Granqvist klopt NAC vanaf elf meter

Door Redactie 12 reacties

Het leek even een pijnlijke avond te gaan worden voor Andreas Granqvist, nadat hij al binnen twee minuten in eigen doel kopte. Maar een kwartier later maakte hij die goal hoogstpersoonlijk weer goed door een makkelijk gegeven strafschop binnen te schieten. Vlak voor rust kreeg de FC wederom een penalty, dit keer wel overduidelijk, en weer wist Granqvist die kans te verzilveren. Zo had hij er in één helft al drie in liggen. FC Groningen had de hele wedstrijd het betere van het spel maar kon de kansen niet benutten, NAC was duidelijk naar Groningen afgereisd om te counteren en dus verdiende de FC zeker de drie punten vanavond. Het werd natuurlijk nog even billenknijpen maar de drie punten waren weer binnen, FC Groningen blijft thuis ongeslagen en staat minimaal een dag in punten gelijk met PSV en Ajax.

Het was weer tijd voor een avondje Euroborg, gezien de thuisresultaten van dit seizoen erg hoopgevend, maar het sluwe NAC kwam op bezoek. Traditioneel een lastige, enerverende wedstrijd. Dat wij de betere papieren hadden was wel duidelijk met onze vierde plaats, NAC stond op plaats tien en presteerde mede door een plotselinge trainerswissel erg wisselvallig. FC Groningen moest het vanavond zonder doelman Luciano doen die knieproblemen had en ook Nicklas Pedersen was niet inzetbaar. Tom Hiariej is deze week weer fit verklaard maar aangezien hij niet bij de selectie zat wil Huistra hem nu wat rustiger terugbrengen dan de vorige keer. Even leek Andreas Granqvist ook nog een twijfelgeval te zijn nadat hij op de training een tik te verwerken kreeg, maar de Zweedse tank meldt zich natuurlijk niet zomaar af. De volgende elf moesten het vanavond doen:

Matavz
Tadic – Garcia – Enevoldsen
Sparv – Holla
Stenman – Granqvist – Ivens – Kieftenbeld
Van Loo

We waren graag begonnen met het noemen van de eerste kans voor de FC, maar het was toch echt NAC dat via een corner in de tweede minuut voor het eerste gevaar kon zorgen. De corner werd genomen door Kees Luijckx die de bal vlak voor het doel wilde gooien, daarbij toucheerde Andreas Granqvist de bal bij de eerste bal in verkeerde richting en vloog de bal zomaar het eigen doel in. Een zeer ongelukkige vroege achterstand en dat kon maar één ding betekenen: NAC zou zich terugtrekken en zich beperken tot het voor hun kenmerkende counterwerk.

Aan de FC was het om de kop niet te verliezen en snel op jacht te gaan. Eén voordeel aan zo’n vroege achterstand is dat je ruim de tijd hebt om je te herpakken en alsnog je tegenstander voorbij te stevenen. Dit beseften de supporters in de Euroborg ook en de ploeg werd goed ondersteund in deze lastige fase. Typerend voor het huidige FC Groningen ging de thuisploeg direct vol op de aanval, had het ’t betere van het spel en kregen ze de beste kansen. Sterker nog, NAC kreeg geen kansen meer. We zagen ondermeer een goede doelpoging van Matavz die, ondanks dat dit zijn seizoen nog niet is, altijd van waarde is voor het elftal. De Sloveen nam de bal goed mee en haalde knap uit maar mikte iets te hoog en dus suisde de bal over.

Even later kreeg Danny Holla, die in de duels vooral in de beginfase sterk oogde, een grote kans. Echter was daar duidelijk te zien waarom Danny een rechtspoot is, want zijn schot met links hobbelde langs het doel van de frustrerende Jelle ten Rouwelaar. Vanaf minuut één was de fries aan het tijdrekken maar dit leidde tot niets meer dan wat handgebaren van scheidsrechter Kuipers richting de doelman.

