Knokkend FC Groningen blijft met lege handen achter

FC Groningen heeft vanavond zeer ongelukkig van Heerenveen verloren: 0-1 door een doelpunt van Sulejmani in de 86e minuut. In de 1e helft was Heerenveen de bovenliggende partij maar in de 2e helft was het wedstrijdbeeld volledig anders. De FC had een punt verdiend maar blijft uiteindelijk met lege handen achter.

Nadat we allemaal konden genieten van weer een prachtige sfeeractie van de Groningen Fanatics (wat een grote kunstenaars hebben ze daar in de gelederen!) begon FC Groningen met een soort 3-3-2-2-opstelling, met centraal achterin de uitstekend debuterende Matías Cahais (na 10 minuten had Sibon al een aantal Argentijnse noppen in zijn voet staan) en voorin met een andere debutant, Tim Matavz. Al snel bleek de FC achterin echter een mannetje tekort te komen en Stenman moest zich vaak laten terugzakken. Het bracht in de Groninger defensie wel enige verlichting maar de strijd op het middenveld werd daardoor verloren. Het bleef de gehele eerste helft dan ook voornamelijk tegenhouden.

Heerenveen kreeg een aantal goede mogelijkheden maar FC Groningen liep in de 1e helft geen averij op, mede door een paar geweldige reddingen van Brian van Loo. Johan Derksen schijnt hem voor de tv nogal afgebrand te hebben maar die visie deel ik absoluut niet.

De tweede helft gaf een compleet ander wedstrijdbeeld te zien. FC Groningen gooide er qua strijdlust nog een schepje bovenop, en de Groningers begonnen opeens duels te winnen. Heerenveen had grote moeite met de formidabele strijdlust van FC Groningen en kwam er voetballend niet meer uit. Sulejmani kwam er tegen Sankoh absoluut niet meer aan te pas, en de goed ingevallen Kolder kreeg een paar uitstekende mogelijkheden. Ook Tom Hiariej speelde meer dan uitstekend en liet zien terecht in de voorselectie van Jong FC Groningen te zijn opgenomen. Maar in de 2e helft viel niemand bij de FC uit de toon, er stond een ploeg die streed voor elke meter en daarmee de tegenstander in grote problemen bracht.

Verder was het vanaf minuut één ongemeen spannend, een echte op het puntje van je stoel-zit-wedstrijd. Gaaf. Dat dat met deze gehavende ploeg mogelijk was - groot compliment!

Vlak voor tijd sloeg het noodlot toe. Uit een counter, ingeleid door wat ongelukkig balverlies van Hiariej, stond Sankoh opeens tegen twee opponenten, Henrique en Sulejmani, te staan en laatstgenoemde was Sankoh uiteindelijk voor de eerste keer te snel af en het was meteen raak: 0-1. In de resterende minuten kreeg Sankoh nog een goede kans, maar zijn kopbal werd door Heerenveen-keeper Van Dijk goed uit de goal geranseld.

Na drie minuten blessuretijd blies de goed leidende Wegereef (die de bal in de 2e helft wel op de stip had kunnen leggen omdat Jong-a-Pin de bal tegen zijn hand kreeg) voor de laatste maal en de leeggeknokte Groningers zegen ter aarde. Wat blijft is een enerzijds zuur en teleurgesteld gevoel, we hadden immers zeker een punt verdiend, maar aan de andere kant mogen we trots zijn op ons gehavende team dat zijn huid duur verkocht. Aan Cahais gaan we nog veel plezier beleven, hij heerste achterin en is voorin bij elke corner gevaarlijk, en als Marcus Berg snel terug is dan behoort een 5e plaats absoluut nog tot de mogelijkheden.

Dat we vanavond echter uitgerekend tegen Heerenveen aan het kortste eind hebben getrokken - gewoonweg afschuwelijk...