak Schet uit over links. Zeefuik gaf hem de bal goed mee- na een duel met Wielaert. De snelle spits haalde verwoestend uit en sluitpost Kurto verwerkte de bal tot hoekschop. Uit deze goed genomen corner zou het eerste doelpunt vallen. Van Dijk kopte in de verre hoek en de Leeuw gaf op de doellijn het laatste zetje, 1-0! Kort daarna zou Grunn weer uitbreken. Dit keer was het Zeefuik die zijn direkte tegenstander te slim af was. Verdediger Kádár hield Zeefuik iets te opzichtig vast en omdat onze centrum spits anders een vrije doortocht had, trok scheidsrechter Wiedemeijer terecht de rode kaart. FC zat op rozen, een voorsprong enelf tegen tien. Zeefuik zou de vrije trap laag naast de tweede paal schieten.

In de fase die zou volgen was de thuisploeg de bovenliggende partij. De druk nam toe. Sparv had dé kans op 2-0 na een prima steekpass van Zeefuik, de Fin schoot naast - vanuit kansrijke positie.. Ook de Leeuw zou even later een dot van een kans krijgen. Zijn kopbal lag voor het inknikken bij de tweede paal, hijmikte naast. Een bekend gezegde in het voetbal luidt: als jij je kansen niet afmaakt, wordt je afgemaakt. Een moment van onoplettendheid in de rechterzone van de groen witte achterhoede, bracht Németh in stelling die als een hazewind op het doel van Luciano afstormde. Kwakman trok aan de noodrem en kreeg een gele kaart.

Vlak voor de zestienmeterlijn mocht Fledderus de vrije trap nemen. Tijdens het schot draaiden drie FC spelers (die in de muur stonden) zich om. Of dit uit angst was om de bal niet in het gezicht te krijgen of tegen andere edele delen, een pupillenfout, zo bleek! De baan van het schot werd dermate veranderd waardoor Luciano kansloos was 1-1.

Tweede helft
Het zou toch niet weer gebeuren zoals in de voorgaande thuiswedstrijd tegen Vitesse? De Leeuw zou deze vraag gaan beantwoorden. Ruim vijf minuten na de pauze gaf Kieftenbeld een hoge voorzet richting tweede paal. Doelman Kurto ging het luchtduel aan met de Leeuw en greep mis waardoor de kopbal in het doelverdween 2-1! FC probeerde daarna door te drukken, van Dijk zou nog een schot loslaten op Kurto en Kirm zou even later over schieten. Ook Kieftenbeld liet een prima pegel los op het doel van de gasten die werd gestopt.

Toch zwakte de overtuiging af. Verzanding dreigde. De thuisploeg had vrijwel de hele wedstrijd weliswaar meer balbezit en de kansen, de marge bleef slechts één doelpunt. De gasten brachten spits Affane in voor Hupperts. Maaskant bracht tegen het slotkwartier Bos in voor Kirm. Twaalf minuten voor tijd viel uit het niets - de 2-2. Chelsea huurling Affane produceerde een afstandschot van 25 meter. Luciano zag er niet goed uit en kon de bal uit het net vissen. Wat een domper!

De supporters riepen al een tijdje om Texeira, Maaskant bracht Texeira voor Sparv. Een moment later zou onze Trots door het oog van de naald kruipen. Tijdens een Roda aanval werd Donald in de Groninger zestien meter onderuit gehaald door Schet. Wiedemeijer zag er geen overtreding in. FC zwijnde...

Met nog vier minuten op de klok ging Schet op avontuur richting het vijandelijke doel. Zijn verwoestende schot eindigde op de lat. Kort daarna werd er een overtreding gemaakt op Bacuna. Hij nam zelf de vrije trap en dit schot eindigde tegen de lat. Even later zou de Leeuw naast koppen. De wedstrijd dreigde te eindigen in een gelijkspel. Vier minuten blessuretijd werd erbij getrokken. In de extra tijd werd er een bal voorgegeven in de buurt van het Roda doel. Deze bal werd doorgekopt en eindigde bij de Leeuw die de bal controleerde op de borst enverwoestend raak schoot -3-2! De Leeuwleek daarna geblesseerd.Femi verving hem. De wedstrijd was gespeeld. Onze Trots van het Noorden stijgt naar een negende plek. Aankomende zondag wacht Feijenoord.