Groningen speelt gelijk in Nijmegen

Door 2 reacties

FC Groningen heeft gisteravond met 2-2 gelijk gespeeld tegen NEC Nijmegen. Groningen kwam op voorsprong door een vroege goal van Berry Powel. De ploeg van Mario Been kwam alsnog langszij en kwam zelfs op voorsprong. In de laatste minuut wist Groningen door een doelpunt van Gonzal Garcia alsnog een gelijkspel in de wacht te slepen.

Sinds gisteravond zijn we koploper af. We moeten de koppositie tijdelijk afstaan aan AZ. Ik zeg met name tijdelijk omdat ik er volle vertouwen in heb dat we over een paar weken weer op de eerste plek staan. Laat ik eerst eens beginnen met de scheidrechter waar we altijd op schelden, gisteravond floot de heer Braamhaar een prima wedstrijd en nam hij correcte beslissingen. Vooral op de twee gele kaarten van Granqvist was niks op aan te merken. Mag ook wel eens een compliment worden gegeven aan scheidsrechter.

Dan de wedstrijd die om 8 uur begon. Groningen trad aan in het bekende 4-4-2 systeem. Matthijs nam de plek in van de geblesseerde Femi, Svejdik daarentegen de plek van Stenman. Verder was Koen van de Laak nog niet volledig inzetbaar, de technische staf nam geen risico met Van de Laak die later in de wedstrijd nog wel inviel. Levchenko, Hiariej en Meerdink zaten allemaal nog niet bij de selectie vanwege blessures.

Zowel Groningen als NEC begonnen behoudend aan de wedstrijd en gaven achterin geen ruimte weg. Toch liet NEC in de 13e minuut een steekje vallen. Het was topschutter Marcus Berg die een prima voorzet in huis had die werd binnengewerkt door collega-spits Berry Powel, die daarmee zijn eerst competitiegoal maakte: 0-1. NEC kreeg in het eerste kwartier een kans wat eigenlijks geen kans te noemen was.

Na een halfuur nam NEC het initiatief in handen en kreeg het ook pracht van kansen. In kort tijdsbestek van maarliefst 2 minuten moest Luciano 3x handelend ingrijpen. Eerst was het Schöne die tegen Luciano aanschoot, in de rebound probeerde Johnny van Beukering het maar ook hij passeerde de minst gepasseerde keeper van de Eredivisie niet. Nog geen minuut daarna was het Davids die het probeerde maar ook hij passeerde Luciano niet. Na een bibberende slotfase in de eerste helft gaan we rusten met een 1-0 voorsprong!

Dan de tweede helft waar bij NEC Rutger Worm in het veld kwam voor middenvelder Arek Radomski. Ook na rust bleef NEC de betere ploeg, dat uiteindelijk resulteerde in de verdiende 1-1. Het was centrale verdediger Peter Wisgerhof die afgelopen zomer nog in de belangstelling stond van de FC die de 1-1 binnenschoot. De aanvoerder schoot vanaf 21 meter onberispelijk hard in de linkerbovenhoek: 1-1. Vlak daarna was het bijna Marcus Berg die zijn 7e van het seizoen kon bijschrijven, al besefte hij het zelf niet. Aan de overkant was het invaller Rutger Worm die met een prima kopstoot bijna Luciano verschalkte.

In de 65ste minuut werd Petter Andersson naar de kant gehaald, voor zijn plaats kwam Koen van de Laak. In het verloop van de wedstrijd hielden de Nijmegenaren het gas erop en ging het op zoek naar de overwinning. Vervolgens kreeg Matthijs een gele kaart voor een overtreding op Worm. Twee minuten na de gele kaart van Matthijs ging ook Granqvist op de bon wat later gevolgen zou hebben. 5 minuten voor tijd kreeg Granqvist de bal op de hand en wees Braamhaar naar de stip. Voor Groningen betekende dat niet alleen een penalty tegen maar ze kwamen per slot van rekening ook nog eens met 10 man te staan omdat Granqvist zijn 2e gele kreeg. El-Akchaoui schoot de strafschop goed binnen en liet Luciano kansloos: 2-1. Bekijk hier de penalty van El-Akchaoui.

In een wanhoopspoging bracht Jans Garcia binnen de lijnen voor Holla, dat gebeurde allemaal in de 89ste minuut. Zijn eerste (!) balcontact leverde meteen een doelpunt op. Koen van de Laak zette de bal voor en werd door Garcia vol op de 'pantoffel' genomen waarna de bal via de onderkant van de lat in het doel vloog: 2-2. Bekijk hier de schitterende 2-2 van Garcia.

Tenslotte gaf Braamhaar aan dat er nog eens 4 minuten bijkwamen. Daarin gebeurde nog heel wat. Bouaouzan kwam bij NEC in het veld, Metaj bij Groningen. In de absolute slotseconden kreeg NEC nog een dot van een kans. Tim Janssen had vrije doortocht maar door uitstekend keeperswerk van Luciano kwam er geen winnaar. Zo eindigde een hele mooie partij in een 2-2 gelijkspel. Aankomende zaterdag speelt Groningen een uitwedstrijd tegen NAC dat tenminste Zeurling en Reuser mist. Bij Groningen is uiteraard Granqvist er niet bij. De verdediger is na zijn rode kaart automatisch geschorst voor één duel. Hopen dat we zaterdag tegen NAC drie punten pakken.