Groningen knokt maar verliest in Amsterdam met 2-0

Door 7 reacties

FC Groningen heeft zondagmiddag de uitwedstrijden tegen Ajax met 2-0 verloren. In de beginfase was de thuisploeg duidelijk sterker, maar erg veel kansen leverde dit niet op. Naar mate de wedstrijd vorderde ging de FC beter en vooral met meer vertrouwen spelen. De kansen bleven echter schaars en vlak voor rust was een goede redding van Van Loo nodig, om de stand gelijk te houden. Dit spelbeeld zette zich na rust door, Groningen speelde erg gecontroleerd maar juist toen ging het mis. Sulejmani strafte een inschattingsfout van doelman Van Loo af. Vlak daarna besliste Vertonghen de wedstrijd: 2-0. Groningen creëerde nog wel een aantal goede kansen in de Arena, maar hij wilde er helaas niet in. Jammer, want een nederlaag was niet nodig.

De opstelling
Omdat Matavz nog niet volledig fit was begon hijop de bank en werd Pedersen de diepste spits. Bacuna nam plaats achter de spits, waardoor de opstelling er als volgt uit zag:

Pedersen
Tadic - Bacuna- Enevoldsen
Sparv - Holla
Stenman - Granqvist - Ivens - Hiariej
Van Loo

Eerste helft
Door het verschrikkelijke drama in Alphen aan de Rijn werd er voorafgaand aan de wedstrijd één indrukwekkende minuut stilte in acht genomen. In het begin waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, maar zag je wel dat Groningen Ajax onder druk probeerde te zetten. De eerste paar kansen waren echter voor rood wit, een combinatie met Boilesen en El Hamdaoui leverde niets op en een grote kans op de 1-0 vanuit een corner werd niet benut door Sulejmani.

Grunn kon goed mee voetballen en deed zeker niet onder voorde gastherenen kreeg zowaar ook een corner. De FC heeft vaker uit stilstaande situaties kunnen scoren, maar helaas kopte Ivens hoog over. Het spel ging over en weer en er was nog een mogelijkheid voor Bacuna die de bal net naast wist te schieten en een kans voor Eriksen die namens dethuisploegrakelings over schoot.

De grootste kans was er voor Özbiliz die een voetlengte te kort kwam en een bijna doelpunt voor El Hamdaoui, die de bal net niet achter van Loo kreeg omdat de doelman de inzet met zijn voeten wist te keren. In de eerste helft deed Groningen niet onder voor Ajax, maar wist te weinig kansen te creëeren. De ruststand was 0-0. Het was afwachten wanneer Matavz ingebracht zou worden om voor meer gevaar te zorgen.

Tweede helft
Beide teams begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Groningen kwam fel uit de kleedkamers en het leek erop dat er wat te halen viel. Bacuna begon met een goede schietkans op het vijandelijkedoel.De gastenzetten hun gastgevers steeds meer onder druk en met dat gegeven werd Timmy Matavz binnen de lijnen gebracht.

De FCzorgde ervoor dat de thuisploeg meerdere keren redding moest bieden door Ooijer en Anita. Na een schot van Enevoldsen wist laatst genoemde de bal uit het doel te houden en er zo voor zorgen dat Ajax niet op achterstand kwam. Met veel betere kansen in de tweede helft dan in de eerste drie kwartier leek het erop dat er wat te halen viel, dat maakte het alleen maar zuurder dat de 1-0 viel door onoplettendheid achterin. Na een goede pass van Van der Wiel wist Sulejmani de bal over van Loo te stiften nadat hij eens voor de verandering uit zijn doel kwam.

Niet veel later viel de 2-0 al door een vrije trap waarbij de bal ongelukkig door Stenman bij Vertonghen eindigde die via de binnenkant paal wist te scoren. Het zat de gasten ook weer niet mee. Nadat Vermeer de bal tegen Matavz kopte ging de bal in het Ajax doel, maar het feestje ging niet door omdat er een overtreding zou zijn begaan.

Huistra probeerde het nog wel en bracht een dubbele wissel in: Metaj voor Sparv en Andersson voor Pedersen. De wissels haalden niets meer uit en Van Boekel floot de wedstrijd af, de FC fans konden met een zure smaak de terug reis maken naar Groningen. De term lucky Ajax vond ik hier wel op zijn plaats en was is het jammer dat we geen profijt konden maken van het punten verlies van AZ. De vierde plaats is nog binnen handbereik, waar wij nog uit tegen ADO gaan spelen, moetenzij aankomend weekend uit naar AZ. Het ziet er echter naaruit dat we Europees voetbal moeten gaanafdwingen via de play-offs. De volgende wedstrijdis uit tegen het wisselvallige Vitesse zijn, waar alles mogelijk is.