Nabeschouwing: FC Groningen - Excelsior

FC Groningen heeft vijf overwinningen op rij geboekt en is al negen wedstrijden op rij ongeslagen in eigen huis. Ditmaal werd op een ietwat fortuinlijke wijze Excelsior aan de kant geschoven: 3-2.

Kruiswijk moet blijven!

Voor de wedstrijd begon bleek dat de Fanatics een grote actie op touw hadden gezet om de stille centrumverdediger Arnold Kruiswijk te overtuigen om bij de FC te blijven. Met een spandoek dat groot genoeg was zodat Stevie Wonder het kon lezen bleek hoe zeer de supporters de diensten van ‘Kruis’ waarderen. Voordat de wedstrijd aanving, werd een minuut stilte gehouden naar aanleiding van het overlijden VVCS-oprichter Karel Janssen.

Storm

Zoals gewoonlijk begon FC Groningen direct te stormen door druk te zetten op de zwakke Excelsior defensie en dit resulteerde in een tweetal kansen van Marcus Berg en Koen van de Laak. Daarna luwde het spel wat. FC Groningen speelde in een te laag tempo, was onnauwkeurig in de passing en vond een feller Excelsior tegenover zich dat soms zelfs over de schreef ging. Dit resulteerde in het feit dat de Rotterdammers de beste kansen kregen. Robert Braber vond het houtwerk en miste in de rebound en Geert den Ouden schoot vanuit riante positie wild over. Dit gebeurde al nadat Freddie Stenman zich had moeten laten vervangen vanwege een hamstringblessure. Hij werd vervangen door Mark-Jan Fledderus, zodat Skodran Metjah een linie terugzakte. Direct na de onderbreking onderscheidde goalie Brian van Loo zich met een reflex op een schot van Den Ouden, en hiermee hield hij de FC op de been.

Welletjes

Toen vond Groningen het welletjes. Er werd meer en meer druk gezet op de defensie van de havenarbeiders en direct volgden er kansen voor de groen-witten. Goran Lovre, de eerste helft onzichtbaar, vuurde een kannonskogel af en in de daaropvolgende corner schoot Stef Nijland in het zijnet. Daarna vond Lovre het doel wel; hij schoot de bal tussen de benen door van Graafland.

Meer goals

Lang kon Groningen niet genieten van de voorsprong—een halve minuut ongeveer. Vanaf de aftrap bereidde Voskamp de gelijkmaker voor en Den Ouden schoot vernietigend binnen: 1-1. Net als Groningen kon Excelsior niet lang van hun doelpunt genieten. Na een geweldige actie van Nijland schoot topscorer Marcus Berg via een verdediger de Noordelingen opnieuw op voorsprong. Er volgden nog twee sublieme aanvallen van FC Groningen met Lovre, Nijland en Berg als hoofdrolspelers, maar eerst miste Berg en toen Nijland. Daardoor bleef Excelsior in de wedstrijd en via een vrije trap bracht Velasco weer een gelijke stand op het bord.

Mazzel

Toen dachten de meeste supporters dat het vat wel leeg zal zijn. Drie minuten betrof de blessuretijd en toen Excelsior een minuutje pakte bij de cornervlag leek het een gelopen koers. Braber dacht er anders over door twee schandalige overtredingen te maken zodat arbiter Van Boekel twee minuten extra bijtrok. Dit bleek niet aan dovemansoren besteed. Berg kwam in balbezit bracht hem in de ‘zestien’ waar een Excelsior speler de bal finaal miste en Lovre de bal via Luyckx binnenwerkte. De Euroborg ontplofte weer eens en de drie punten bleven hiermee in Groningen.

Op Rapport

1. Van Loo – 6

Soms wijfelend (4) en een superreflex (8) maakt gemiddeld een 6..

2. Hiariej – 6

Is toch meer een middenvelder dan een back.

3. Sankoh – 7.5

Weer sober en geconcertreerd als de laatste paar wedstrijden.

4. Kruiswijk – 6.5

Leek ontdaan door de acties die voor hem opgezet waren.

5. Stenman –

Te kort in actie om een oordeel te vellen.

6. Lindgren – 5

Misschein wel de minste wedstrijd dit seizoen.

7. Van de Laak – 6

Had het net niet, maar werkte wel hard.

8. Metaj – 6

Moest gedwongen een linie naar achteren verhuisen en is net als Hiariej duidelijke meer een middenvelder.

9. Berg – 7

Pikte weer een doelpunt mee en legde een aantal mooie aanvallen op de mat met zijn maatjes Nijland en Lovre.

10. Lovre – 7.5

Goudhaantje met twee doelpunten en een tweetal mooie hakjes die gevaar stichtten.

11. Nijland – 7.5

Een aantal dreigende acties, assist. Wordt met de week beter en vooral constanter.

14. Fledderus – 6

Liep een tikkeltje gefrustreerd rond en kwam niet echt in zijn spel.

Teamprestatie – 6.5

Voor rust was het tempo te laag, maar het team toonde veerkracht door twee keer een gelijkmaker ongedaan te maken.