Ineffectief Groningen krijgt met 1-4 deksel op de neus

Door Redactie 12 reacties

In een ijskoude Euroborg heeft FC Groningen zichzelf vanavond een slechte dienst bewezen. Alles wat mis kon gaan, zou deze wedstrijd mis gaan. Tim Matavz kon wegens een liesblessure niet meespelen. Petter Andersson viel binnen een kwartier uit en Femi die voor hem in het veld kwamwerd tijdensde rust gewisseld. De thuisploeg bleek niet te zijn opgewassen tegen de dodelijke counters van de gasten. In de eerste helft liep de ploeg tegen een achterstand van 0-1 (Mads Junker). In de tweede helft liepen de geel zwarten uit naar 0-2 en 0-3 (en weer) via Mads Junker. Granqvist zijn penalty werd gestopt door Tyton, Pedersen redde de eer 1-3 en Bodor scoorde in de slotfase 1-4.

Eerste helft
Een uur voor aanvang van de wedstrijd werd duidelijk dat Tim Matavz niet zou kunnen spelen. Hij had teveel last van zijn lies. Nicklas Pedersen zou zijn plaats innemen en Petter Andersson begon in de basis op de tien positie. De openingsfase was voor Groningen. Pedersen kreeg een schot kans op aangeven van Enevoldsen, doelman Tyton verrrichte zijn eerste redding.

De Limburgers kwamen daarna af er toe gevaarlijk uit via de counter. Skoubo zou twee kansen krijgen. In de dertiende minuut was het wel raak. Een korte corner werd teruggelegd voor het Groningen doel buiten de zestien. Op dat moment werd er niet doorgedekt. Het balbezit werd verplaatst via de spelers Vormer, Hempte, Janssen met als eindstation Junker die de 0-1 liet aantekenen. Petter Andersson diereeds een aantal minuten flink last van zijn knie had, werd binnen een kwartier vervangen door Femi.

Vijf minuten laterwerd Fredik Stenmantijdens het opkomen naar voren aangetikt op zijn linkervoet en kwam verkeerd terecht op zijn rechterknie. Iedereen vreesde voor zwaar letsel aan zijn knie. De Zweed moest even naar de kantmaar zou na een paar minuten toch de eerste helftgaan uitspelen.

Holla ontsnapte even later aan een gele kaart vanwegeeen stevige tackle. Groningen probeerde meer en meer het initiatief naar zich toe trekken en het tempo werd opgeschroefd. Rond de 26e minuut kon Pedersen uithalen na goed aangeven van Holla. Tyton stopte de inzet. De thuisploeg had veruit het meeste balbezit maar was nimmer effectief met de mogelijkheden die het kreeg. In de slotfase van de eerste helft zou de grootste kans voor Ivens zijn. Hij kopte fantastisch de bal in maar ook zijn inzet werd even knap gered door doelman Tyton. Een 1-1 ruststand zou niet onverdiend geweest zijn.

Tweede helft
Na de pauze bleek dat Huistra zijn laatste wissels had ingezet. Femi (kuitblessure) was vervangen door Bacuna enMetaj nam de plaats in van Stenman die niet verder kon. De ploeg begon fris aan de wedstrijd. Enevoldsen bracht Pedersen in stelling en ook op diens uithaal wist Tyton het antwoord. Met Bacuna zat er meer venijn in het spel en tevens gaf hijeen mooie voorzet vanaf rechts op Pedersen die net even teveel tijd nodig had.

Granqvist kopte uit een corner van Tadic goed in en ook hier bracht Tyton redding. Wat mij opviel was dat de thuisploeg op dat moment (binnen 60 minuten) tien corners had gehad en dat de tweede bal steeds voor de tegenstander was die van daaruit probeerde om counters op te zetten. Dit spelpatroon bleef zichtot het eindeherhalen.

Na ruim een uur spelen kwam Roda op 0-2. Junker ontsnapte op aangeven van Vormer aan de
buitenspelval en kwam oog in oog te staan met Luciano die de hoek probeerde te verkleinen. Metaj kreeg geel wegens protesteren.

Even later na weer een mooie aanvals opzet van de thuisploeg zou Enevoldsen voor open doel de aansluitingstreffer missen op aangeven van Bacuna.Hij zou even later een verkeerde keuze maken. Terwijl een medespeler vrij stond op rechts leverde hij de bal tijdens een aanval (onnodig) in op links bij de uitblinkende Ruud Vormer. Die bedacht zich geen moment en lanceerde Janssen die Junker de 0-3 liet maken.

Rond de 75e minuut werd er een mooie boogbal door Pedersen ingeschoten die via de hand van Tyton de lat zou raken en kon worden weggewerkt door de geel zwarte verdediging. In de 82e minuut kreeg dethuisploeg een penalty. Vormer zou de bal in zijn zestien meter gebied met de arm hebben beroerd. Granqvist zou de 1-3 gaan maken maar symbolisch voor deze hele thuiswedstrijd werd ook deze inzet gestopt. In de slotfase redde Pedersen de eer en Luciano kon in de laatste minuten de vierde tegentreffer uit het net vissen.

De tweede thuisnederlaag van dit seizoen is hiermee een feit. FC Groningen kan zich gaan opmaken voor de uitwedstrijd tegen Feyenoord en zal de komende tien wedstrijden alles uit de kast moeten halen om als vierde te eindigen.