Ongeloof overheerst na uitschakeling

Door Redactie 5 reacties

FC Groningen heeft gisteren niet de kwartfinale van de KNVB beker kunnen bereiken. Tegen NAC werd er na penalty's verloren. Dit is ongetwijfeld despannendste wedstrijd van FC Groningen dit seizoen. Gisteren was een typisch voorbeeld van een echt bekerduel. Alles zat erin. Gele kaarten, rode kaarten, blunders, penalty's en ook één held. Jelle Ten Rouwelaar stopte in de verlenging al een strafschop van Marcus Berg, waarna hij er nog eens drie stopte in de penaltyserie. Na negentig minuten stond er 1-1 op het scorebord. Na120 minuten 2-2, waarna NAC Breda aan het langste eind trok door de penaltyreeks met 7-6 te winnen. Evgeniy Levchenko had dé kans om FC Groningen naar de kwartinale te schieten, maar faalde echter. Na gemiste penalty's van Garcia, Reuser en Penders gingen de ploegen een voor een. Na zeventien penalty's genomen te hebben viel de beslissing. Nadat eerst Idabdelhay NAC op een 7-6 voorsprong schoot redde Ten Rouwelaar op de inzet van jongeling Dennis Krohne. Al met al een hele vervelende nederlaag maar het enigste positieve punt dat je kan noemen is dat ze tot twee maal toe veerkracht hebben getoond.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Sparta wijzigde Jans zijn plek op twee posities. Evgeniy Levchenko verving Ajilore en Hiariej verving Svejdik. Omdat Levchenko in de basis begon, verhuisde Danny Holla naar de plek van Femi,controlerend op het middenveld. In het begin was het nog wat mak. Beide ploegen wilde een vroege voorsprong voorkomen. NAC had meer balbezit en kreeg ook een aantal mogelijkheden, niet meer dan dat. Zo redde Luciano op een inzet van Boukhari en probeerde Féher het met een afstandschot. FC Groningen stelde daar alleen een vrije trap van Levchenko tegenover, die in de muur kwam. In een typische bekerwedstrijd leverde NAC veel druk, waardoor de Groningse verdediging enkele momenten gevaarlijk in de problemen kwam. In de laatste tien minuten van de eerste helft vielen er nog al wat kaarten. Zo kreeg NAC-middenvelder Gilissen een gele kaart voor een charge op Lovre, kreeg Sankoh hem op een overtreding op Mtiliga en kreeg Reuser tenslotte een gele kaart voor te heftig reageren naar de heer Nijhuis. Daarmee werd de eerste helft afgesloten waar FC Groningen geen enkel moment gevaarlijk werd en weinig strijd leverde. NAC daarentegen leverde veel strijd maar kreeg amper kansen.

Aan het begin van de tweede helft begonnen beide trainers met dezelfde elf namen als hoe het de eerste helft begon. Na amper vijf minuten te hebben gespeeld werd FC Groningen een penalty ontnomen. Kwakman kreeg de bal op de hand, maar Nijhuis vond het te weinig om de bal op de stip te leggen, waar hij in het vervolg van de wedstrijd wel een strafschop gaf. In de 56ste minuut kwam NAC op een dik en dik verdiende voorsprong. Na een matige voorzet verlengde Amoah de bal waarna Nourdin Boukhari met een schitterende omhaal de 1-0 maakte. Het was nu alles of niets voor onze FC. Vlak na de 1-0 van Boukhari kreeg NAC een grote kans. Martijn Reuser schoot, maar werd knap geblokt door Gibril Sankoh. Na hevig protesteren van Gonzalo Garcia (elleboogstoot van Féher) kreeg hij een gele kaart waardoor beide ploegen gelijk stonden als het ging op het aantal kaarten. Eindelijk kreeg FC Groningen kansen, al was het wel laat in de wedstrijd. Gonzalo Garcia stuurde Berg weg waarna Berg de bal net voor het doel langs schoot. Even later konden de 39 meegereisde supporters wel juicehn. Patrick Zwaanwijk maakte een overtreding die niet alleen voor hem gevolgen had maar ook van NAC. Want de vrije trap werd door Levchenko binnengeschoten, waarbij je kan discussieren of Ten Rouwelaar die bal niet kon hebben. Maargoed, de stand werd door de goal van Levchenko 1-1.

Na de 1-1 van Levchenko leek het wel of FC Groningen ineens veranderd was. Ze begonnen fel te spelen, en creërde behoorlijke kansen om de wedstrijd alsnog te winnen. Zo redde Ten Rouwelaar op een goed schot van Lovre en dook Holla ineens op voor Ten Rouwelaar. Beide keren resulteerde dat niet in een voorsprong en de beslissing. Granqvist kreeg in de 89ste minuut nog een gele kaart voor een overtreding op Kolkka. Kees Kwakman had de grootste kans van de hele wedstrijd om de kwartfinale veilig te stellen voor NAC, maar schoot net over. Omdat er geen winnaar kwam, moesten beide ploegen verlengen. Toenbracht trainer Maaskant Idabdelhay voor de vermoeide Amoah. Het eerste balcontact van Idabdelhay was meteen raak. Na een lange bal nam hij de bal knap aan en verschalkte Luciano: 2-1. Maar drie minuten later ging Granqvist het strafschopgebied binnen en werd neergehaald door Zwaanswijk. Niet alleen kreeg FC Groningen een penalty maar ook moest Zwaanswijk met twee keer geel het speelveld verlaten. De strafschop die volgde moest een 'makkie' zijn voor Berg. Dit seizoen bewees hij al eerder een prima strafschoppennemer te zijn. Maar helaas, hij faalde. Ten Rouwelaar koos de goede hoek en stopte de penalty van Berg. Na die gemiste strafschop haalde Maaskant aanvaller Kolkka naar de kant en nam Tyrone Loran de plaats van Zwaanswijk in. Een minuut voor het einde van de eerste verlenging haalde Jans Hiariej naar de kant en kwam jongeling Dennis Krohne erin die afgelopen week met Jong Groningen nogtefzeker wastegen Jong Heerenveen.

