Iedereen kan voetballen behalve PSV

FC Groningen heeft wederom met een verschil van een doelpunt drie punten aan het totaal weten toe te voegen. Ditmaal moest regerend kampioen PSV er aan geloven: 2-1.

FC Groningen wist de eerste twee thuiswedstrijden van het seizoen niet in winst om te zetten. De Graafschap en FC Utrecht tornden aan de onneembaarheid van de Euroborg, maar langzaam maar zeker maakt De Trots weer een echte Groene Hel van haar stadion.

Tegen de verhouding!

Tegen PSV begonnen de mannen van Ron Jans weer furieus en in de openingsfase resulteerde dit direct in kansen voor Marcus Berg en Stef Nijland. Beide malen wist de beste keeper van Nederland, Heurelio Gomes, de inzetten te stoppen. FC Groningen ging vol door in het vervolg, maar tegen elke verhouding in wist PSV als eerste het net te vinden. Na een vrije trap van Perez wist Alcides in de kluts via een omhaal de brilstand van het scorebord te halen. Het was nota bene de eerste maal dat de Eindhovenaren in het penaltygebied kwamen.

Boeren geven niet op!

Maar zoals bekend geven boeren nooit op. De groen-witten streden voor elke meter zodat PSV nooit aan op bouwen toe kwam. Een aantal PSV’ers lieten duidelijk blijken gefrustreerd zijn: Alcides kegelde onbesuisd Goran Lovre om – die weer wat beter speelt dan de voorgaande wedstrijden – en Afellay kreeg geel na een handgemeen tegen Stef Nijland. Toen vlak voor rust FC Groningen een vrije trap had verdiend, sloeg de vlam in de pan waar met name Lazovic zich liet gelden. Scheidsrechter Bossen en zijn assistent zagen alles door de vingers terwijl ze beiden op nog geen meter afstand stonden. Dit was evenwel niet verwonderlijk sinds het arbitraire trio bijna alles over het hoofd zag vandaag (zo gaf Bossen een gele kaart aan Nijland voor een schwalbe terwijl het duidelijk een strafschop was). Toen besloot Bossen te fluiten voor de rust, wat onbegrijpelijk was daar Groningen nog recht had op een vrije trap. Met een hels fluitconcert zocht de slechtst fluitende arbiter van het seizoen de kleedkamers op.

Tweede helft

FC Groningen ging door waarmee het in de eerste helft begonnen was: op zoek naar een doelpunt. Koen van der Laak zag een bal van de lijn gehaald worden en Goran Lovre schoot voorlangs totdat Rasmus Lindgren, man van de wedstrijd, de gelijkmaker droog binnenknalde. Stef Nijland die wederom een puike partij op de mat legde werd vervangen door Tim Matavz die bij binnenkomst direct twee man uitspeelde en ternauwernood door de derde verdediger uit scoringspositie werd gehouden.

De Marcus Berg Show

Met een gelijkspel namen de Groningers echter geen genoeg. Een schitterende pass van achteruit van Lindgren werd door Marcus Berg op waarde geschat. In een beweging nam hij de bal aan en zette zicht vrij voor de PSV-goalie en werkte zeer koel binnen: 2-1! Niet veel later was Berg weer aan zijn bewakers ontsnapt en dat werd de Mexicaanse international te veel. Met een brute trap kegelde hij de jonge Zweede goalgetter tegen het gras. Hij ontsnapte aan de rode kaart. Na deze charge moest Berg zich wel laten vervangen en Mark-Jan Fledderus loste hem af. Tot slot moest nog Bruno Silva met kramp na de kant, Tom Hiariej was zijn vervanger.

Kerststemming

PSV werd niet meer gevaarlijk, kwamen tijd tekort door hun eigen tijdrekken in de eerste helft. De FC fans lieten zien in opperbeste (kerst)stemming te zijn: Jingle bells, jingle bells, jingle all the way, iedereen kan voetballen behalve PSV!

FC Groningen neemt nu de vierde plaats in op de ranglijst. Op naar Sparta!

Op rapport

1. Van Loo – 6.5

Kreeg geen mogelijkheid zich te onderscheiden. Was kansloos bij de curieuse tegentreffer.

2. Silva – 7

Minder op dreef dan vorige wedstrijden, maar nog altijd dik volvoende.

3. Sankoh – 7.5

Als Sankoh zo geconcetreerd en sober verdedigd als vandaag is hij onhoudbaar voor de FC.

4. Kruiswijk – 7.5

Onklopbaar zoals we gewend zijn van Kruis. Hoe vinden we een goede opvolger voor hem?

5. Stenman – 7.5

Verdedigend onklopbaar vandaag en ook sterke aanvallende impulsen.

6. Lindgren – 8.5

Man of the Match! Een goal, een assist en de leider van het veld.

7. Van de Laak – 7

Onvermoeibaar. Een geweldige schakel in Groningens pressievoetbal.

8. Metaj – 6

Niet altijd even gelukkig vandaag.

9. Berg – 7.5

Een wonderschoon doelpunt, en daarnaast hard gewerkt.

10. Lovre – 6.5

Nog lang niet op zijn oude niveau maar het begint weer te komen. Wel schitterende assist.

11. Nijland – 7.5

Dreigend, onverzettelijk, topspits. Wie mist Nevland? ;)

Teamprestatie – 8

Wilskracht, veerkracht, en vast nog meer krachten.

Trainer Jans – 8

Alles stond logisch.

Bossen – 1

Voor de moeite om de reis naar Groningen te maken, anders was het nog lager.

Boerenmacht wenst alle bezoekers nog een prettige tweede kerstdag, maar dat zal niet veel moeite kosten!