Friesland naar de apotheek, Groningen aan het Bier - Heerenveen - FC Groningen 0-1

Door Redactie 4 reacties

FC Groningen heeft zijn eerste overwinning behaald dit seizoen. Vanavond werd de uitwedstrijd tegen Heerenveen met 0-1 gewonnen. Doelpuntenmaker was de debuterende spits Morten Nordstrand in de 60 e minuut.

Het was niet altijd mooi voetbal maar de derby stond bol van de spanning. Heerenveen was de betere voetballende ploeg, FC Groningen zette daar veel passie en werklust tegenover. De eerste tien minuten waren voor de Groningers die met goed voetbal Heerenveen gelijk onder druk zette. Dit resulteerdein drie hoekschoppen. Na ongeveer 20 minuten nam Heerenveen het over. Vooral Sibon en Beerens waren de smaakmakers bij de friezen. FC Groningen moest alle zeilen bijzetten om Heerenveen van het scoren afhouden waarbij Luciano een paar keer goed redde.

De tweede helft was eigelijk het zelfde liedje, Heerenveen meer in balbezit en rustiger, FC Groningen vechtend voor elke meter. En het moet gezegd worden, de twaalfde man in het uitvak. Ongelovelijk, vanaf de eerste tot de laatste minuut ging het tekeer. Jong en oud stonden achter de club. En het werd beloond. In de 60 e minuut werd Lovre op links aangespeeld door Stenman. Lovre nam de bal mee op de borst zette scherp voor en Nordstrand sloeg als een duvel uit een doos toe 0-1. In het uitvak werden ze gek, helemaal uit hun bol schreeuwden ze Norstrand toe die het uitvak gelijk in het vizier nam. Zou het nu toch eens gebeuren?

Heerenveen kreeg kansen. Opnieuw via Sibon met een lob over Luciano, maar Granqvist redde van de lijn. De druk van Heerenveen bleef aanhouden. Afstandschoten, ingespeelde vrije trappen, het was soms hectisch voor het doel van Luciano. FC Groningen moest het hebben van uitvallen. Tien minuten voor tijd werd Lovre op het middenveld vrijgespeeld. Met aan de buitenkanten helemaal vrij Koen van der laak en aan de andere kant Enevoldsen ging Lovre op eigen eer uit en schoot de bal hopeloos naast het doel. Als FC Groningen wat slimmer in die fase had gespeeld was de wedstrijd eerder beslist geweest.

Met nog vier minuten extra speeltijd en de herinnering van vorig seizoen nog voor ogen werd het een alles of niets wedstrijd voor de Friezen. Verdediger Dinsdag maakte het helemaal bont en onthoofde Lovre bijna, waarna hij voor de tweede keer geel kreeg en dus met rood van het veld afkon. Met de kreet "laat je eigen ploeg maar in de steek" werden de vroegtijdige vertrekkende, gefrustreerde, chagarijnige en teleurgestelde supporters van Heerenveen naar de nooduitgang begeleid. Voor hun rest de apotheek de volgende week. Rustgevende middelen zijn vanaf maandag volop in Friesland verkrijgbaar en dit keer krijgen ze er ook nog eens zegeltjes bij. Bij een vol boekjeontvangen ze gratis een DVD waar de wedstrijd van vanavond op staat. FC Groningen speelde de wedstrijd uit en dankte de meegereisde supporters met een ovatie, waarna het feest kon beginnen

Ron Jans heeft nog een hoop werk te doen. Met de nieuwelingen erbij zal er automatisme moeten komen in het spel. Er waren nog enkele spelers die nog niet op hun normale niveau zaten, maar het gaat langzaam vooruit. Een overwinning in een uitwedstrijd kan de swung terugbrengen en vertrouwen geven. De swung bij de supporters zit er helemaal in, nogmaals complimenten aan de meegereisde supporters van FC Groningen. Ik was blij en trots dat ik er onderdeel vanuit maakte want het Abe Lenstra stadion werd dit keer vanaf het begin helemaal weggeblazen. Friesland kan weer een poosje achter de gebreide broeken gaan liggen en in Groningen gaat men aan het bier. Forza Grunn

Geel: Bak Nielsen (29e minuut), Zonneveld (43e minuut), Dinsdag (73e minuut), Lovre (91e minuut)
Rood: Dinsdag (90e minuut)

Wissels: Lovre voor Zonneveld (57e minuut), Assaidi voor Paulo (71e minuut), Ajilore voor Pedersen (71e minuut), Papadopulos voor Koning (71e minuut), Matavz voor Nordstrand (86e minuut)

Opstelling FC Groningen: Da Silva, De Roover, Granqvist, Svejdík, Stenman, Enevoldsen, Holla, Van de Laak, Zonneveld, Pedersen,Nordstrand
Opstelling Heerenveen: Lejsal, Bak Nielsen, Breuer, Dingsdag, Koning, Grindheim, Losada, Svec, Beerens, Sibon, Henrique

Scheidsrechter: Kuipers
Toeschouwers: 25.000 FC Groningen supporters 1200