Na iets meer dan een kwartier konden we dan wel weer juichen met z’n allen, want Andreas Granqvist kon aanleggen vanaf elf meter om zijn eigen goal goed te maken. In een luchtduel in het strafschop gebied viel de bal op de arm van Horváth en daar zag Kuipers een penalty in. Op zich vrij makkelijk gegeven maar het feit dat de verdediger ook nog eens in de rug van Granqvist sprong en daarbij zijn arm over de schouder van de Zweed gooide zal ook hebben meegespeeld in de beoordeling van de scheidsrechter. Granqvist wist natuurlijk wel raad met zo’n kans en tekende voor zijn zesde (of eigenlijk zevende) Eredivisietreffer van dit seizoen.

Hierdoor was de achterstand al snel weer weggewerkt en kon de FC op jacht gaan naar de voorsprong. NAC leek nog steeds geen zin te hebben om te gaan voetballen en dus had Van Loo niet veel meer te doen in de eerste helft. De Groningers hielden de bezoekers goed onder druk en creëerden een aantal goede kansen. Amper vijf minuten na de gelijkmaker had Tim Matavz de 2-1 op de schoen, maar hij faalde oog in oog met Ten Rouwelaar. En eerlijk gezegd, ik zou ook schrikken als ik zo’n vent opeens op me af zie stormen. Toch had een Matavz in vorm zo’n bal er gewoon ingeschoten, want met één kleine lichaamsbeweging heb je een keeper op zo’n moment zo op het verkeerde been en heb je een leeg doel voor je.

Toch gaf ook deze kans weer meer vertrouwen, er werd goed gevoetbald en aan inzet geen gebrek, dit was op de tribunes voelbaar. Het leek erop alsof iedereen het volste vertrouwen had in een goede afloop van deze avond. Eén van de uitblinkers van de Groningse elf was wederom Gonzalo Garcia, herboren onder Pieter Huistra. Hij straalt weer voetbal en plezier uit, hij werkt hard en is niet vies van een sliding of andere vorm van meeverdedigen. Het tweede leven van Garcia is erg van toegevoegde waarde voor de ploeg, en al was Pedersen niet geblesseerd geweest in de basis zou hij niet hebben gestaan.

In de 36e minuut konden we een schitterende aanval aanschouwen, wat zal de NAC –trainer kwijlend hebben toegekeken. Na een geblokte voorzet van Kieftenbeld ging de jongeling goed het luchtduel aan en kreeg zo de bal bij Garcia, hij bezorgde de bal vervolgens met een zeer fraai hakje bij Enevoldsen die de combinatie aan wilde gaan. Garcia legde de bal door de lucht weer terug op Enevoldsen en hij haalde goed uit. Alles ging goed in die aanval, een geniet momentje, maar helaas was Ten Rouwelaar weer scherp vandaag. Aangezien de keeper de bal niet vast had hield het gevaar aan en kreeg de FC nog een grote mogelijkheid, helaas ging deze bal voorlangs.

Twee minuten later mocht FC Groningen dankzij goed doorgaan van Fredrik Stenman een corner nemen. De corner was niet goed en kon makkelijk weggekopt worden door een NAC-er maar daar had Garcia al rekening mee gehouden. Hij nam de bal perfect op de borst aan en haalde verwoestend precies uit, knallen die we wel vaker van Gonzalo gezien hebben en tot een aantal fabuleuze goals heeft geleidt. Ook dit keer was de bal op weg naar goud maar helaas hing het aluminium in de weg en spatte het goud uiteen op de lat.

FC Groningen voerde de druk steeds meer op en een voorsprong hing in de lucht. Een paar minuten voor rust kwam de bal na een mislukte doelpoging van Dusan Tadic terecht bij Stenman die verwoestend uithaalde, de bal werd gestopt door een arm van verdediger Koenders en Kuipers besloot om wederom een strafschop toe te kennen. Van opzet was weliswaar absoluut geen sprake bij de verdediger, toch ben ik het eens met de beslissing van de scheidsrechter. NAC had er nou eenmaal voordeel bij dat de bal tegen de arm kwam, want wie weet waar die bal terecht zou zijn gekomen. Eigenlijk moet je als verdediger in dit soort situaties gewoon altijd je handen op je rug hebben, niet dat je dan kan gebeuren. Natuurlijk heeft de verdediger maar een fractie om daarop te reageren, maar dat hoort bij de sport. In mijn ogen dus een terechte penalty en omdat er geen opzet in het spel was geen kaart. Maar wat iedereen ook van die beslissing vond, Granqvist kon ons op voorsprong zette en die vreugde overheerste natuurlijk. Hij schoot de bal laag in dezelfde hoek en trof wederom doel: 2-1! Altijd een lekker moment, zo vlak voor rust.

