Heracles beëindigt winstreeks Groningen op pijnlijke wijze

Door Redactie 12 reacties

FC Groningen is er niet in geslaagd om de vijfde overwinning op rij te boeken en ging met 3-0 ten onder in Almelo. In de eerste helft werd er bij vlagen goed gecombineerd en waren de ploegen gelijkwaardig, desondanks ging de FC met een 1-0 achterstand de rust in. De tweede helft was een hele andere dan de eerste, FC Groningen speelde slap en erg onzuiver. Luciano hield de Groningers keer op keer knap op de been maar hij was kansloos bij de tweede en derde goal van Heracles. Door deze nederlaag heeft de FC niet kunnen profiteren van het verlies van Ajax en blijft de ploeg van Pieter Huistra staan op plaats vier.

Slechts drie dagen na de zwaarbevochten bekeroverwinning op ADO Den Haag stond Heracles alweer te wachten op de komst van FC Groningen. De Almeloërs wilden namelijk graag de nare smaak van hun voorgaande twee wedstrijden wegspoelen. Vorig weekend verloren ze in Heerenveen in de allerlaatste minuut door een eigen goal van Maertens en afgelopen donderdag gingen de Heraclieden beschamend hard onderuit tegen de amateurs van Achilles ’29. Aan de kant van FC Groningen was er één twijfelgeval voorafgaande aan de wedstrijd: Danny Holla. Hij heeft in de bekerwedstrijd namelijk een tik op z’n knie te verwerken gekregen. Uiteindelijk nam Huistra het zekere voor het onzekere en liet hij Holla plaatsnemen op de bank. Dat leidde tot de volgende elf namen:

Matavz
Tadic – Garcia – Enevoldsen
Sparv – Hiariej
Stenman – Granqvist – Ivens – Kieftenbeld
Luciano

Het duel begon met een kansje voor Tim Matavz namens FC Groningen maar zijn inzet leverde geen gevaar op. Even later ontving Jonas Ivens al een gele kaart voor een overtreding op Armenteros, overigens pas de eerste prent die Ivens in de competitie ontving. De vrije trap was een mooie prooi voor Luciano en zo schommelde de wedstrijd al van het begin af aan wat heen en weer. Na bijna tien minuten spelen lepelde oud-Groninger Mark-Jan Fledderus, die een minuut later ook al geel zou ontvangen, de bal over de uikomende Luciano maar net naast het doel. Het was het eerste echte schrikmoment voor de FC, maar de meelopende Ivens zag de bal gelukkig in het zijnet belanden.

Enkele minuten later was het weer gevaarlijk aan de andere kant. Vanaf de eigen helft werd er een prachtige diepe bal afgegeven op Tim Matavz die zijn directe tegenstander op snelheid aftroefde, ook hij lepelde de bal knap op de doelman heen echter viel deze bal op het dak van het doel. Na iets meer dan een kwartier spelen werd er net als bij de eerste grote kans van Heracles weer geklungeld in de achterhoede van de FC. Hierdoor kon aanvaller Rendla in het strafschopgebied  opeens nog een schoen tegen de bal krijgen, gelukkig ging zijn ‘schot’ net naast.

In de 18e minuut anticipeerde Maertens niet goed op een verre uittrap van Luciano waardoor hij de bal zomaar in de voeten van Matavz legde. Matavz wilde dit direct afstraffen met een keihard schot vanaf ruim 20 meter, maar zijn knal suisde vlak langs de verkeerde kant van de paal. Zo moest het Groningse gevaar in de beginfase duidelijk van Tim Matavz komen, Tadic en vooral Enevoldsen waren onzichtbaar op de flanken. Na die redelijk aantrekkelijke openingsfase kelderde de entertainmentwaarde flink en werd het aan beide kanten wat slordiger. In de 38e minuut ontving ook Andreas Granqvist zijn eerste kaart van deze competitie na een wat felle tackle op de bal die in bezit was van Armenteros. De Zweed raakte wel prima de bal maar desondanks werd deze actie met geel bestraft door scheidsrechter Wegereef, waar hij aan de andere kant Mark-Jan Fledderus spaarde.

Drie minuten later brak Heracles helaas de wedstrijd open. Na een goede combinatie van de Heraclieden over hun linkerkant liet Kieftenbeld zich voorbijlopen waardoor Overtoom opeens de zestien in kon lopen. Vanaf de achterlijn legde hij de bal terug op Armenteros die veel te veel tijd kreeg van de Groningse verdedigers en zo kon draaien en schieten. Luciano was kansloos op het schot in de lange hoek maar de verdediging kon deze goal zich zeker aanrekenen, Groningen had namelijk voldoende mensen in de eigen zestien om het Armenteros nog moeilijk te maken.

