Terug

Deel deze pagina:

Groningensupporters zijn ook gewoon mensen

Door 1 reactie

Directie en supporters waren het er over eens: de behandeling van de FC-fans door de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb was schofterig. Er was dit jaar een verplichte buscombi, nadat alle supporters vorig jaar al vóór de wedstrijd werden terug gestuurd na een incident met vuurwerk. De directie van onze FC vroeg burgemeester Aboutaleb per brief of er voor dit seizoen geen andere mogelijkheid was dan die van de zo verafschuwde buscombi. Aboutaleb reageerde op de meest onbeschofte manier die er is: hij negeerde de brief volledig en nam niet eens de moeite om iets terug te schrijven. Wat denkt de Rotterdamse burgemeester hiermee te bereiken?


Het gebeurt helaas nog veel: omdat burgemeesters bang zijn dat er iets gebeurt in of rondom een voetbalstadion, worden de bezoekende fans bij voorbaat al gezien als barbaren. Ze moeten opgehokt in een bus urenlang reizen naar de meest uiteenlopende plaatsen. Als ze dan, vaak nog vol goede moed, aankomen bij het stadion worden ze gefouilleerd en vervolgens het uitvak ingeknuppeld. Als de faciliteiten en service dan ook nog slecht zijn, voelt dat niet als een warm welkom. Dat terwijl uitsupporters toch ook verantwoordelijk zijn voor het maken van sfeer. Maar kennelijk is dat van minder belang en komt het een burgemeester als Aboutaleb wel goed uit om voetbalsupporters al bij voorbaat aan te pakken.

Dan kan hij trots vertellen over zijn strenge aanpak van geweld, één van zijn speerpunten. Geweld dat bij mijn weten overigens nog maar zelden plaatsvindt rondom wedstrijden van onze FC. Maar ik heb niet de indruk dat dit door de strenge, supportersonvriendelijke aanpak van de Nederlandse burgemeesters komt. Sterker nog. Ik denk dat het averechts werkt: ook de supporters die goede bedoelingen hebben, veruit de meeste dus, zullen sneller geïrriteerd raken tegenover de politie en de thuissupporters. Een slechte behandeling door de autoriteiten is geen vrijbrief om je als supporter is te misdragen, maar het helpt wel als je je welkom voelt.

Hoe je wel met supporters om moet gaan, laten ze zien in Duitsland. Ik was dit weekend bij de wedstrijd van een andere groen-witte club: Werder Bremen. Ze speelden tegen het Augsburg van Gibril Sankoh.Een mooie gelegenheid dus om in het Weserstadion te gaan kijken. Sankoh speelde trouwens een degelijke wedstrijd, kennelijk is het de Nederlandse trainer Jos Luhukay gelukt om zijn extreme wisselvalligheid eruit te krijgen. Maar goed. Even terug naar het onderwerp: de ontvangst van uitsupporters. Die lopen daar op hun dooie akkertje, tussen de gezellig keuvelende thuissupporters door, naar het uitvak. Ze kunnen aan elke steward of agent vragen waar ze moeten zijn en krijgen dan fatsoenlijk antwoord. Ze worden dus, zoals dat hoort, als gasten behandeld.

De politie is wel aanwezig, maar bemoeit zich nauwelijks met de gang van zaken. Door deze gemoedelijke sfeer voelt iedereen, zowel uit- als thuissupporter, zich welkom in het stadion. Dat gun ik de Nederlandse fans ook! Zelfs na afloop van de voor Bremen teleurstellende wedstrijd (1-1, de gelijkmaker viel ver in blessuretijd) loopt iedereen op zijn dooie akkertje naar bus of auto. Er valt geen onvertogen woord. Dat terwijl er toch behoorlijk wat bier is geconsumeerd door de meeste uit- en thuisfans. Iets wat in Nederland ook altijd tot extra waakzaamheid bij de autoriteiten leidt. In Bremen gaf dit, behalve de onvermijdelijke wildplassers, geen problemen.

Nu zal er ook in Duitsland wel eens wat gebeuren rondom een wedstrijd. Zeker bij derby’s is die dreiging er. Maar bij het gros van de wedstrijden loopt iedereen gezellig door elkaar, zo is mijn ervaring. Is het niet mogelijk om in Nederland ook zo’n sfeer te creëren? Ik zou tegen de Nederlandse (voetbal)bestuurders willen zeggen: steek eens je licht op bij onze oosterburen en vraag hoe ze daar werken. Want daar blijkt: als iedereen zich gerespecteerd voelt, is de kans dat het misgaat veel kleiner. Neem nou een club als Excelsior, die nu niet echt bekend staat vanwege de jarenlange vetes met FC-supporters. Bij zo’n tegenstander is er toch nauwelijks dreiging? Waarom dan toch een behandeling van supporters alsof het criminelen zijn?

Als burgemeester Aboutaleb echt wil scoren met supportersbeleid, moet hij beginnen met excuses aan de club voor het niet reageren op de brief van Hans Nijland. Dat is pas respect (ook al zo’n modewoord in de Randstad). Daarnaast zou het hem sieren als hij de FC-fans persoonlijk uitnodigt voor de volgende wedstrijd in Rotterdam. Laat iedereen met eigen vervoer komen, regel voldoende parkeergelegenheid en wijs de gasten waar nodig de weg. Zorg voor voldoende eten en drinken en kijk wat er gebeurt. Ik denk dat er dus niks gebeurt en dat het een gezellige avond/middag wordt.

Mochten er toch mensen zijn die zich misdragen: pak die dan op. Maar veroordeel niet al een hele groep mensen bij voorbaat. Want dat voelt heel onprettig. Dat gevoel zou juist burgemeester Aboutaleb (die door Leefbaar Rotterdam al veroordeeld werd vóór zijn benoeming in Rotterdam, enkel en alleen omdat hij een dubbel paspoort heeft) toch moeten kennen? Het zou daarom mooi zijn als juist deze burgemeester de eerste is die het op een positieve manier probeert. Dan krijgen de fans in ieder geval de kans om te laten zien dat ze goedwillende supporters zijn met een clubhart. Want ook al zit er misschien af een toe een zwart schaap in de supportersfamilie: voetbalfans zijn echt geen enge wezens. Het zijn gewoon mensen die ook graag als zodanig behandeld willen worden!

Reacties:
FCGmijnclub26-03-2012 om 19:43

Ha Nanko, prima leesvoer!

Lijkt me inderdaad ideaal, dat je gewoon als uitsupporter langs de gastenvakken kunt lopen zonder in elkaar gemept te worden.

Of het ooit zover komt?

En wat er vorig jaar in R'dam is gebeurd, en ook nog zo "flink" zijn om nu niet te reageren op de brief van de FC, ik noem het de arrogantie van de macht! :-x

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!