De hoofdrol in de eerste helft was duidelijk weggelegd voor Andreas Granqvist, met drie goals waarvan twee aan de goede kant. Toch een loepzuivere hattrick. Zoals gezegd viel Gonzalo Garcia ook weer positief op en ook Tim Sparv speelde goed, degelijk. Hij bracht de nodige rust op het middenveld en leverde verschillende perfecte passes op maat af, die soms deden denk aan die van Sankoh in z’n goede tijd.

In het begin van de tweede helft was het spelbeeld hetzelfde als in de eerste, FC Groningen oppermachtig. Toch kon je wel verwachten dat NAC ook nog z’n kansjes zou krijgen en toch wel wat zou willen gaan forceren, ondanks dat ze voetballend niet echt veel te zeggen hadden vanavond. Het werd tijd om het goede spel te belonen het liefst met een goal die eens niet discutabel was, want dit goede spel kun je natuurlijk niet negentig minuten volhouden. Het aanvallende spel in een hoog tempo begon bij sommige jongens voelbaar te worden en sommige krachten vloeiden weg, al had de FC nog steeds het initiatief.

Na 65 minuten ging NAC dan toch wat proberen in aanvallend opzicht. Eerst kregen ze voor het eerst in lange tijd een goede kans, dit via een kopbal van Amoah. Vervolgens werd aanvoerder Rob Penders naar de kant gehaald voor een meer aanvallende voetballer, alhoewel, voetballer…Anthony Lurling kwam in het veld en werd als altijd warm ontvangen in de Euroborg. Bij ieder balcontact kon de beste man rekenen op een trouw fluitconcert van Groningse kant. Je ziet wel eens dat spelers hierdoor beter gaan voetballen, maar om Lurling aan het voetballen te krijgen moet er toch wel heel wat meer gebeuren.

Toen er nog ongeveer een kwartier te spelen was begon de vermoeidheid duidelijk een rol te spelen, NAC begon meer controle te krijgen en ook Pieter Huistra had dat door en ging wisselen. Gonzalo Garcia ging onder luid applaus naar de kant en Petter Andersson mocht voor hem de wedstrijd vol maken. Toch kon ook hij niet voorkomen dat NAC wat meer in het spel kwam en kansen kreeg. Het trainersduo van NAC bracht Idabdelhay als breekijzer voor de laatste tien minuten, zij zullen ongetwijfeld weten wat de aanvaller over het algemeen presteert tegen FC Groningen, hij wordt altijd gevaarlijk tegen ons en pikt dan geregeld een goaltje mee. Thomas Enevoldsen werd gewisseld voor supersub Koen van de Laak en even later ging Tadic eraf en was Leandro Bacuna terug van een blessure.

NAC kreeg nog een aantal goede kansen vooral via Amoah maar kreeg het gelukkig niet voor elkaar om de bal zelf in het net te werken. Koen van de Laak en Danny Holla zorgden nog voor het nodige vermaak in de laatste minuten bij de cornervlag, tot frustratie van onder andere Lurling, wat natuurlijk met gejuich werd ontvangen bij het publiek. De wedstrijd zat erop en de Euroborg stond weer ouderwets te trillen, het was een geweldige avond. Dit was ongetwijfeld de mooiste wedstrijd die we dit seizoen hebben kunnen aanschouwen dus die momenten moet je koesteren. De drie punten werden gevierd en iedereen kon met een heerlijk gevoel naar huis. Thuis direct de TV aan voor de samenvattingen en het beeld even stilzetten bij de stand, want inderdaad we staan in punten gelijk met de nummers twee en drie, PSV en Ajax! Een onovertroffen seizoensstart van de FC, hoe lang kunnen we dit volhouden? Volgende week mogen we naar Almelo, zo lang Wiedemeijer daar niet wordt aangesteld hebben we zeker kansen tegen Heracles. Maar eerst spelen we donderdagavond thuis tegen ADO in de vierde ronde van de KNVB-beker, hopen op een even mooie avond als deze!