Ondanks dat de eerste helft redelijk evenwichtig was ging de FC rusten met een 1-0 achterstand en daar viel ook wel iets voor te zeggen. FC Groningen speelde niet het tot nu toe zo herkenbare spel en oogde zeker niet fris. Na de rust was het allemaal nog erger, de jongens leken het (gelukkig) wel te willen maar er kwam bijna niks meer uit. Passes kwamen niet aan en Heracles begon steeds meer aan te dringen. Erg zonde want Heracles was vandaag zeker niet onverslaanbaar, een scherp Groningen had gewoon gedaan wat het voorgaande wedstrijden ook deed: winnen. Nu zag het er echter niet naar uit dat er nog een treffer zou vallen in ons voordeel, eerder dat de thuisploeg z’n voorsprong uit zou bouwen.

In die tweede helft was er slechts één man om trots op te zijn: Luciano. Keer op keer moest hij het vuile werk opknappen en dat deed hij uitmuntend. Na bijna een uur spelen werd de bijzonder zwak spelende en gefrustreerde Enevoldsen gewisseld voor Van de Laak, de vraag is hoeveel krediet de Deen nog heeft bij Huistra want eigenlijk speelt hij al het hele seizoen onder zijn niveau. Even later was er een mooi schot van Rendla vanaf randje zestien maar Luciano stopte de bal stijlvol. Acht minuten later was er weer een knap schot van Heracles, dit keer van Armenteros, en weer bewees Luciano een geweldige keeper te zijn.

Enkele minuten daarna was Luciano echter kansloos, overigens waren Dusan Tadic en Tom Hiariej inmiddels naar kant gehaald en vervangen door Petter Andersson en Leandro Bacuna. Uit een voorzet vanaf rechts haalde Overtoom in één keer uit, die inzet werd nog knap met de voet gestopt door Luciano die al voor de andere hoek had gekozen, maar de rebound was voor Everton een makkie, de verre hoek lag helemaal open en die ruimte werd benut door de invaller. Zo stond het 2-0 en daar hadden we niks tegen in te brengen, een volkomen verdiende voorsprong van de thuisploeg en het zag er toen al niet naar uit dat de FC nog iets terug zou gaan doen. Vlak na de tweede goal vloog de derde er al bijna in na een schot van Douglas, zijn uithaal belandde gelukkig op de buitenkant van de paal.

Luciano moest vervolgens weer een geweldige redding verrichten op een schot van Looms, onze Braziliaan tikte de bal prachtig over het doel. Uit die corner maakte Luciano zijn enige foutje van de wedstrijd toen hij de bal losliet en Everton de kans gaf uit te halen. De doelman herstelde goed en blokte het schot, maar uit de corner die daarop volgde was het wel helemaal over en sluiten. Er werd niet goed gereageerd toen de bal bij de tweede paal op het hoofd van een Heraclied belandde, zijn kopbal kwam voor de goal terecht en na wat gerommel kwam de bal voor de voetbal van Looms. Hij frommelde de bal tussen alles en iedereen door, in het net. Zo werd deze toch al zekere nederlaag nog iets pijnlijker gemaakt door de Almeloërs. Alles was daarna nog gebeurde was niet meer van belang, even na kwart over zes was de wedstrijd ten einde en konden de teleurgestelde supporters en spelers met lege handen naar huis.

Deze tweede helft was duidelijk één van de slechtste helft die we dit seizoen hebben kunnen zien, alleen de eerste helft in Nijmegen komt waarschijnlijk nog in de buurt. Hopelijk reageert de ploeg na deze nederlaag net zoals toen: goedmaken met een overwinning in de eigen Euroborg. Komende zondag komt Feyenoord namelijk op bezoek, net als Heracles en ploeg die we eigenlijk gewoon moeten verslaan. Echter hebben we kunnen zien dat scherpte en hard werken daar wel voor nodig is, je krijgt de punten niet zomaar cadeau.

We hebben helaas niet kunnen profiteren van de blamage van Ajax bij AZ, want met één punt erbij hadden we boven de Ajacieden gestaan. De selectie is na de bekereuforie weer even met beide benen op de grond gezet, en misschien is dat op z’n tijd ook wel goed. Ondanks deze zwakke vertoning mogen we niet klagen over de prestaties van de ploeg, we moeten nu niet opeens een vierde plek gaan verwachten van dit team, dat is waarschijnlijk te veel gevraagd uiteindelijk. We moeten ons niet gek laten maken door deze nederlaag, want het gaat gewoon prima met onze FC!