In de tweede verlenging kreeg Lovre een gele kaart voor een nuttige overtreding op Martijn Reuser wat detiende gele kaart van de wedstrijd betekende. Even later verving Matias Cahais de matig spelende Shkodran Metaj en ontving Koen van de Laak de elfde gele kaart van de wedstrijd. Vijf minuten voor tijd was het de veerkracht van FC Groningen wat de doorslag gaf. Gonzalo Garcia gaf na een mooie actie de bal voor waarna Andreas Granqvist de bal via de onderkant van de lat binnenkopte. FC Groningen vernam dat er meer te halen viel en ging opzoek naar de 2-3. Uiteindelijk kwam die er niet en was er naar 120 minuten nog steeds geen winnaar. Het zou aankomen op penalty's. De vorige penaltyreeks van FC Groningen was tegen Fiorentina die ze verloren.

De strafschoppenserie werd begonnen door NAC Breda. Féher nam de verantwoordelijkheid en scoorde. Nadat Van de Laak ook scoorde, was het de beurt aan Rob Penders. Hij schoot zwak binnen en Luciano redde. Marcus Berg ging naar voren en faalde dit keer niet. Nadat Gilissen scoorde van NAC mistte Gonzalo Garcia voor FC Groningen. Hij schoot heel erg zwak binnen en kon zo gepakt worden door Ten Rouwelaar. Martijn Reuser mistte ook waarna Granqvist heel erg koelbloedig binnen schoot. Boukhari bracht de stand na vijf penalty's voor NAC op 3-3. Iedereen wist het, als deze raak zou gaan ging FC Groningen door naar de kwartfinale. Evgeniy Levchenko nam de verantwoordelijkheid en mistte net als tegen Fiorentina. Daarna voelde je de bui al hangen. NAC zou aan het langste eind trekken. Nadat de volgende zeven penalty's raak gingen was het de beurt aan jongeling Dennis Krohne. Ten Rouwelaar stopte de strafschop van Krohne waarna NAC de kwartfinale bereikte. Medespelers troosten Dennis Krohne na zijn gemiste strafschop en ging balend naar huis. Dit was misschien wel het moment om een keer kans te maken op succes in het bekertoernooi. Na de wedstrijd speelde er vooral ongeloof op.

Trainer Ron Jans was na afloop uiteraard treurig maar zo is bekervoetbal nou eenmaal vindt ook Jans: "Hoe een in eerste instantie saaie wedstrijd uit kan groeien tot een ware bekerthriller. Maar goed,dit is bekervoetbal. Het was zeker in de slotfase leuk om naar te kijken, maar ik had liever eenandere uitslag gezien." Reacties op de wedstrijd zijn te zien via deze link.

Dan nu nog even alles op een rijtje van doelpunten tot gele kaarten, want die waren er genoeg.

Opstelling FC Groningen
Luciano, Hiariej (104’ Krohne), Sankoh, Granqvist, Metaj (112’ Cahais), van de Laak, Holla, Lovre (108’ Matthijs), Levchenko (c), Berg en García.

Opstelling NAC Breda
Ten Rouwelaar, Féher (108’ Elshot), Penders (c), Zwaanswijk, Mtiliga, Gilissen, Reuser, Fehér, Boukhari, Amoah (97’ Idabdelhay), Kolkka (102’ Loran).

Scoreverloop: 56’ Boukhari (Amoah) 1-0, 79’ Levchenko (vrije trap) 1-1, 97’ Idabdelhay (Zwaanswijk) 2-1, 115’ Granqvist (Garcia) 2-2

Strafschopreeks: Feher 1-0, Van de Laak 1-1, Penders gestopt, Berg 1-2, Gilissen 2-2, Garcia gestopt, Reuser lat, Granqvist 2-3, Boukhari 3-3, Levchenko gestopt, Mtiliga 4-3, Holla 4-4, Elshot 5-4, Sankoh 5-5, Loran 6-5, Cahais 6-6, Idabhelhay 7-6, Krohne gestopt

Rode kaart: Zwaanswijk 2x geel (NAC)
Gele kaarten: Gilissen, Reuser, Boukhari (NAC), Sankoh, Garcia, Granqvist, Lovre, van de Laak (FC Groningen)

Zondag staat de kraker tegen de altijd gehate neuzen op het programma en laten we er met zijn allen voor zorgen dat de drie punten in de Groene hel blijven.